characters characters

Harta si tabloul familiei. „O familie sunt mai multi oameni care locuiesc in aceeasi casa si care se iubesc.”

Propus de: Raluca Ardelean   |   14 noiembrie 2014    |   5276 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

harta familiei activitate pentru copiiHarta familiei realizata de Bria


Desi pare paradoxal, nevoia de a-si afirma apartenenta la o familie, pe baza unor trasaturi comune, dar si cea de a-si afirma diferentele fata de aceasta si de a-si declara unicitatea- sunt doua dintre nevoile copilului de oricand si de oriunde.


Cum familia este primul mediu in care copilul experimenteaza relationarea cu lumea din jur, cu fiecare membru al familiei el va stabili o legatura unica in felul sau, o legatura care il poate imbogati, ii arata cine este, cum este. Aceste legaturi pe care cel mic si le creeaza cu membrii familiei si pe care le observa intre acestia, ii permit sa isi cunoasca radacinile si sa nu ramana strain fata de propria istorie si poveste.


La varstele mici (dar nu numai), o cale frumoasa de a-i indeplini copilului nevoia de apartenenta, dar si cea de afirmare a unicitatii sale, este aceea de a realiza Harta si Tabloul Familiei. In felul acesta, discutia despre relatiile de familie, care poate fi destul de abstracta pentru copil, devine vizibila, concreta si foarte eficienta. Povestile si desenul pot exprima de multe ori inexprimabilul!


Cum am realizat Harta si Tabloul Familiei


In primul rand, am discutat cu copiii despre familiile lor si am ajuns la concluzia ca: „O familie sunt mai multi oameni care locuiesc in aceeasi casa si care se iubesc” (Paul). Am discutat apoi despre membrii unei familii si despre diferitele relatii care pot exista intre ei. Asa am observat ca unele familii sunt mai mici, altele mai mari, ca unele sunt adunate in acelasi oras, iar altele sunt risipite in orase si tari indepartate si multe altele. Am vazut ca familiile se aseamana mult intre ele, dar se si deosebesc in destul de multe privinte.

Harta familiei

harta familiei activitate pentru copii Harta familiei realizata de Anna


In discutia preliminara de dinaintea realizarii hartii, este important ca cel mic sa poata pune toate intrebarile pe care le are legat de familia lui, dandu-i-se astfel ocazia sa-si lamureasca posibilele nedumeriri. Uneori, copiii au un fel aparte de a intelege lumea din jur, inclusiv realitatea din sanul familiei si isi pot crea reprezentari deformate despre ea, reprezentari care vor fi definitorii pentru intreaga lui viata. De aceea, lamuririle si clarificarile sunt binevenite.


Pentru a vedea modul in care copilul isi percepe familia si cum isi reprezinta el relatiile cu cei apropiati, realizarea ei prin desen este o buna solutie.


Pe o coala alba de hartie, fiecare copil a pozitionat cerculete colorate ce semnificau persoanele pe care le percep ca facand parte din familia lor. Apoi, in diferite feluri, au reprezentat legaturile care exista intre membrii familiei. La final, fiecare copil si-a prezentat harta.


Tabloul familiei

Tabloul familiei pe spatule de lemn


Tabloul de familie – asa cum ii spune numele – este un „instantaneu” (foto)grafic al familiei. Forma de realizare a fost desenul pe spatule de lemn, care apoi au fost asezate in rama dupa criterii subiective si foarte personale. Tablourile au fost prezentate si explicate, iar fiecare prezentare a fost urmata de o sesiune de intrebari venite de la ceilati. Astfel, copiii s-au cunoscut intre ei intr-un alt mod, mult mai profund.


Ambele forme de reprezentare a relatiilor de familie realizate de copii trebuie privite cu mare atentie si rabdare. Nimic din ceea ce ei vor pune pe hartie nu va fi nesemnificativ si la voia intamplarii. Fiecare linie, fiecare pata de culoare, fiecare pozitionare a unui element pe coala de hartie va fi justificata de ei extrem de convingator, iar adultilor - parinti ori profesori - le recomand atentie in a-i asculta.


Harta si tabloul familiei - activitati care pot fi realizate in familie, ori la scoala - aduc beneficii inestimabile nu doar copiilor, ci si noua, adultilor, care avem astfel acces la lumea uneori simpla, alteori complicata, a celor mici si ne ajuta sa construim intre noi relatii mai armonioase.


Raluca Ardelean - coordonator al Programului Briza - program experiential pentru parinti si copii. Sursa articol: Briza.CalatoriaInimii.net

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Nicolas Ionescu
    Nicolas Ionescu    27.11.2014 - 19:37
    Dezavuam categoric ambiguitati de genul celor propagate de unele manuale, in speta cele de cultura civica, dupa care o familie e constituita din doi membri (insinuand legaturile promiscue gay). Multi copii sustin cuplurile gay pe considerentul ca nu e vina lor ca au venit pe lume asa, ca si cum vina ar trece in seama Creatorului. Sa nu ne miram cand, nu prea tarziu o sa ne vedem proprii copii angajati in astfel de relatii...