characters characters

Cand ai incercat toate strategiile si niciuna nu da roade. Obiceiurile vechi mor greu

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 noiembrie 2014    |   618 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

„In calitate de cadru didactic, cea mai comuna fraza pe care am auzit-o la intalnirile cu parintii este: „Am obosit…nimic nu merge.” Sunt parinti care incep sa imi spuna strategiile pe care le-au aplicat in cazul copiilor, ca si cum intr-adevar nu mai este nici un leac. In spatele tuturor cuvintelor sta de fapt disperarea parintilor care nu reusesc sa inteleaga mereu lumea copiilor”, povesteste un cadru didactic.

Iata de ce uneori strategiile incercate nu dau roade sau nu sunt pe cat de rapide iti doresti:

1. Obiceiurile vechi mor greu. In mare parte a timpului, actionam pe baza unor obiceiuri. O parte dintre ele pot fi obiceiuri bune (ne spalam pe dinti dupa fiecare masa, strangem patul in fiecare dimineata), altele pot fi obiceiuri neplacute (de exemplu, tipam la copil imediat ce nu ne asculta). Si copiii functioneaza la fel. Daca s-au obisnuit, de exemplu, sa amane tema in fiecare zi, va dura mai mult timp pana vor renunta la acest obicei.

2. Uitam varsta copilului. Una din provocarile parintilor este si aceea de a creste impreuna cu copiii lor. Aceleasi strategii care au functionat atunci cand aveai un prescolar nu vor mai functiona cand vei avea alaturi un licean. E nevoie ca strategiile sa fie adaptate neaparat nivelului de varsta, daca iti doresti sa obtii rezultate.

3. Vedem greselile copilului, dar nu le vedem pe ale noastre. Asteptarile pe care le avem vizavi de proprii copii sunt uneori foarte mari, pretindem schimbari doar din partea lui, fara sa ne intrebam ce putem schimba noi insine pentru a-l ajuta pe copil sa depaseasca problema.

4. Renuntam prea repede. Desigur, e usor sa ne descurajam, mai ales cand problema pare a se inrautati sau cand ne dorim rezultate mai rapide. Insa uneori este nevoie doar de putina rabdare in plus pentru a reusi sa schimbam un comportament.

5. Te indrepti spre o directie gresita. Uneori s-ar putea ca strategia aleasa sa nu fie porivita pentru copil. Intotdeauna inainte de a implementa o regula sau o strategie, tine cont de varsta, nivelul de dezvoltare al copilului, precum si de temperamentul acestuia. Nu tot ceea ce se potriveste unui copil, se va potrivi si in cazul altuia.

6. Conflictele intre parinti dauneaza. E greu sa produci schimbari de unul singur. Ai nevoie de sprijinul partenerului de viata sau macar de sustinerea lui. Atunci cand un parinte spune ceva, iar celalalt nu manifesta respect, apar conflictele intre soti si copiii au comportamente dificile.


Asadar, ce poti face cand ajungi in situatia in care exclami si tu "Am incercat tot, nimic nu merge!"? Poti sa analizezi obiectiv situatia, sa incerci sa descoperi motivele pentru care nu functioneaza strategiile incercate. De asemenea, poti vorbi deschis cu copilul tau, pentru a afla cum vede el situatia.

Tu ai trecut printr-o situatie in care nimic nu parea sa dea rezultate?


*Credit foto: marin, freedigitalphotos.net

Citeste si:

Cuvintele care ii ajuta pe parinti sa supravietuiasca
Ce inseamna sa fii un parinte bun. Priveste copilul ca fiind diferit de tine

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe