characters characters

Carmen Eberhat, director editorial reviste pentru femei – Adevarul Holding: “Incerc sa ma bucur de momentele pe care le petrecem impreuna, in familie”

Propus de: Anca Ghinea   |   10 martie 2015    |   2572 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Carmen Eberhat


Te invit sa continui propozitia “pentru mine a fi parinte inseamna…”

 ...a trai o experienta pe care cu siguranta o vedeam cu alti ochi pe vremea cind conjugam numai cu verbul a avea cuvintul parinte... Acum am pierdut-o pe mama, dar sint eu mamă. E o experienta care se innoieste zilnic si care ma face sa ma simt vie.

Auzim des expresia timp de calitate in familie. Ce inseamna pentru tine aceasta expresie? 

Eu nu impart timpul in timp de calitate si timp altfel. Ca sa imparti, trebuie mai intai sa ai. Prin urmare, incerc sa gasesc cat mai mult timp pe care sa-l petrec in familie. Si asta seamana adesea cu o fuga in care ajung mereu pe locul doi...

Care sunt valorile in care crezi si pe care le transmiti si copilului tau?

Increderea in celalalt, care, atentie, are voie sa greseasca pentru ca tocmai greselile pe care le recunoastem ne fac oameni...

Respectul fata de traditie, fata de familie, fata de ceilalti, fata de lume si ce o insufleteste...

Esti o mama foarte activa, redactia, deadline-urile stranse, proiecte multe, cum impaci si cariera si familia? Cum trisezi?

Nu stiu cum, cit si daca le impac. Si, sincer, nu ma gindesc niciodata la asta. Pur si simplu, incerc sa le fac pe toate, pe rind, si cum cred eu ca e mai bine. Ce stiu insa cu siguranta e ca pun mult suflet in tot ce fac: si la munca, si acasa. Da, am suflet mare.... :)

Cum te raportezi fata de scoala, testele, viitoarele examene din viata copilului tau? Tu cum erai la scoala si cum te pregateai pentru examene? Ce sfaturi ai in desaga pentru tanara generatie?

Baiatul meu a trecut deja printr-o multime de teste, ba si prin examenul de admitere la liceu. Am avut emotii, dar si increderea ca va fi bine. Si asa a fost. Altminteri, scoala, in general, e cu bune si rele si ar fi multe de vorbit despre asta. 

Nici pe vremea cind eram eu in scoala, lucrurile nu erau pe roze in invatamint. E mult loc de mai bine....

Eu citeam foarte mult. Pentru mine asta insemna invatatul. Citeam si, ca sa pricep mai bine ce am citit, mai citeam ceva, si tot asa... 

Iar la mate &comp lucram. Nu cu placere, dar cu incapatinare, pentru ca voiam sa iau examenele etc.

Sfaturi nu am prea multe: poate doar acela de a cauta sa descopere devreme ce le place cu adevarat si de a face totul pentru a-si urma visul....

Cum ridici “indicatorul de fericire” in familia ta?

Daca as sti ca am vreun indicator de-asta pe undeva prin casa, l-as cauta si mi l-as lipi pe frunte. Dar nu sint asa dotata. Dincolo de gluma, incerc sa ma bucur de momentele pe care le petrecem impreuna si sa multumesc cerului ca viata e mereu plina de surprize. Asta ne ajuta sa nu ne plictisim repede... 

Ce ai invatat de la copilul tau? Descrie-ne o experienta in care ai primit “cadou” o lectie de viata tocmai de la cel mic.

In urma cu vreo 4-5 ani, pe cind Andrei era inca in scoala generala, i-am zis cu un ton de repros ca e momentul sa faca diverse lucruri si fara sa astepte sa prieasca o recompensa in schimb (pina atunci, il recompensam cumparindu-i ce-si dorea, atunci cind obtine rezultatele pe care le asteptam). Si mi-a replicat: "Mama, dar sa stii ca eu nu astept nici o recompensa de la tine. De fapt, poate ca da, ai dreptate, astept totusi ceva: incredere!"

Asa m-a invatat sa am incredere in el si in alegerile lui. :)

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe