Cand copilul nu este motivat sa se implice in activitatea scolara
Este nevoie sa lamuresti ce inseamna exact “lipsa” lui de implicare:
• Uneori, copilul este mai putin implicat decat era parintele lui cand era mic, aparand o diferenta dificil de acceptat intre cum era parintele si cum este copilul la aceeasi varsta. Este bine sa incerci sa eviti sa il compari pe copil cu tine cand erai mic sau cu alti copii de varsta lui.
• Aceste diferente apar si fata de diverse materii si constituie adesea motive de disputa: parintele sustine ca o anumita materie este cea mai importanta, iar rezultatele copilului la ea nu sunt pe masura asteptarilor sale. Fiecare copil alege sa invete mai mult la anumite materii care il intereseaza mai mult, pentru ca are aptitudini pentru respectivul domeniu sau un interes special. Este natural sa prefere anumite materii si este preferabil sa ii incurajezi preferinta si interesul, pentru ca astfel va dezvolta o atitudine pozitiva fata de scoala in general.
• Este posibil ca intrarea in scoala sa nu fi fost pregatita si copilul nu va intelege de ce este nevoie sa mearga la scoala, sa invete, sa faca diferite activitati. Parintii trebuie sa-l ajute sa “ajunga” la scoala, sa faca acest pas pe care dintr-un motiv sau altul l-a sarit.
• Daca observi ca cel mic nu este motivat sa invete, nu e dornic sa cunoasca, cauta informatii interesante pentru el si prezinta-i-le intr-o maniera usor de inteles. De exemplu, concursurile in familie precum “Cine stie , castiga”, ,,-Daca tu ai fi profesorul de..., ce m-ai invata despre....?’’ sau metoda ,,Stiu-Vreau sa stiu-Am aflat’’ pot aduce copilului un nou mod de a vedea invatarea.
Cel mai important este sa incerci sa intelegi exact care sunt motivele pentru care copilul nu este motivat sa invete si de acolo sa gasesti o solutie. Motivele pot fi la fel de surprinzatoare si de unice ca personalitatea fiecarui copil, asa ca nu exista o reteta unica pentru a trece peste aceasta problema.
Afla mai multe despre cum il ajuti pe copil sa faca fata provocarilor scolii din Ghidul Temelor pentru acasa.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.
-
Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.
-
Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.
Adauga tu primul comentariu: