Cand copiii mint…
Minciuna este arma folosita de copii in general ca modalitate de aparare sau ca atragere a atentiei.
Apararea |
M
|
Atragerea atentiei |
De regula copiii energici fac mai multe “boacane”. Stiu ca au gresit si stiu din experienta proprie ca acest lucru va duce intr-un fel sau altul la o pedeapsa sau alta. Astfel, de cate ori vor avea ocazia vor minti, vor nega, vor ascunde starea de fapt pentru a se apara de o eventuala pedeapsa. Pentru ca stiu ca fapta lor intra in categoria “rau” si ca este in dezacord cu sistemul de valori al familiei ,de cele mai multe ori ei se simt vinovati si, in cel mai neasteptat moment, pot sa marturiseasca. | Copii caracterizati ca fiind cuminti au tendinta de a inventa tot felul de evenimente. Atentie! A nu se confunda cu imaginatia , fantezia, confabulatia etc. Este vorba aici de relatarea unor fapte care ar putea fi reale, dar care nu s-au intamplat. Ei cersesc atentia unor parinti indiferenti sau prea ocupati de traiul zilnic. Stiu ca a minti este gresit si ca vor fi pedepsiti, dar tocmai aceasta pedeapsa este cautata. Prin pedeapsa, ei se simt in centrul atentiei si ori de cate ori se vor simti neglijati, vor apela la acelasi truc. |
Cand poate aparea minciuna?
Este foarte important de retinut faptul ca minciuna este o faza normala a copilariei. Minciuna, de altfel, este un fenomen specific uman. Cand insa ea este o constanta in comportamentul cuiva, copil sau adult, deja avem de a face cu o tulburare comportamentala.
Cum tratam minciuna?
⋆ In cazul in care minciuna este descoperita si este intotdeauna pedepsita aspru, acest lucru nu va face altceva decat sa o incurajeze in speranta evitarii pedepsei. Copilul va trai cu frica, se va percepe ca fiind intr-un mediu ostil. Va ridica bariere de comunicare si va incerca mereu sa se ascunda, de frica unei eventuale greseli. Se va dezvolta ca o persoana nesigura, timida si necomunicativa.
⋆ In cazul in care minciuna este descoperita, dar neglijata (nu se ia nici o masura) sau se iarta neconditionat, comportamentul va persista si poate deriva in tulburare comportamentala.
2. Calea de mijloc e cea mai buna.
Abordarea recomandata de specialisti este evident una de mijloc. Pedeapsa trebuie alternata cu iertarea. In cazul in care minciuna apare datorita nevoii de atentie, ea trebuie tratata prin comunicare libera, deschisa. Parintii nu constientizeaza tot timpul ca este necesar sa le arate copiilor iubirea lor neconditionata, dar este necesar sa ii asigure pe micuti ca le vor fi mereu aproape. Trebuie explicat ce s-a gresit si asigurat ca beneficiaza de toata intelegerea parintilor.
Si daca nu merge?
Evident, exista si cazuri in care metoda comunicarii nu da roade. Se poate incerca si alta metoda: privarea de ceea ce pretuieste cel mai mult copilul la aceasta varsta: atentia celor din jur. Isi va dori sa fie privat de joaca, televizor, calculator, etc. orice altceva decat sa fie ignorat de ceilalti. “Tratamentul tacerii” este unul dintre cele mai eficiente metode pentru scolari. Cel mai probabil, copilul se va feri cat de mult posibil de minciuna si va prefera sa recunoasca imediat orice nazbatie facuta. Foarte important aici este sa se respecte de catre parinti dictonul “O greseala recunoscuta este pe jumatate iertata”.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Minciuna frecventa la copii. Cand ar trebui sa te ingrijoreze
Cand ar trebui insa sa ne ingrijoram in legatura cu minciunile spuse de copii sau adolescenti?
-
„De ce se poarta asa?!” Comportamente ale copiilor care ii ingrijoreaza pe parinti, dar care sunt normale
Intrebarea „De ce face asta?!” sau „Este normal sa reactioneze asa?!” s-ar putea sa apara de cateva ori pe zi in primii ani de viata ai celui mic. Multe din comportamentele bizare sau de neinteles sunt de fapt normale.
-
De ce te minte copilul
Majoritatea parintilor nu sunt incantati cand descopera ca prescolarul lor a spus prima minciuna, insa la varste mici acest comportament este o dovada de dezvoltare cognitiva si sociala a copilului.
Comentează:4 comentarii
Cum poate fi tratată această ,,mică afecţiune" Este corect ca altcineva să suporte pedepse, pentru că cel care l-a parat nu-l avea la suflet. Şi ştiţi ce-i culmea? Cel care este învăţat să mintă de acasă are antrenament şi este mult mai ascultat decat cel care în principiu este mutulică şi nu sare ca ars, aşa cum face cel care are antrenament destul pentru a întoarce majoritatea situaţiilor în favoarea lui. Şi ce-i culmea? Comentariile din pauze...,, i-am făcuto lui X,, Chiar se bucură cand îl vede plangand.
Şi ar mai trebui ,, tratat aici,, modul în care unii elevi consideră că sunt superiori celorlalţi ( nu ma refer la cunoştinţele acumulate) ci la comportamentul agresiv care îl afişează în societate.
Unele domnişoare chiar au impresia că provin din neam de conţi sau prinţese ....în derivă.
În mod normal nu ar trebui să se întample aşa ceva. Şcoala este locul unde merg să înveţe, nu să-şi etaleze ,,ţoalele,,
În mod anormal se întampla aproape zilnic...Răutatea face parte din viaţa oamenilor, de mici sunt ,,antrenaţi,, să trăiască cu ea...Rezultatul, un adolescent cu ....multe probleme...
Succes!