characters characters

Carte pentru mama- cadou pentru 8 Martie

Propus de: Raluca Lungu   |   21 februarie 2012    |   12004 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Carte pentru mama- cadou pentru 8 MartieIn fiecare an, de 8 martie, impreuna cu copiii de la Cercul de scriere creativa de la Palatul Copiilor din Timisoara am pregatit cadouri pentru mame. Desigur, cadourile au fost literare si au luat forma unor poezii sau povesti.
Si pentru ca am vrut sa fim originali, am creat pentru mame carticele facute de noi de la A la Z. Aceasta inseamna ca am scris textele, le-am tehnoredactat, apoi le-am imprimat. Dar pentru ca, asa cum spuneam, am vrut sa fim originali, am cautat sa inventam modele noi de carte, ceva ce nu vezi toata ziua. Asa ca ne-am pus pe ganduri...


 

 

Ce carte e carte fara sa fie carte? Asa a aparut ideea cartii dintr-o fila si a cartii semnelor de carte.

Carte pentru mama- cadou pentru 8 MartieCartea dintr-o fila - e o carte mica, atat de mica incat o poti ascunde in palma. I-am dat aceasta dimensiune ca sa poata fi purtata de mama in poseta, sau in buzunarul de la inima. Coala pliata a primit coperta de carton – si, cat ai zice „mama”, gata cartea! 
Carticica aceasta a fost o carte a intrebarilor, dar nu asa, pur si simplu, a intrebarilor fara rost si sens. In gasirea „intrebarilor frumoase” am facut un scurt exercitiu de imaginatie: daca fiecare dintre noi ar fi, pe rand, ghiocel, buburuza sau fluture? Dar daca am fi fost copaci, pasari sau chiar soarele? Ce intrebari ne-am fi pus? Asa a iesit o lista luuuuunga de intrebari, atat de frumoase, ca nici nu mai aveau nevoie de raspuns:
„Daca-as fi ghiocel, m-as intreba: cum arata vara?”
„Daca as fi ploaia, m-as intreba: de ce oamenii se feresc de mine?”
„Daca as fi stea, m-as intreba: oare sunt o stea norocoasa?

 

Carte pentru mama- cadou pentru 8 Martie
Cartea semnelor de carte este – asa cum ii spune numele – o carte din semne de carte. Oricine stie ce este si la ce foloseste un semn de carte! Si cu totii stim ca semnele de carte pot avea marimi si forme diferite, pot fi din material textil, sau din hartie, practic, modelele de semne de carte sunt infinite. Ideea noastra a fost ca pe semnul de  carte pe care il vom darui sa se afle tiparita o poezie. Astfel, mama ar citi poezia scrisa special pentru ea ori de cate ori ar deschide cartea. Si pentru ca poezii au fost multe, am hotarat ca toate mamele sa primeasca toate poeziile: asadar, o carte cu 20 de semne de carte. 


Textele pe care le-am scris pe aceste file de carte au fost rodul unei ore de scriere creativa care a pornit de la tema „Primavara”. Cuvintele pe care le-am asociat acestei teme - ghiocel, soare, iarba, buburuza, cer, seminte, muguri, flori de cires, fluture si multe altele - au fost combinate in fel si chip, fie intre ele, fie cu adjective „primavaratice” – alb, crud, moale, firav, delicat, albastru, rotund, cald, usor…
                            
 Intre doua lumi albastre
             Bianca T.

Intre doua lumi albastre
Se legana pe un fir de papadie
Clipa ce va dura o vesnicie.

Intre doua lumi albastre
Se afla un castel de parfumate flori
Insufletit de vise si culori.


Intre doua lumi albastre
Se inalta rozaliul cais.
Totul e vis, vis, vis....

Carte pentru mama-cadou pentru 8 Martie
Fiecare poezie a fost tiparita, asa cum se vede in imaginea alaturata, impreuna cu o imagine specifica primaverii.
Paginile acestei carti sunt detasabile, ele nu sunt numerotate si nici nu trebuie citite intr-o anumita ordine. Ele stau frumos intr-o coperta ca un buzunar si pot fi folosite pe rand ca …semn de carte.
 Carte pentru mama- cadou pentru 8 MartiePentru a fi mai rezistent, fiecare semn de carte a fost infoliat, iar coperta cartii semnelor de carte a fost decorata cu un roi de fluturi. Pentru a scrie o poezie de primavara, va invit sa cititi, tot pe acest site, Primavara albastra- mic exercitiu de scriere creativa.


Raluca Lungu
Palatul Copiilor Timisoara
Coordonez cercul de scriere creativa de la Palatul Copiilor din Timisora de 12 ani, unde lucrez cu copii de la clasa I pana la liceu.  Nu fac altceva decat sa provoc copiii la joaca, sa le dau curaj sa se exprime si ii las sa spuna ce simt. Iar rezultatele sunt mai intotdeauna minunate.

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    DELIA BORLEA    26.02.2018 - 19:44
    RECTIFICARE

    MENIREA DASCĂLULUI ESTE SĂ DESCOPERE CHIPUL ,RAȚIUNEA ȘI SUFLETUL COPILUI ,LUCRURI PE CARE ,UNEORI ,NICI PĂRINȚII ACESTORA NU LE CUNOSC. MĂ BUCUR CĂ MAI SUNT ASEMENEA COLEGI CARE FAC LUCRURI MINUNATE CU COPIII. VĂ FELICIT!
  • Fără foto
    DELIA BORLEA    26.02.2018 - 19:43
    MENIREA DASCĂLULUI ESTE SĂ DESCOPERE CHIPUL ,RAȚIUNEA ȘI SUFLETUL COPILUI ,LUCRURI PE CARE ,UNEOR ,NICI PĂRINȚII ACESTORA NU LE CUNOSC. MĂ BUCUR CĂ MAI SUNT ASEMENEA COLEGI CARE FAC LUCRURI MINUNATE CU COPIII. VĂ FELICIT!
  • Utilizator Anonim
    Floralia    01.03.2013 - 20:42
    Un material foarte util, atat pentru parinti, cat si pentru dascali. Felicitari!
  • Utilizator Anonim
    Olivia Cioaca    06.03.2012 - 20:45
    Interesante ideile. Cu permisiunea dumneavoastra voi da adresa parintilor elevilor din clasa pe care o conduc. Multi sunt interesati, dar multe cadre didactice nu fac cunoscuta adresa de e-mail...pentru ca ....mai rar intra pe calculator....
    Cu stima.
    Olivia
    Profesor invatamant primar
  • Utilizator Anonim
    Corina Diana    28.02.2012 - 14:09
    Va apreciez munca si felul in care ati stiut sa ne-o prezentati.
    Am furat ceva idei! :)