Vorbeste tu in locul meu!
Utilitatea jocului:
Formularea de propozitii scurte pe baza unor actiuni redate prin mima.
Materiale folosite:
o jucarie preferata – o papusa, un iepuras sau un ursulet de plus, alte jucarele din camera copilului care sa sustina jocul de mima (o carticica, o cescuta, o minge, o pernuta, un creion, etc).
Desfasurarea jocului:
- Ii vei spune copilului ca veti juca un joc impreuna cu jucaria preferata. Aceasta stie sa faca o multime de lucruri, dar nu poate sa le spuna pentru ca nu stie sa foloseasca cuvintele potrivite. Asa ca, jucaria va arata ce poate face, iar copilul va folosi cuvintele potrivite.
- Tu vei manipula jucaria (papusa sau ursuletul) pentru a reda diverese actiuni pe care personajul le face. Ex: ii vei misca picioarele ca si cum acesta ar merge sau ar alerga, il vei culca pe o perna, ca si cum ar dormi, il vei aseza in sezul si ii vei pune o carte in fata, ca si cum ar citi, ii vei manipula bratele ca si cum ar manca sau ar bea o cescuta de ceai, etc. Actiunile pe care le vei executa prin intermediul jucariei trebuie sa fie unele uzuale, familiare copilului.
- Dupa fiecare actiune pe care personajul de jucarie o face (fiind manipulat de catre tine), copilul va exprima aceasta printr-o propozitie simplă. Ex: Ursuletul merge.; Ursuletul doarme.; Ursuletul citeste.; Ursuletul mananca.; Ursuletul se joaca cu mingea.; Ursuletul scrie.; etc.
- Chiar daca propozitia formulata de catre copil nu exprima exact actiunea pe care tu incerci sa o redai prin manipularea jucariei, copilul nu trebuie corectat. Important este ca acesta sa exprime propozitii simple sau dezvoltate, corecte din punct de vedre gramatical. Tu vei reformula propozitia doar daca sunt dezacorduri sau greseli semantice.
- Rolurile se pot inversa, la dorinta copilului, insa copilul trebuie stimulat sa vorbeasca, formuland propozitii. Cu siguranta va dori sa se joace si el cu jucaria, manipuland-o asa cum a vazut la tine, si poate ca aceasta ar face jocul mai atractiv. Tu vei avea in acest moment datoria sa stimuleze copilul sa exprime verbal actiunile pe care le executa jucaria.
Acest joc se poate juca in orice camera din casa, nefiind necesare foarte multe materiale. Pot fi implicati mai multi participanti, fiecare, pe rand, formuland cate o propozitie. La un moment dat, un alt participant la joc poate lua jucaria pentru a executa actiuni cu aceasta.
Adauga tu primul comentariu: