Cand copilul nu se intelege cu cadrul didactic
Te afli in situatia in care copilului tau nu ii place de cadrul didactic de la clasa si nu reuseste sa se „inteleaga” cu acesta, din diverse motive. Inainte de a decide ca sunt mofturi pe care copilul tau trebuie sa le depaseasca intr-un fel sau ca, dimpotriva, doamna invatatoarea este „vinovata”, este bine sa incerci sa gasesti o solutie impreuna cu cadrul didactic. Asemenea cazuri sunt destul de frecvente, iar rezolvarea lor presupune multa rabdare, diplomatie si bunavointa din partea tuturor persoanelor implicate: parinte, copil si invatator.
Ce intrebari este bine sa adresezi cadrului didactic
Iata care sunt aspectele pe care ar fi bine sa le abordezi in discutia cu doamna invatatoare daca te afli in aceasta situatie.
1. „Cum se comporta meu copilul in clasa?”
Este bine sa ceri detalii despre atitudinea copilului in timpul orelor: daca este atent, daca participa la ore, daca perturba in vreun fel orele etc.
2. „Cum se comporta copilul fata de dumneavoastra? Dar fata de ceilalti colegi?”
Afla mai multe informatii despre relatia copilului cu cadrul didactic: cum se comporta, cum ii raspunde solicitarilor (este emotiv, evita interactiunea cu cadrul didactic, este agresiv verbal cu acesta etc.), cum interactioneaza cu ceilalti colegi- pentru a afla daca este vorba de o problema doar in relatie cu invatatoarea sau o problema generala de integrare in grupul clasei.
3. „Ati observat faptul ca copilului meu ii e greu sa se adapteze la stilul dumneavoastra de predare?”
Aceasta intrebare te ajuta sa afli daca invatatoarea constientizeaza ca exista o problema si ii arata cadrului didactic ca esti interesat sa o rezolvi. Dupa ce primesti raspunsul la aceasta intrebare, poti prezenta invatatorului si informatiile pe care le-ai primit de la copilul tau. Acestea va pot ajuta sa gasiti impreuna o solutie.
4. „Aveti vreo strategie prin care sa il ajutati pe copil sa se adapteze la modul dumneavoastra de lucru?”
Daca problema copilului se refera doar la modalitatile de predare sau de evaluare ale cadrului didactic, este posibil ca acesta sa iti poata oferi mai multe recomandari care sa il ajute pe copil sa se adapteze mai bine (sa realizeze anumite tipuri de exercitii in plus, sa foloseasca o anumita metoda de invatare etc.).
5. „Imi puteti recomanda anumite solutii pe care le pot pune in aplicare acasa, pentru a depasi aceasta dificultate?”
Este bine sa arati ca esti dispus sa te implici activ pentru a rezolva aceasta problema si ca esti deschis la sugestiile cadrului didactic.
6. „Considerati ca transferul copilului intr-o alta clasa este o solutie?”
Desi probabil aceasta este ultima optiune, este bine sa o discuti impreuna cu cadrul didactic.
Recomandari generale pentru situatia in care copilul tau nu se intelege cu cadrul didactic
Realizeaza o lista cu aspectele pozitive si cele negative ale comportamentului copilului tau la scoala. In acelasi timp, cauta sa afli informatii atat de la colegii de clasa, cat si de la ceilalti profesori. In plus, asculta-ti copilul atunci cand vorbeste despre scoala si despre impresiile pe care le are fata de tot ceea ce i se intampla in acel mediu.
Asculta nepartinitor ceea ce iti povesteste cadrul didactic cu care copilul tau are neintelegeri, dupa care incearca sa identifici si alte surse care pot sa iti confirme ori sa-ti infirme cele spuse.
Cauta-l pe profesor si vorbeste deschis cu el manifestand o atitudine care sa il faca sa inteleaga faptul ca tu iti doresti ca toata situatia sa se rezolve cat mai repede posibil.
Cauta sa ii oferi si tu cadrului didactic, parerea si solutiile tale cu privire la cum s-ar putea actiona cu copilul. Pentru a face ca o relatie sa functioneze este nevoie ca ambele parti sa faca cate un pas inainte.
Poti incerca sa pastrezi legatura cu cadrul didactic si pe alta cale decat cea obisnuita, propunandu-i sa creeze grupul de discutii al clasei.
Copilul tau cum se intelege cu invatatoarea sa?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Metode de a invinge plictiseala la scoala
Cum pot cadrele didactice sa combata monotonia si lipsa de implicare a copiilor in timpul orelor? Iata cateva idei care pot fi utile.
-
Cum pot parintii sa ii sprijine pe profesori in perioada pandemiei
In prezent, avem cu atat mai multa nevoie sa fim dispusi sa cooperam si sa ii ajutam pe cei din jur. Iar cand vine vorba de profesorii copiilor nostri, aceasta nevoie este cu atat mai stringenta. Iti propunem un exercitiu de empatie: sa vedem lucrurile din perspectiva acestora, pentru a putea sa ii sprijinim cat mai bine.
-
5 lucruri despre copilul tau pe care ar trebui sa i le spui invatatoarei
Asa cum parintii vor sa stie cum se descurca copilul la clasa, un cadru didactic vrea sa stie ce aspecte din viata copilului i-ar putea influenta acestuia activitatea de la scoala
Comentează:3 comentarii