Cum sa il inveti despre emotii
Stiai ca prescolarii sunt inca prea micuti pentru a recunoaste un spectru larg de emotii? In general o emotie poate fi evaluata dupa doi indicatori: valenta (axa bun-rau) si intensitatea (mai mult sau mai putin intens). Pana a intra la scoala, in primele clase, copiii evalueaza orice situatie mai mult pe axa bun-rau, adica dupa valenta. Este foarte important pentru copii sa invete sa-si recunoasca propriile emotii, dar si pe cele ale celor din jur, sa fie capabili sa-si controleze reactiile de fata cu ceilalti, adica sa dezvolte un control al furiei si al emotiilor negative. De aceea iti propunem o activitate prin care sa-i facilitezi copilului tau accesul la a invata despre emotii.
De ce ai nevoie?
- 4 cartonase
- O cantitate mare de acuarela de culoare galbena
- Creion/carioca neagra
- Foarfeca
- O coala alba
Cum se realizeaza?
1. Anunta-l pe cel mic despre faptul ca, azi, veti invata sa recunoasteti emotiile.
2. Asezati-va la o masa.
3. Insirati cele 4 cartonase in fata voastra.
4. Intreaba-l cum arata un soare care zambeste, dupa care cere-i sa-l deseneze pe foaia alba de hartie.
5. Observa modul in care traseaza liniile din zona gurii. Asta iti va spune mai multe despre cunostintele lui legate de expresia faciala a unui om atunci cand traieste o emotie.
6. Acum ii poti spune o poveste de genul: “Intr-o zi, nori grei trimisi de zana cea rea au sosit pe cer din tari indepartate. Ei au primit ordin sa stea si sa umbreasca soarele. “ Intrebarea adresata copilului este cum crede ca se simte acum soarele? Mai este el fericit? Daca cel mic vorbeste de tristete, atunci cere-i sa-ti deseneze pe coala de hartie cum arata un soare suparat.
7. Dar daca, norii si-au pus in cap sa stapaneasca pentru totdeauna cerul si sa nu-i mai dea voie soarelui deloc sa apara pe cer, cum crezi ca se simte soarele acum, stiind asta? Cu siguranta va fi furios. Aceeasi etapa de a desena aceasta expresie faciala va fi urmata si la acest punct de catre copil.
8. Pana acuma am identificat 3 din cele 4 emotii de baza, si anume: bucuros/vesel, trist/suparat, furios/nervos si mai lipseste frica. Depinde cu totul de tine, cum continui povestea soarelui pentru a-i da o astfel de emotie.
9. Dupa ce copilul a numit toate cele 4 emotii de baza, este momentul sa-i ceri sa le deseneze pe cele 4 cartonase similar cu ceea ce a desenat pe coala de hartie.
10. Cere-i din nou sa numeasca emotiile si sa descrie cum s-a simtit soarele in cele 4 ipostaze.
11. Daca doresti, decupeaza impreuna cu cel mic soarele in ipostazele desenate si colorate cu acuarela.
Cei mici inteleg mai usor prin poveste si joc. Daca vrei sa sari peste etapa in care ii povestesti despre pataniile soarelui, va fi destul de greu pentru el sa inteleaga care sunt diferentele dintre furios si trist. Imaginatia si gandirea lor nu este foarte bine dezvoltata pentru a-si putea reprezenta mental aceste expresii faciale. La finalul acestei activitati poti sa-i propui copilului tau ca in fiecare dimineata cand se trezeste sa lipeasca pe usa camerei, soarele care are expresia faciala ce i se potriveste si lui (care este dispozitia sufleteasca cu care s-a trezit). La fel poate sa faca in orice moment al zilei, cand trece prin diverse situatii. Iti va fi si tie mai usor sa cunosti sentimentele si starile copilului tau si vei cunoaste si modalitatile prin care sa-l abordezi, respectandu-i in acelasi timp trairile.
Adauga tu primul comentariu: