Ce simt copiii nostri cand sunt la scoala
In fiecare dimineata, pe drumul dinspre scoala spre casa, doua mamici, mereu aceleasi, discuta aprins despre teme, exercitii, meditatii, cat de greu e ghiozdanul, cat de usor e sa fii copil, n-ai nici o grija, draga, doar sa inveti si atat, si alte subiecte legate de educatie, de Doamna, fondul scolii, ce tema alegem pentru serbare sau despre mama lui Marinescu, care nu vine niciodata la sedinte.
Vrand-nevrand, iau cu mine zilnic crampeie din discutiile lor, pe care le reintregesc in minte si-mi dau seama ca – pentru ele, cel putin - scoala e locul in care „inveti carte“. E spatiul in care copiii lor invata Romana si Mate, Biologie si Geografie, invata „disciplina“, „regulile“, „respectul“.
Pana sa stabilim ce inseamna pentru fiecare „disciplina“, „regulile“ ori „respectul“, este esential sa observam cat pret punem pe dezvoltarea emotionala a copiilor nostri. Ne pasa de teme, de note, de serbari, dar cat de des ne intrebam ce simt ei cat timp sunt la scoala? Cat de calda e Doamna cu ei sau cat de bine le sunt intelese emotiile, fricile, nesigurantele...
Adesea ne intrebam copiii daca au inteles ce le-a explicat invatatoarea, dar nu stim cat de bine ii intelege ea pe ei. Se vorbeste de la o vreme incoace de parenting neconditionat, despre empatie, generozitate, iubire neconditionata, dar scolile din Romania pastreaza inca aerul rigid al Epocii de Aur.
Ne dorim cu totii copii independenti, curajosi, curiosi, care sa stie in orice moment ca ii iubim si ca le suntem alaturi orice s-ar intampla. Dar pentru ca acest lucru sa se intample, ar trebui sa ne indreptam atentia si catre dezvoltarea lor emotionala, nu doar inspre parcursul educational in sens strict stiintific.
De aceea, in ultima perioada se poate observa cum resursele educationale noi imbina in mod firesc educatia cu jocul. stiinta cu ludicul. Materia scolara nu mai apare simpla, goala, ci este integrata intr-o poveste, e insotita de joc, miscare si culoare.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Metode de a invinge plictiseala la scoala
Cum pot cadrele didactice sa combata monotonia si lipsa de implicare a copiilor in timpul orelor? Iata cateva idei care pot fi utile.
-
Cum pot parintii sa ii sprijine pe profesori in perioada pandemiei
In prezent, avem cu atat mai multa nevoie sa fim dispusi sa cooperam si sa ii ajutam pe cei din jur. Iar cand vine vorba de profesorii copiilor nostri, aceasta nevoie este cu atat mai stringenta. Iti propunem un exercitiu de empatie: sa vedem lucrurile din perspectiva acestora, pentru a putea sa ii sprijinim cat mai bine.
-
5 lucruri despre copilul tau pe care ar trebui sa i le spui invatatoarei
Asa cum parintii vor sa stie cum se descurca copilul la clasa, un cadru didactic vrea sa stie ce aspecte din viata copilului i-ar putea influenta acestuia activitatea de la scoala
Adauga tu primul comentariu: