Siragul
Utilitatea jocului:
formularea de propozitii dezvoltate
Materiale folosite:
o cutie de agrafe colorate de birou.
Desfasurarea activitatii:
- Tu si copilul veti formula, alternativ, propozitii dezvoltate prin preluarea ultimului cuvant din propozitia formulata de catre partenerul de joc si folosirea lui la inceput de propozitie. Dupa fiecare formulare de propozitie, jucatorii iau o agrafa colorata si o imbina cu cea pusa anterior in sirag. Propozitiile nu trebuie sa aiba legatura intre ele. Iata un exemplu:
- Tu incepi prin a formula o propozitie oarecare: Copiii se joaca seara in parc. El ia apoi o agrafa colorata cu care se va incepe siragul.
- Copilul preia cuvantul „parc” si il foloseste (avand voie sa il articuleze: ”parcul”) la inceput, in propozitia alcatuita de el: Parcul e plin de copii si parinti. Copilul adauga prin imbinare o agrafa la siragul abia inceput.
- Tu continui prin preluarea cuvantului „parinti”: Parintii se bucura de vremea de afara. si adauga o noua agrafa la sirag.
- Copilul poate continua: Afara e cald.
- Tu continui: Cald, dar placut este vara. s.a.m.d.
- In acest mod siragul de agrafe colorate la care, rand pe rand, tu si copilul adaugati cate o zala, va creste in lungime, iar cuvintele finale din propozitii date devin cuvinte initiale in propozitiile formulate de catre partenerii de joc.
- In formularea propozitiilor, trebuie sa ai grija sa folosesti la final substantive (obiecte, fiinte, lucruri) accesibile/cunoscute de catre copil sau pronume personale (el, ei, noi). Tu vei sti sa formulezi o propozitie care incepe cu un adjectiv (Frumoasa este casa mea.), verb (Sa alerge le place si cainilor.) sau adverb (Repede s-a intors mama de la piata.), insa copilul nu va putea face acest lucru.
Adauga tu primul comentariu: