Ajuta-l sa isi descopere pasiunile
Fiecare copil are o anumita pasiune. Chiar daca ti se pare ca al tau isi ocupa tot timpul cu tot felul de hobby-uri incat clipele in care sa poti discuta cu el au disparut demult sau daca pur si simplu stai si te gandesti la lipsa de har data de sus, copilului tau, trebuie sa stii ca fiecare dintre ei au pasiuni si interese. Important este sa si le descopere.
- Daca atunci cand e angajat intr-o activitate uita complet de el. Uita de notiunea timpului si pare cu totul “prins” in ceea ce face.
- Se afla intr-o stare in care doar el si pasiunea lui conteaza, in timp ce restul lumii pare ca nu exista. Spre exemplu, daca ii place sa compuna muzica, poate sa stea inchis in camera lui de dimineata si pana seara, fara ca macar sa faca o pauza de cateva minute. La fel se intampla cu pasionatii de citit. Multi atunci cand iau in mana o carte, nu o mai lasa pana cand nu ajung la ultimele foi.
- Realizeaza aceeasi activitate in mod repetat si cauta mai multe informatii despre domeniul respectiv.
- Vorbeste cu prietenii lui, dar si cu cei cunoscuti despre ceea ce i-a atras atentia.
- Poti observa o sclipire in ochi, acea licarire a omului cuprins de bucuria de a face ceea ce ii place.
Si totusi, ce poti sa faci daca copilul tau inca nu si-a descoperit o pasiune anume ? Iata cateva sugestii:
- Expune-l la cat se poate de multe activitati si domenii de activitate pentru care interesul lui ar putea sa creasca.
- Evita sa-l fortezi sa faca ceva ce nu ii place.
- Arata-i ca exista mai multe tipuri de muzica si nu ezita in a-i prezenta si muzica etichetata mai nou ca “demodata”. S-ar putea sa manifeste interes si chiar sa-i placa muzica simfonica, curente mai vechi etc.
- Prezinta-i hobby-urile tale si impartaseste-i entuziasmul pe care l-ai avut si tu atunci cand colectionai vederi, timbre, monezi etc. Poate i se pare interesant si vrea sa-ti continue munca.
- Lasa-l sa gandeasca singur si respecta-i momentele de singuratate si de liniste. Uneori in tacere si liniste gasesti acea activitate care sa te distraga si care sa-ti placa. Un fel de refugiu la care apelezi pentru a te deconecta de realitate.
- Daca are bunici la tara carora le place sa foloseasca lutul pentru a da viata unor obiecte ori lemnul pentru a ciopli, incurajeaza-l sa se apropie de aceste activitati. Aceste experiente pot sa fie un punct de inceput pentru copil in a-si dezvolta o pasiune.
- Prezinta-i posibilitatea de a practica un sport, indiferent de ce anume: baschet, karate, inot, tenis, judo, gimnastica sau dans.
- Il poti inscrie intr-un club unde sa i se predea lectii de arta, de canto etc.
Si nu uita:
Copilul tau are nevoie sa fie incurajat pentru a face ceva.
Atunci cand manifesta interes pentru un domeniu, nu-l dezamagi prin a considera “o prostie ceea ce face” ori ceea ce ii starneste interesul.
O pasiune presupune exercitiu. Astfel ca, ar fi bine sa-l lasi sa se manifeste si acasa cu vioara, fluierul sau coarda de sarit.
Apropo…stiai ca exista o corelatie pozitiva intre pasiunile si interesele copiilor si starea de fericire? Mihaly Csikszentmihalyi a facut cunoscuta aceasta teorie in cartea sa "Flow: The Psychology of Optimum Experience". Un sentiment de multumire, implinire sufleteaca, o stare de bine mai mare, precum si un optimism mai ridicat vor fi prezente toate acestea la copiii, dar si la oamenii care au pasiuni. Isi seteaza mai usor scopuri si obiective in viata, mult mai realiste, dar pentru a caror implinire trebuie sa depuna eforturi serioase si sa fie consecventi.
Care sunt pasiunile copilului tau? Care au fost pasiunile tale? Seamana cat de cat? Asteptam raspunsurile tale.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Deschiderea la noi experiente – de ce e importanta si cum o incurajam in familie
Ai observat cu siguranta ca unii copii sunt mai dispusi sa incerce lucruri noi si interactioneaza mai usor cu persoane noi, in timp ce alti copii prefera situatiile familiare si daca au de ales, limiteaza pe cat pot experientele noi.
-
Pasiunile si interesele din copilarie - de ce sunt importante si ce efecte benefice au
Inca de la nastere, copiii sunt condusi de o dorinta intrinseca de a reusi, de a invata, de a intelege si de a depasi orice obstacol.
-
Curiozitatea elevilor, secretul rezultatelor scolare bune
Inca de la primele cuvinte invatate, copiii vor folosi limbajul pentru a intelege lumea din jur si pentru a gasi raspunsuri la intrebari.
Adauga tu primul comentariu: