Baietii carora nu le place scoala
De ce fetele au rezultate mai bune la scoala decat baietii
Explicatiile pentru faptul ca fetele se descurca la scoala mai bine decat baietii sunt diferite:- faptul ca fetele se descurca in anumite domenii mai bine decat baietii si astfel la unele facultati vor studia mai multe fete decat baieti- de exemplu in domenii ca psihologia, jurnalismul sau dreptul;
- diferentele din punct de vedere al dezvoltarii creierului la fete si baieti nu sunt luate in calcul atunci cand se face predarea, fetele fiind favorizate;
- exista voci care sustin ca mediul scolar este mai propice si ofera mai multe oportunitati fetelor decat baietilor;
Ceea ce se stie cu siguranta este ca de-a lungul timpului, o data ce s-au oferit mai multe drepturi si oportunitati fetelor, acestea au inceput sa castige teren in fata baietilor.
Specialistii spun ca pentru a-l motiva pe baiat sa invete, este nevoie sa stabilesti impreuna cu el de ce uraste scoala sau de ce nu i se pare importanta.
Cele cinci tipuri de baieti care urasc scoala
Iata care sunt, conform studiilor, cele 5 tipuri de baieti care nu se vor descurca la scoala:
1. Baietii care mereu se impotrivesc. Multi baieti se simt inadaptati sistemului si mediului educational. Nu le plac restrictiile si limitele, sunt mai “zburdalnici” si nu le place sa fie constransi. Poti observa foarte usor aceasta tendinta si in mediul familial fiindca acesti copii dau multe batai de cap parintilor.
Recomandare: Acesti baieti au nevoie mereu de incurajari, de aceea poti sa le spui: “Atat timp cat dai tot ce ai mai bun din tine la scoala, este in regula.”In felul acesta cresc sansele pentru a-i mentine in sistemul educational pana cand termina fiecare etapa.
2. Baietii care intampina dificultati in invatare. Priscilla Vail, expert in dizabilitatile si problemele de invatare ale copiilor, sustine ca o treime din baieti au diferite zone din creier activate diferit fata de fete. Majoritatea dintre acestia au probleme de invatare din motive emotionale sau disciplinare. Daca pana nu demult dadeam vina pe faptul ca baietii sunt mai lenesi decat fetele, acum stim ca unele zone din creier nu functioneaza foarte bine sau cel putin nu la fel de bine ca la fete.
Recomandare: In astfel de cazuri, baietii au nevoie de ajutor specializat, asa ca nu ezita sa apelezi la un psiholog sau un consilier educational care poate identifica problema copilului si il poate ajuta sa se descurce. Aminteste-ti ca pana si Leonardo da Vinci si chiar Pablo Picasso au suferit de dislexie, dar asta nu i-a impiedicat sa devina oameni celebri.
3. Baietii care considera ca au depus suficient efort. Acesti baieti considera ca scoala este grea si destul de plictisitoare, ca au prea multe teme de facut si ca exista alte lucruri mult mai interesante. Deseori acesti baieti nu gasesc utilitatea in ceea ce invata la scoala.
Recomandare: Continua sa ai standarde ridicate de la el, exprima-ti idealurile si speranta ca data viitoare va avea rezultate mai bune atunci cand asteptarile tale nu sunt indeplinite. In plus, foloseste recompense pentru a-i ajuta sa isi schimbe prioritatile.
4. Baietii pasionati de altceva. In aceasta categorie intra baietii care sunt foarte interesati de o alta activitate decat cele care se invata la scoala. Satisfactia pe care o obtin din pasiunea lor (mai ales daca au performante bune, de exemplu, intr-un sport) nu poate fi compensata cu ceea ce obtin la scoala, iar energia lor se indreapta aproape in totalitate in aceasta directie.
Recomandare: Arata-le respect pentru pasiunea pe care o au, insa incearca sa le explici cat de important este sa isi faca temele si sa fie la zi cu toate sarcinile cerute la scoala. In plus, incearca sa le arati utilitatea lucrurilor invatate la scoala.
5. Baietii alergici la scoala. Unii baieti nu suporta sa stea o zi intreaga la scoala, sa aiba un profesor care sa dicteze ceea ce au de facut, adulti care sa le controleze fiecare miscare, umilinta de a primi note mici - toate aceste lucruri transforma experienta scolara intr-una deloc tolerata de ei.
Recomandare: A-i tine pe acesti baieti in mediul scolar pana cand termina liceul este o adevarata provocare pentru parinti. Au nevoie de profesori care sa ii inteleaga si care sa poata lucra cu ei si in afara scolii pentru a recupera ceea ce pierd atunci cand se preda. De asemenea, cadrele didactice au nevoie sa nu ia personal comportamentele acestor baieti.
Oricare ar fi explicatia pentru diferentele dintre rezultatele academice ale fetelor si baietilor, este important sa ii ajuti pe acestia din urma sa faca fata experientei scolare cat mai bine.
Te-ai confruntat cu vreuna dintre aceste situatii? Cum ai depasit dificultatile?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.
-
Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.
-
Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.
Comentează:9 comentarii
Experienta mea fata de scoala este una foarte buna, copilul are profesori foarte buni si exigenti, la toate materiile, toti isi fac treaba, nimeni nu conditioneaza actul didactic de cadourile primite.
Este falsa ideea ca acum copiii sunt mai prosti... copilul meu invata mai mult decat am invatat eu vreodata si stie mult mai mult decat mine. Singura diferenta este ca pe timpul meu doar 50% ajungeau sa sustina balaureatul, iar ceilalti erau indreptati spre meserii.
Asa cum este falsa ideea ca profesorii mai in varsta ar fi mai buni... Copilul meu are profesori tineri si in varsta, iar cei tineri sunt la fel de implicati in actul educational.
Pe de alta parte in scoala noastra si parintii sunt implicati, vin mereu la scoala, discuta cu profesorii, iar cand a fost vorba sa ne schimbe un profesor am fost cu "jalba" la inspectorat.
Am citit atat articolul, cat si comentariile Dvs. Ca de multe ori, parerile sunt impartite. Poate ca asa trebuie sa fie, avand in vedere ca noi suntem subiectivi si unici, in felul nostru.
De curand am trait o experienta trista, prin prisma copilului meu. Si anume, a trebuit sa schimbam scoala in timpul anului, chiar in timpul saptamanii. Am plecat dintr-un loc in care notiunea de dascal, de pedagog, de prienten si sfatuitor pentru copiii nostri nu exista!
Si bine am facut! Desi perioada de acomodare (la noua scoala)cu tot ce era nou: colegi, manuale, Doamna, tehnici si metode de predare, a fost una dificila, am crezut in copilul meu si in talentul Doamnei, de a depasi monetele dificile.
A fost inca o lectie de viata pentru mine, oferita de colilul meu care, mi-a arat cat de puternic si de intelept este!
Si asa cum am mai spus, am stiut ca avem pentru ce sa luptam: pentru copilul meu, cautand-o pe acea Doamna. Pentru ca de aici am pornit: cum reusim sa punem bazele viitorului adult? Numai cu ajutorul Doamnei Invatatoare! Numai daclalul din ciclul primar poate sa ne faca sa indragim scoala, sa ne invete cum sa invatam, sa ne incurajeze in perioadele in care nu avem incredere in fortele nostare.
Iar noi am gasit-o! O Doamna! Sunt bucuroasa pentru copilul meu ca are incredere in ea (din ce in ce mai mult), lucru care nu s-a intamplat in cealalta scoala, ca o percepe pe Doamna ca pe un dascal, de la care are numai de invatat, nu ca pe o sperietoare, dar mai ales ca se duce cu drag la scoala!
Vi s-a intamplat ca, copilul Dvs., sa va spuna ca nu vrea sa mai mearga la scoala pentru ca-i este frica de invatator/e? Stiti ce inseamna sa auziti lucru acesta in fiecare zi, timp de cateva saptamani? Este cumplit, pentru ca sentimentul neputintei te cuprinde, din pacate insotit de furie fata de cel/cea care a starnit astfel de sentimente in sufletul si mintea propriului copil.
Atunci, am inteles ca trebuie sa facem o schimbare! Si am reusit!
Multumesc dascalilor care vor sa-si faca meseria, nu intrand in competitie cu copiii nostri, ci cu daruire, cu pasiune, cu multa rabdare si intelepciune!
Irina.
Multumim mult pentru comentariu; mie mi-ati facut ziua de astazi mai frumoasa.
Felicitari pentru implicare, pentru perseverenta si pentru atitudine!
Cu respect si cu dorinta de a nu fi deranjat prea tare va saluta un batran dascal al scolii romanesti hulita dar de care nu ne putem lipsi.
Este adevarat???? DA.
Sistemul educational este JALNIC. Interesul este mai mare la cls I-IV ptr ca acolo doamna primeste atentii de la parintii fraieri care cred ca odraslele loc vor fi sterse la fund primii.
Bine ca sunt scolile private -ptr.cine isi permite-.
TREBUIE sa fie evaluati anual toti profesorii Psihologic si cei care au depasit varsta de 50 de ani sa nu mai predea ca sunt EXPIRATI.