Cei mai buni prieteni, cei mai aprigi dusmani la scoala -prieteniile, popularitatea, cruzimea sociala
E dificil pentru parinti sa accepte ca propriul copil este evaluat intr-un fel sau altul si plasat intr-o ierarhie in grup, dar acest lucru este inevitabil. Iata cateva categorii de copii si caracteristicile acestora, informatii prezentate intr-un bine cunoscut studiu al psihologilor Michael Thompson si Lawrence Cohen:
1. Copiii foarte populari. Acestia sunt in general numiti "baietii alpha" si sunt atletici, atractivi, vorbesc foarte mult sau par a avea o forta ciudata de a-i controla pe cei din jur. Acesti copii au abilitati sociale foarte bune, au umor si sunt considerati lideri - chiar si neoficial.
2. Copiii acceptati. Majoritatea copiilor intra in aceasta categorie. Ei nu sunt lideri, dar sunt considerati populari. Sunt copiii destepti, care se descurca in orice situatie, care nu sunt agresivi si nu au comportamente inadecvate la scoala. Atitudinea celorlalti colegi fata de ei este una pozitiva, neintrand in conflicte cu ei si neincercand sa ii excluda din grup.
3. Copiii obisnuiti. Copiii din aceasta categorie nu sunt "pozitionati" de colegii lor ca fiind populari sau deloc placuti/agreati, dar au cativa prieteni. Nu se afla des in centrul atentiei, dar nici nu se simt exclusi, pentru ca au grupul lor de prieteni in care se simt confortabil
4. Copiii neglijati. Acestia nu primesc din atentia colegilor, nici pentru a fi acceptati, nici pentru a fi respinsi. De obicei, este vorba de un numar mic de copii, care invata bine, care sunt retrasi si tacuti. Cadrele didactice si parintii pot sa nu isi faca griji in legatura cu ei pentru ca se descurca bine la scoala. In timp, insa, si aceasta categorie de copii reuseste sa isi faca prieteni in randul colegilor.
5. Copiii controversati. Trezesc reactii opuse: sunt placuti de unii colegi, dar considerati antipatici de altii. Pot fi populari datorita unor calitati, dar criticati pentru altele. In aceasta categorie intra si clovnii clasei, care sunt deseori in centrul atentiei, sunt simpatici, dar pot fi considerati obositori de catre profesori. Tot aici se incadreaza si copiii agresivi,care transmit frica unora dintre colegi, insa inspira si loialitate altora, copiii-rebeli care se iau la harta cu profesorul sau ii raspund inapoi acestuia, trezind simpatia altor colegi mai putin “curajosi”.
6. Copiii respinsi. Cel mai jos in ierarhia sociala de la scoala sunt cei numiti "copii respinsi". Acestia sunt de doua tipuri: respinsi-tacuti (copiii care se retrag in ei insisi, devin izolati si nu atrag atentia) si respinsi-agresivi (copii care pot deveni explozivi din punct de vedere emotional daca sunt presati prea mult). Acesti copii nu sunt neaparat violenti, dar sunt copiii care au un nivel foarte scazut de control asupra celorlalti si asupra propriei persoane, actioneaza impulsiv si ajung deseori in biroul directorului scolii pentru a da socoteala.
In oricare categorie s-ar incadra copilul tau, este bine sa nu il presezi sa “avanseze” pe scala ierarhica, ci sa il ajuti sa isi dezvolte competentele sociale de care are nevoie pentru a-si face prieteni, astfel incat experienta scolii sa fie una placuta. Mai multe detalii despre aceata tema, poti afla participand la conferintele lui Michael Thompson in Bucuresti pe 21- 22 septembrie 2013.
Copilul tau in ce categorie se incadreaza?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
Adolescenta este considerata o perioada critica, in care cel putin 50% din adolescenti traiesc sentimente intense de singuratate, ce pot sa aiba efecte puternice asupra starii lor de bine. Singuratatea creste riscul de a dezvolta simptome depresive, anxietate, ganduri si ideatii suicidare si chiar izolare sociala.
-
4 faze ale prieteniilor intre copii
Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.
-
Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.
Comentează: