Cum sa ai un an nou plin de bucurie
Un studiu realizat in Marea Britanie a aratat ca in medie, un adult simte bucurie de 468 ori pe an, fiind cea mai frecventa emotie traita de catre britanici. Nu stim cum ar arata un astfel de studiu in Romania, insa cu siguranta cu totii am avea nevoie de mai multa bucurie in vietile noastre.
Bucuria este o emotie mai putin promovata decat fericirea, insa nu mai putin importanta. In plus, este mai usor accesibila (asa cum arata si sondajul de mai sus), putand fi adusa de relatiile sociale armonioase, de simtul umorului, de vremea insorita sau de o gustare delicioasa. Iar parintii bucurosi pot creste copii fericiti.
Citeste si alte materiale despre aceasta tema:
Cinci lucruri de care are nevoie copilul tau pentru a fi fericit
Patru descoperiri despre fericire
Invata sa-ti gestionezi stresul si vei reusi sa rezolvi orice.
Stresul este cauza aparitiei mai multor probleme de sanatate si poate chiar sa inrautateasca problemele deja existente. Stresul ridicat, care ne afecteaza capacitatea de a rezolva problemele cu care ne confruntam are la baza convingerea ca nu vom putea face fata dificultatilor de care ne-am lovit sau unui posibil esec. Adevarul este insa ca fiecare dintre noi poate face fata mai multor situatii decat credem, iar atunci cand nu putem gasi o solutie pe cont propriu, putem cere oricand ajutorul. Asadar, incercand sa ne schimbam convingerile pe care le avem, putem reusi sa gestionam stresul mai bine si sa il lasam sa ne motiveze sa actionam, nu sa ne impiedice sa gasim solutii.
Somnul este extrem de important.
Daca nu ai parte de suficient somn, totul in jur are de suferit. Somnul insuficient deregleaza intregul organism, poate duce la crestere in greutate, perturba sistemul imunitar, iar starea de spirit are si ea de suferit.
Aminteste-ti de copilul din tine.
La cine vedem cea mai multa bucurie? La copii, desigur. Partea buna este ca doar pentru ca am devenit adulti, nu inseamna ca am pierdut capacitatea noastra de a ne bucura, doar am inceput treptat sa o neglijam. Ia aminte la cei mici: copiii au multe dorinte, observa cu atentie lumea din jur, sunt uimiti des de lucruri aparent obisnuite, sunt curiosi si nu renunta usor la ce isi doresc. Incearca sa faci si tu la fel.
Implica-te intr-o cauza sociala in care crezi.
Multi dintre noi suntem revoltati sau uimiti de nedreptati, situatii dificile sau suferinta altor oameni. Implicarea in rezolvarea acestor situatii este insa una dintre sursele de bucurie autentica si profunda, care ne stau la dispozitie oricaruia dintre noi. Atunci cand aducem noi insine bucurie celor din jur, avem mai multe sanse sa o simtim si noi.
Atunci cand corpul iti cere sa te opresti, asculta-l.
Desi am prefera cu totii sa avem energie nelimitata, adevarul este ca resursele noastre fizice si mintale sunt limitate.De aceea, momentele de pauza si de odihna sunt necesare pentru a-ti mentine un nivel de energie optim.Nu te simti vinovat pentru momentele de pauza pe care le ceri celor din jur.
Fii constient de felul in care iti poti influenta propria stare de spirit.
„Uneori bucuria pe care o simti este sursa zambetului tau, alteori zambetul tau este sursa bucuriei pe care o simti.” (Thich Nhat Hanh)
Daca vei incepe ziua decis(a) sa ai mai multa energie, sa te concentrezi mai bine asupra lucrurilor pe care le ai de facut, sa zambesti mai des... vei avea mai multe sanse sa ai o zi cu adevarat buna. Gandurile irationale si asteptarile nerealiste (de exemplu, ne asteptam ca toate lucrurile sa fie usoare) ne afecteaza capacitatea de a gandi optimist si de a ne bucura de lucrurile pozitive care ni se intampla.
Emotiile pozitive, precum bucuria, ne pot ajuta sa fim mai eficienti, sa fim mai prezenti in relatia cu propriii copii, sa luam decizii mai intelepte si sa incercam lucruri noi. Asadar, nu neglija importanta bucuriei in viata ta de zi cu zi, nu este un capriciu, ci un aspect esential al unei vieti implinite.
Tu de ce anume ai nevoie pentru a avea un an nou plin de bucurie?
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum putem preveni intensificarea conflictelor
Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
Adauga tu primul comentariu: