characters characters

Exercitiu de creativitate: povestea numelui

Propus de: Raluca Lungu   |   21 februarie 2014    |   16318 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 2 - 3 ani.

Oricine si orice pe lumea asta - muntele, lumina sau cerul,  fluturele, elefantul, ploaia sau vantul, nasturele, bicicleta, sau chiar noi insine - are o poveste. Daca pana cand au mers la scoala, copiilor le-a placut sa le fie citite povestile, acum e momentul sa fie pusi sau lasati sa le inventeze, ca exercitiu de creativitate. Sa li se dea prilejul sa isi lase fantezia sa zburde pentru a crea lumi imaginare in care personaje „sonore”, precum regii si reginele, sau banale, precum nasturele sau ariciul, sa treaca prin peripetii care mai de care mai frumoase, sa plece si sa ajunga, sa viseze si sa-si implineasca vise, sa lege prietenii, sa zboare si sa fie fericiti, asa cum numai in lumea copiilor se poate intampla.

Iata un exercitiu pe care il poti realiza impreuna cu copilul pentru a-i dezvolta creativitatea.

Descopera si alte "exercitii" de imaginatie si creativitate in platforma educationala ScoalaIntuitext.ro


Povestea numelui

Acest exercitiu de creativitate este exact ceea ce spune titlul: o poveste a fiecarui nume. Cum se face? Foarte simplu!
Pentru fiecare dintre literele dintr-un nume se deseneaza o imagine (Ex: cineva cu numele Maria va desena: o margareta, o albina, o ratusca, o inima si un arici. Sau o masina, un ac, un ren, un inel si o albina etc)

Dupa ce toate imaginile au fost desenate, se incepe povestea. Ea trebuie sa cuprinda toate elementele desenate, daca se poate, in succesiunea in care apar.

Atentie! De la inceput se stabileste foarte clar faptul ca nu exista povesti frumoase si povesti urate, ca nimic nu e corect sau incorect. Copilul trebuie incurajat si, eventual, ajutat cu intrebari suplimentare (de exemplu: Cum era albinuta? Unde a plecat ea? La ce era bun un inel? Crezi ca era fermecat?) pentru a prinde curaj si a da drumul fluxului sau de imaginatie.

Acest exercitiu de creativitate poate fi realizat cu succes si de copiii de clasa I, iar povestile, pentru a fi stocate, pot fi inregistrate pe reportofon. Eu am facut astfel cu cei mici adevarate audio-book-uri.

Recomandare
Este bine sa pornesti de la desen, fara a-i mentiona copilului pasul urmator.
Daca copilul ar sti de la inceput ca elementele alese de el vor fi folosite intr-o poveste, probabil ar abandona spontaneitatea si ar cantari mai mult alegerile facute. Desenand imaginile fara sa stie ce va urma,  isi va alege cuvintele fara sa se autocenzureze pe motiv ca, de exemplu, un ac nu are ce cauta intr-o poveste. 
 
In fisierul audio puteti asculta o poveste a numelui inregistrata la clasa I, cand cei mici nu stiau inca sa scrie. 
 Spre exemplificare, anexez mai jos doua dintre povestile numelor rezultate in urma exercitiului.

ELLA     
 
A fost odata un elan care traia intr-o padure intunecoasa. Elanul cauta ceva de mancare sub niste frunze vestede, cand, deodata, un arici l-a intepat in botic. Elanul striga:
- Au! Ma doare!
- Iarta-ma, te rog, zise ariciul. Uite o lalea fermecata! Pune-o pe rana.
- Multumesc! Urca pe spatele meu sa facem o plimbare pana la lacul de argint unde se adapostesc toti elanii!
ELLA I. (clasa I)


Daniel este numele ale carui litere a generat urmatoarea poveste. Este interesant faptul ca, desi intre elementele alese pentru fiecare dintre literele numelui se afla si un animal, acesta nu a fost ales ca protagonist. Astfel, subiectul acestei povesti este inedit tocmai prin felul democratic in care autorul-copil a ales sa distribuie rolurile. Elementele folosite in exercitiu sunt: dulap, avion, nuca, inima, elefant si lamaie.



DANIEL - Cei sase prieteni


Era odata un dulap nazdravan si lenes. El nu isi facea temele la matematica si romana. Dulapul s-a gandit ca se poate schimba. Asa ca a vrut sa se duca la zana  cea buna cu prietenul sau, avionul. Cand au ajuns la zana  cea buna, au gasit o nuca. Au intrat in nuca sa vada ce e inauntru.  Au gasit acolo o inima de catifea. Inima de catifea s-a transformat intr-un elefant. Aceea era zana cea buna. Dulapul si avionul s-au intrebat de ce zana cea buna are forma de elefant ?
 - Stiu ca sunteti foarte uimiti, zise elefantul. Eu sunt zana cea buna! Nu mai am forma clasica de femeie.
Dulapul zise:
- Zana, de ce ai nasul asa de lung?
- Ca sa va miros mai bine!
- Zana, de ce ai urechile asa de lungi?
- Ca sa va aud mai bine!
Dulapul si avionul au intrebat-o pe zana daca exista un leac pentru dulap. Ea le-a zis sa guste din lamaia cea magica, el a gustat din lamaie si a ajuns cel mai destept dulap.  Dupa doi ani a ajuns la Olimpiada Internationala a Dulapurilor Destepte. El a scris cartea “Dulapul nazdravan”.

Daniel H. (clasa a II a)

Ce parere ai de acest exercitiu de creativitate? Tu ce jocuri si exercitii practici impreuna cu copiii? Spune-ne parerea ta!      

Raluca Lungu
Coordonez cercul de scriere creativa de la Palatul Copiilor din Timisora de 12 ani, unde lucrez cu copii de la clasa I pana la liceu.  Nu fac altceva decat sa provoc copiii la joaca, sa le dau curaj sa se exprime si ii las sa spuna ce simt. Iar rezultatele sunt mai intotdeauna minunate.




Comentează:
12 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Marcu Marian    04.04.2016 - 19:33
    Ce spui sa-ti cumperi mai intai o carte de gramatica ?
    " Daca copilul"?
  • Utilizator Anonim
    Daniela    26.02.2013 - 13:10
    Minunat! Eu sunt invatatoarea copiilor din clasa pregătitoare,toti stiu sa-si scrie numele,cunosc deja destul de multe litere şi acest exercitiu de imaginaţie si creativitate le va fi foarte util.Sunt sigura ca li se va parea foartea interesant. Mulţumesc!
  • Utilizator Anonim
    Tatiana    01.02.2012 - 16:13
    Niciodată nu mi-am imaginat că se pot născoci astfel de jocuri cu copiii. Acum, abia aştept să îmi pun la încercare fiica. Poate reuşeşte să născocească eroi ai literelor ce se conţin în numele ei şi, desigur, să născocească şi povestea... Sper să fie ceva reuşit, iar ea să fie încântată de idee, ca mai târziu să vină singură cu inişiativa de a relungi proiectul. Iar realizările ei - să îşi găsească locul potrivit pe propriul blog al fiicei... :)
  • Utilizator Anonim
    vera    26.07.2011 - 21:24
    FELICITARI ! Cand semintele semanate sunt bune, si roadele sunt pe masura! Asteptam si alte idei. Daca eram copil ma inscriam in cercul dumneavoastra de scriere creativa !
  • nicoletag
    nicoletag    25.03.2011 - 12:29
    Am facut impreuna cu copiii mei (8 ani si 6 ani) acest exercitiu si a iesit minunat! au fost foarte incantati. Si i-am filmat! Multumim tare, tare mult pentru idee.
  • Utilizator Anonim
    Raluca Lungu    06.03.2011 - 20:50
    La cercul meu, scot in fiecare an, cu grupa de clasa I, un audiobook cu Povestile numelui. In decursul anilor am inregistrat atatea povesti, incat pot face o adevarata Encicolpedie a povestilor numelui. E un exercitiu care le place mult si copiilor de gimnaziu.
  • Utilizator Anonim
    paula    06.03.2011 - 14:58
    Foarte interesant! Voi incerca si eu cu elevii mei.
  • Utilizator Anonim
    adina    04.03.2011 - 17:03
    Felicitari pentru acest exercitiu de creativitate! Este o idee nemaipomenita. Le da ocazia copiilor sa isi creeze propria lor lume de poveste! Abia astept sa il folosesc si eu la clasa!
  • anamanea
    anamanea    01.03.2011 - 18:57
    O idee foarte frumoasa
    Multumim
    Voi folosi si eu aceasta idee la clasa.
  • Utilizator Anonim
    nicoleta    01.03.2011 - 05:12
    superb! felicitari si multumiri. voi folosi aceasta idee.
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    24.02.2011 - 09:16
    Pentru a putea asculta fisierul, este nevoie sa aveti instalat pe computer Adobe Flash Player. Il puteti downloada de aici: http://get.adobe.com/flashplayer/. Un alt loc in care puteti asculta Povestea numelui este acesta: http://www.trilulilu.ro/Suntparinte/bde793858d6b07. Va multumim pentru interes!
  • Utilizator Anonim
    Capotescu E.    23.02.2011 - 10:29
    Am vrut sa ascult fisierul audio, dar pe pagina mea nu apare. Unde il pot gasi? Multumesc!
Vezi toate comentariile