characters characters

Traditii de Pasti. Arta incondeierii oualor

Propus de: Interaktiv University   |   09 aprilie 2012    |   6571 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 2 - 3 ani.

Pastele se apropie si fiecare dintre noi asteapta cu nerabdare momentul in care va ciocni un ou rosu cu prietenii sau familia. Daca in prezent decoram ouale cu tot felul de stickere si vopsele cat mai colorate, in trecut, femeile  incondeiau ouale cu modele din lumea gospodariei lor: hora, invierea, ciobanul cu oile, cucul, closca cu pui, ariciul, coarnele berbecului, melci, spic de grau, floare de scai, floarea pastelui, trifoi, soare de primavara, soare de vara, stea.

Il poti invata pe copil mai multe despre arta de a incondeia oua in cadrul unui atelier organizat de Interaktiv University, cu Laura Ungureanu ca trainer sau incercand sa realizati impreuna urmatoarea activitate.

De ce ai nevoie

  • oua
  • condei
  • ceara
  • vopsea

Cum se realizeaza

Iata, orientativ, care sunt pasii prin care se incondeiaza ouale. Mentionam ca pentru a obtine rezultate deosebite, este recomandabil ca aceasta tehnica sa fie invatata in preajma unei persoane care stapaneste arta incondeierii oualor.

 1. Adauga cu ceara liniile de baza. La final, aceste linii vor avea culoarea originala a oului.
   2. Aplica primul strat de vopsea si apoi traseaza cu ceara modelul care vrei sa aiba culoarea acestui strat (in exemplul curent: galben)
  3. Scufunda oul in urmatorul strat de vopsea, apoi aplica noile linii si modele cu ceara.Repeta procesul pana cand se obtine modelul dorit.

   4. La final, se topeste ceara cu grija, si apoi se sterge, dezvaluind astfel modelul creat.



Atentie: la inceput, se pune un dop mic oului. Inainte de a topi ceara, acesta se scoate, altfel oul va exploda sub presiunea  creata de caldura.

La final, va prezentam cateva din creatiile realizate de participantii de la atelierele de incondeiat oua organizate de Interaktiv University:

 Traditii de Parti. Arta incondeierii oualor Traditii de Pasti. Arta incondeierii oualor
 Traditii de Pasti. Arta incondeierii oualor  Traditii de Pasti. Arta incondeierii oualor

Tehnica incondeierii oualor nu este o simpla decorare a oului, ci reuneste o serie de motive strans legate de viata taranului roman si de universul in care acesta traia. Modelele prezentate in acest articol provin din colectia Ion Podea din arhiva Muzeului de Etnografie Brasov si sunt specifice zonei Bran.

Laura Ungureanu incondeiaza oua din 2003, in cadrul grupului folcloric Minisatul Sfantul Andrei – atelier de creatie si spiritualitate romaneasca din Brasov. In 2005 si 2006 a participat la Festivalul National al Oualor incondeiate ce se desfasoara anual, in Ciocanesti, Bucovina, si a obtinut in ambele dati Premiul I. In anul 2005 a participat la Concursul de cultura si civililizatie romaneasca cu lucrarea “Incondeierea oualor in zona etnografica Bran" si a obtinut locul I.

Ca membra a grupului folcloric Minisatul  Sfantul Andrei  a participat la proiecte internationale in colaborare cu Institutul Cultural Roman, Muzeul civilizatiei traditionale Astra din Sibiu, Muzeul Satului, Muzeul Taranului Roman.

Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul Interaktiv University:
http://interaktiv-university.ro/

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Bernad Floare Barbara
    Bernad Floare Barbara    14.04.2012 - 19:49
    Incondeiatul ouălor este o adevarată artă.Este o lume mirifică,lumea satului si tradiţiile româneşti înmănunchiate cu creativitate .O lume spirituală pe care trebuie s-o ducem mai departe.Adevărat că azi, poate din lipsă de timp ori din comoditate unii apelează la metode mai simple,care ăn opinia mea nu au acelaşi efect. Bunăoară eu vopsesc ouăle în coji de ceapă şi pun motive florale.