characters characters

Argumente pro si contra pentru gradinita de la 3 ani

Propus de: Florenta Nicoleta Enache   |   19 martie 2010    |   10110 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Multi parinti se intreaba care este varsta cea mai potrivita pentru a da copilul la gradinita. Daca este mai bine sa mearga la gradinita sau sa stea cu cineva acasa? Ce facem daca cel mic plange cand e lasat dimineata la gradinita?


Parintii care se confrunta cu dificultatea deciziei de a-si da copiii la gradinita ar trebui sa ia in considerare personalitatea, temperamentul si abilitatile copilului.


Unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le facem cand luam aceasta decizie este sa vizitam gradinita si sa aflam ce exact se intampla acolo. Educatoarea pune mai mult accent pe scris, vorbit sau socotit, sau activitatea se bazeaza mai mult pe joaca si creativitate? De asemenea, este indicat sa discutam cu educatoarea despre abilitatile si vulnerabilitatile copilului si sa aflam ce i s-ar cere sa faca in timpul programului la gradinita.

 

Totusi, motivele pro/contra gradinitei sunt pur personale. Noi suntem singurii care ne cunoastem cel mai bine copilul si stim daca locul lui ar fi acolo mai devreme sau mai tarziu. In fond in fiecare grupa sau clasa, mereu este cate un copil mai mic si mai mare decat restul. 


              
Este pregatit pentru gradinita?
Semne pentru un bun candidat pentru gradinita:

  • se intelege bine intr-un grup de prieteni si este interesat sa-si faca noi prieteni
  • este dispus sa stea linistit si sa asculte o poveste
  • poate sa se implice intr-o activitate si sa o duca la bun sfarsit
  • se simte confortabil cu rutina de zi cu zi
  • si-a dezvoltat destule abilitati pentru a folosi un creion colorat pentru desen
  • este interesat sa rasfoiasca cartile si ii place sa i se citeasca
  • poate sa-si comunice dorintele si nevoile unui adult


Sau nu?
Semne pentru a mai sta inca un an acasa :

  • nu stie sa se impuna in joaca cu alti copii, mereu jucariile lui sunt luate de ceilalti
  • are tendinta de a rezolva conflictele prin lovituri si muscaturi in loc de vorbe
  • este extrem de speriat de gandul de a sta separat de parinti
  • are dificultati in a sta linistit si a asculta o poveste
  • nu acorda decat foarte putina atentie activitatilor pe care le intreprinde
  • nu a reusit inca sa capete abilitati de desena sau a-si exprima gandurile, nevoile sau dorintele

 

Copilul isi petrece la gradinita cateva ore pe zi impreuna cu alti copii si alti adulti. Este nevoit sa relationeze cu ei, sa-i asculte si sa se faca ascultat, sa ceara ce are nevoie si sa refuze ce nu-i place, sa mearga la baie, sa participe la jocuri, sa cante, sa deseneze etc. Toate acestea ii sunt folositoare pentru ca el isi dezvolta limbajul, atentia, rabdarea, isi face prieteni, devine sociabil, invata sa dea, sa ceara, sa imprumute, sa intre in competitie; se bucura cand castiga, se necajeste cand pierde. Toate acestea ar fi greu de realizat daca ar sta acasa cu un singur adult si s-ar juca ocazional cu alti copii. Oricate dezavantaje ar avea gradinita (din categoria celor "Copilul mananca mai bine acasa"; "E mai bine ingrijit acasa"; "Daca pateste ceva la gradinita?"; "Daca se bate cu alti copii?"; "Daca educatoarea il cearta?"), avantajele sunt mai multe pentru ca timpul petrecut in colectivitate il pregateste pentru a se descurca mai tarziu.


 

Studiile de psihologia copilului, dar si experienta educatorilor ne arata ca acomodarea copilului este cu atat mai grea cu cat copilul este mai mare, si ca perioada psihologica potrivita pentru inceperea gradinitei este intre 2 si 3 ani.


La aceasta varsta, frica de separare fata de parinte incepe sa se diminueze, dar este posibil sa ne confruntam cu accese de plans in primele zile de gradinita. Este normal pentru copil sa reactioneze confuz la schimbarea de mediu.

 

Avantajele inscrierii la gradinita
La gradinita sau la cresa, copiii au un program, socializeaza, constata ca "nu sunt doar ei pe lume" ca mai sunt si alti copii, li se raspunde pe rand la intrebari sau cateodata nu li se raspunde deloc, se invata cu viata si ceea ce implica ea, adica ierarhie - copiii care au personalitate mai puternica devin lideri, se confrunta cu mici nedreptati etc.

 

La gradinita sau cresa au tot felul de activitati, invata multe lucruri noi, se joaca, au parc de joaca, jucarii, care sunt doar acolo, pentru ca nu sunt ale lor, ci ale gradinitei. Invata sa imparta cu alti copii lucrurile, sa nu fie egoisti, li se formeaza personalitatea proprie.

 

Problema cea mai mare pentru parintii care au copii la cresa sau gradinita este ca se intampla destul de des ca cei mici sa se imbolnaveasca. Fie de la curent, fie sezonul virozelor sau al altor boli fac ca multi copii sa fie in situatia de a sta mai mult acasa decat la cresa. De aceea este bine sa stim daca avem un copil sensibil si atunci sa incercam sa il imunizam, sa il ferim de contactul direct cu comunitatea celorlati copii. Putem astepta pana isi termina vaccinurile, pana mai creste putin si se mai intareste si apoi cu incredere, la "gradi"!


In gradinita, activitatea dominanta  a copilului mic este jocul. Acesta va invata sa se joace singur si cu altii, sa impartaseasca bucuria cu alti copii, precum si sa-si asume un rol. Alaturi de joc sunt abordate si activitati artistice si de indemanare, activitati de muzica si de miscare, activitati de creatie si de comunicare, de cunoastere si activitati in aer liber.

 

Trebuie sa acceptam cu toata convingerea ca etapa anteprescolaritatii este fundamentala celor care urmeaza, iar faptul ca ea nu ramane clara in constiinta noastra ca adult, nu ne da dreptul sa o neglijam sub nici un aspect.       


Florenta Nicoleta Enache, Institutor, Scoala Nr 2 ,,M. Eminescu" Ghermanesti, Snagov, jud Ilfov


Sunt institutor, absolventa a Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, in cadrul Universitatii de Stat din bucuresti. Sunt casatorita si am un baiat de 12 ani. Imi place mult cea ce fac si tocmai de aceea cea mai mare parte a timpului de care dispun o acord pregatirii materialelor necesare la clasa.

 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • miciipoznasi
    miciipoznasi    27.02.2011 - 14:33
    Va recomand Cresa Micii Poznasi, cresa situata intr-o zona centrala, zona Unirii.
    Cresa noastra face inscrieri pentru grupa mica (3 luni-12 luni), grupa junior (12 luni- 24 luni) si grupa mare (24 luni-48 luni).
    Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul www.micii-poznasi.ro

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe