characters characters

Cine e prietenul tau? De la Micul Print la prietenii de la locul de joaca

Propus de: Anca Munteanu   |   16 iulie 2014    |   1105 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/vamedia/6160265083


Ne propunem astazi sa incepem sa vorbim impreuna despre prieteni, despre primii prieteni, despre prietenii din copilarie, de la gradinita, de la scoala, din parc, despre cum si cand isi fac prieteni copiii si despre cum evolueaza prieteniile de-a lungul varstei.


Cand ne nastem, nu avem prieteni, dar avem parinti, bunici si uneori frati si surori. Ne nastem intr-o familie. Bebelusii au parinti, rude mai apropiate si mai indepartate, nasi, iar parintii lor au prieteni, vecini, colegi. Deci de cand ne nastem, suntem intr-un grup. Cum spunea Winnicott, un cunoscut psihanalist englez: „Un bebelus singur nu exista”. El este mereu impreuna cu cineva.


Asteptand un copil, ne punem intrebarea daca va avea prieteni, ne gandim ca va fi prieten cu copiii prietenilor nostri? Uneori da, alteori suntem mai preocupati de venirea lui pe lume, de sanatatea lui, de modul in care il vom primi si ingriji, de alaptare, de somn sau de plans. Chiar si cand este putin mai mare si incepem sa observam ca se joaca, zambeste, rade, se simte bine in compania celorlalti, spunem despre el ca este un bebelus vesel si chiar sociabil, dar rareori ne gandim cand si cum isi va face prieteni.


Cand incepe sa mearga in parc, sa se joace cu jucarii, sa fie in contact cu alti copii, ne gandim mai degraba la joaca, la comunicare, la impartirea jucariilor, ne suparam cand este lovit de un alt copil sau cand el este cel care impinge copiii sau le ia jucariile fara sa le ceara. Insa rar ne gandim la ce simte fata de copiii intalniti la locul de joaca, daca ii sunt simpatici sau nu, daca se simte in largul lui in compania lor sau, dimpotriva, se simte amenintat sau ignorat.


Asadar ne putem pune cateva intrebari:

- Cand incepe un copil sa aiba prieteni?

- Cum ajunge sa vorbeasca despre un alt copil numindu-l „prietenul meu”?

- Prietenia se invata?

- Exista copii care nu au prieteni si pentru care conceptul de „prietenie” nu se formeaza?

- Noi avem prieteni? Le putem vorbi copiilor nostri despre prietenie?

- La ce „folosesc” prietenii de-a lungul vietii?


Daca stam in preajma copiilor, auzim ca ei folosesc cuvantul „prieten”, cel mai adesea cand ii intreaba pe ceilalti daca vor sa le devina prieteni sau cand se supara si spun: „Nu mai esti prietena mea!”


Unii copii isi intreaba parintii: „Ce este un prieten?”, „Tu ai un prieten?”, „Cine este prietenul tau?”.

Va invit sa va ganditi la prietenii pe care i-ati avut de-a lungul timpului, la gradinita, la scoala, in vecini, la serviciu, la prietenii pe care i-ati cunoscut la o petrecere, intr-o excursie sau in cine stie ce moment. Sa va ganditi la copilul vostru, la prietenii lui, la felul in care decurge prietenia lor si, nu in ultimul rand, sa recititi impreuna cu copilul „Micul print”, una dintre cele mai inspirate si mai emotionante carti despre prietenie, despre a fi singur si a pleca departe sa-ti gasesti prieteni. Sau puteti alege varianta audio a cartii. O puteti asculta aici:


Daca aveti un copil mai mare, sigur ca „prieteni” e un cuvant pe care il auziti adesea, fie in ceea ce-i priveste pe cei de pe Facebook, fie referitor la cei din clasa sau la cei cu care mergem la film sau la mare.


Cu siguranta, fiecare familie are o conceptie implicita despre prietenie, sunt oameni mai prietenosi si oameni mai rezervati, oameni care considera ca e bine sa ai multi prieteni, altii care cred ca sunt putini adevaratii prieteni. Despre ce este prietenia pentru voi puteti vorbi cu copilul sau adolescentul vostru, ii puteti povesti despre prietenii pe care ii aveati la varsta lui si va invit sa ne scrieti si noua.


Cu prietenie,

Anca Munteanu


Anca Munteanu Presedinte al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie "Enrique Pichon Riviere" www.psihanaliza-de-familie.com

https://www.facebook.com/pages/Asociatia-Romana-de-Psihanaliza-a-Legaturilor-de-Grup-si-Familie

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 4 faze ale prieteniilor intre copii
    4 faze ale prieteniilor intre copii
    04 aprilie 2024   

    Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

  • Conflictele dintre copii
    Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
    29 septembrie 2022   

    O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

  • Abilitati sociale
    Relatiile armonioase cu alti copii: esentiale pentru succesul scolar
    22 septembrie 2022   

    Cand ne gandim la succesul copiilor la scoala sau la gradinita, ne gandim in primul rand la abilitatile lor intelectuale: cat de atenti sunt la lectii, cat de usor inteleg explicatiile sau cat de repede retin informatiile noi.

Mai multe