characters characters

Invata-l despre reciclare

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 mai 2010    |   6486 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Ti se intampla sa arunci o multime de lucruri atunci cand se uzeaza pentru ca le mai poti utiliza deloc. Am ajuns in situatia in care, e uneori mai ieftin sa cumperi ceva nou decat sa repari ceea ce s-a stricat. Iti propunem o activitate prin care poti sa-ti inveti copilul despre procesul de reciclare. Astfel, il vei ajuta sa inteleaga si principiul din chimie, “nimic nu se pierde, totul se transforma”. Astfel, iti sugeram urmatoarele tipuri de activitati pe care le poti implementa in familia proprie.

 

 

 

 

 

De ce ai nevoie?

  • Deseuri incepand cu hartie, materiale, obiecte etc.
  • O cutie de carton
  • Capsator
  • Foarfeca
  • Hartie cartonata
  • Acuarele
  • Agrafe
  • Lipici


Cum se realizeaza?
1. Atunci cand ceva s-a stricat ori crezi ca nu iti mai este folositor, gandeste-te de doua ori inainte de a arunca ceva.


2. Pregateste o cutie de carton mare pe care sa o ai la indemana in casa.


3. Atunci cand ceva ar trebui sa “zboare” spre gunoi, realizeaza un proces de selectie. Asaza obiectele care pot fi pastrate in cutia de carton. Poate fi vorba de bucati de material, sticle din plastic, dopuri de pluta ramase dupa o petrecere, bucati de hartie, cutii de creme, plase de la punga de portocale etc.


4. O data pe saptamana, "inspecteaza" impreuna cu copilul tau aceasta cutie.


5. Aruncati o privire asupra lucrurilor stranse in cutia de carton si ganditi-va ce anume ati putea face din ele.


6. Daca ai mai multe dopuri, poti sa faci o multime de lucruri. Ai nevoie doar de lipici, “putintica rabdare” si imaginatie. Daca ai trei culori de dopuri, rosu, galben si albastru poti sa le lipesti in asa fel incat sa obtii steguletul Romaniei. Dopurile pot fi lipite pe o bucata de carton, dupa care, la uscare se poate decupa steguletul “reciclat” obtinut. Turnulete, casute, patrate sau diverse alte forme geometrice pot fi obtinute prin lipirea dopurilor. Cateva obiecte decorative pot fi formate cu ajutorul acestor mici elemente din sticla ce sunt in mod uzual aruncate.


7. Sticlele din plastic pot fi decupate cu ajutorul unei foarfeci, iar fasiile pot fi prinse intre ele cu sfoara ori sarma. Pentru a le face orificii se foloseste sarma groasa ori un ac inferbantat in foc. Legate, bucatile de sticla pot forma diverse obiecte care sa poate fi folosite cu numeroase functii. Daca copilul tau se afla la scoala puteti propune ca si in cadrul unor ore de cultura civica, spre exemplu,  sa se organizeze activitati de reciclare. Unii construiesc din gunoaiele pe care le strang in parcul din apropierea institutiei in care invata, copacei ai reciclarii. Pungile de gunoi, sarmele, hartiile, bucatile de alimente, toate sunt asezate in asa fel incat sa dea nastere unui monument al nepasarii oamenilor fata de pastrarea sanatatii mediului in care traiesc.


8. Bucatile de material, fasiile de sticla din plastic, nasturi rupti, cutiile de crema pot fi si ele utilizate pentru a realiza un tablou inovativ, un peisaj ori alte elemente ca si rezultat al simtului estetic. Se foloseste pentru a lega materialele intre ele, o coala de hartie cartonata de marime mare, lipici, capsator, pensula si acuarele pentru a da un plus de culoare si a semna tabloul astfel creat si orice altceva care ar putea ajuta.


9. Atele sau lana ramasa de la impletit ori din pulovere care s-au destramat pot fi modificate si combinate in asa fel incat sa se obtina un mic tablou ce poate fi asezat pe un perete din casa. Decupeaza o forma de vaza din carton si acoper-o cu ate si lana. Asa vei “broda” o vaza deasupra careia se pot prinde niste bucati de sarma scurte si in varf parti de material ori hartie. Asai iti poti invata copilul sa obtina o vaza cu flori din deseuri.


Important este sa ai dorinta de a folosi acele materiale care si-au pierdut rolul pentru care au fost inventate si produse. Orice poate fi reciclat, iar cu putina creativitate si alte materiale, imaginea lor poate fi imbunatatita.


Ai facut vreodata ceva impreuna cu copilul tau din material reciclate? Asteptam raspunsurile tale.


Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    vilmaristul    30.05.2013 - 04:13
    Bine gandit si chiar am sa pun imagintia nepoteilor la treba!
    v
    Vacanta e lunga si nu trebuie sa ne plictisim.
  • Utilizator Anonim
    ZAGRAI EVLAVIA-LENUTA    17.09.2010 - 15:10
    Sunt parinte si dascal la prescolari si multe activitati am organizat in sensul de a recicla unele obiecte. Asa, acum cativa ani am vrut sa repar cu copiii niste cuburi carora le-am gasit o alta intrebuintare:
    le-am transformat intr-un joc educativ nou pe care l-am numit PAS CU PAS pentru ca a fost realizat cu ajutorul copiilor la activitatile din gradinita.Sper ca acest joc sa fie cat mai curand in gradinitele si casele unde copiii sa se poata juca impreuna cu colegii sau fratii un placut joc educativ, creativ, competitiv.