characters characters

Obiectivele SMART

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 aprilie 2011    |   12968 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 2 - 3 ani.

obiective smartCopiii au multe dorinte pe care parintii aleg sau nu sa le indeplineasca. Cati dintre copii insa au si scopuri pe care vor sa atinga? Ajutandu-l pe copil sa isi stabileasca obiective SMART, il ajuti sa faca primul pas catre independenta si responsabilitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

*Fotografia apartine utilizatorului cristineata

 

Ce inseamna „obiective SMART”?

Acronimul SMART se refera la cateva caracteristici pe care trebuie sa le aiba un obiectiv pentru a putea fi indeplinit cu usurinta:
•    S- specific. Scopul trebuie definit cu exactitate.
•    M- masurabil. Este nevoie ca obiectivul propus sa poata fi verificat printr-o modalitate concreta, cantitativa.
•    A- abordabil. Este nevoie ca persoana sa aiba acces la solutii sau posibilitati de realizare a ceea ce si-a propus.
•    R- realist. Este recomandabil sa se tina cont de situatia actuala a lucrurilor, de posibilitatile si pregatirea actuala a persoanei.
•    T- incadrat in timp. Este util sa existe un termen limita realist cand se poate verifica daca au fost obtinute sau nu rezultatele propuse.

Il poti ajuta pe copil sa inteleaga la ce se refera fiecare dintre aceste caracteristici propunandu-i sa formulati impreuna cateva scopuri SMART referitoare la activitatea sa de invatare, la activitatile sale extrascolare sau la relatiile sale sociale.

De ce ai nevoie

  • Foi de hartie
  • Creioane

De exemplu: copilul tau isi propune sa isi imbunatateasca rezultatele la limba engleza. „A imbunatati rezultatele” la oricare dintre materiile invatate la scoala este un scop pe care il poti incuraja, dar nu este suficient de clar pentru a fi indeplinit cu usurinta.

Cum poti formula un obiectiv SMART

Tot ce trebuie sa faceti este sa raspundeti impreuna la intrebarile de mai jos.

1. Ce rezultate exacte iti doresti sa obtii?
Ce anume ii pune dificultati copilului: gramatica, vocabularul, pronuntia?
Dupa ce ati stabilit aceste lucruri, continuati formularea scopului. De exemplu: imbunatatirea rezultatelor la limba engleza la gramatica si vocabular.

2. Cum poti masura daca rezultatele au fost obtinute?
Notele obtinute la aceasta materie pot fi un indicator, dar puteti gasi impreuna si altii: numarul de cuvinte noi invatate, numarul de lectii de gramatica intelese etc. Treceti pe foaia de hartie modalitatile prin care veti masura daca s-au imbunatatit sau nu cunostintele de limba engleza. De exemplu, imbunatatirea rezultatelor la limba engleza la gramatica si vocabular se poate masura prin:
- invatarea unui numar de 100 de cuvinte noi
- obtinerea notelor de 9 sau 10
- clarificarea lectiilor despre timpurile verbale etc.

3. Sunt aceste scopuri abordabile?
Copilul tau are resursele necesare pentru a obtine rezultate mai bune la limba engleza? Ganditi-va impreuna la posibile solutii: culegeri de gramatica, carti in limba engleza, dictionare, persoane care il pot ajuta pe copil sa invete mai usor. Alegeti-le pe cele mai potrivite si treceti-le pe foaie, in continuarea definitiei scopului vostru: invatarea unui numar de 100 de cuvinte noi, obtinerea notelor de 9 sau 10, clarificarea lectiilor despre timpurile verbale parcurgand impreuna cu meditatorul doua capitole dintr-o culegere de gramatica si citind o carte pentru copii in limba engleza.

4. Este obiectivul SMART realist?
Copilul tau are suficient timp pentru a face acest lucru? Dispune de suficiente resurse de informatii, de motivatie, energie pentru a obtine rezultatele dorite?


5. Care este termenul limita si intervalul de timp disponibil?
Este intervalul de timp stabilit in mod realist? Daca isi va propune sa invete 100 de cuvinte si trei lectii de gramatica in doua zile, obiectivul este aproape imposibil de atins. Este nevoie sa luati in considerare timpul liber pe care il are la dispozitie copilul in fiecare zi. Adaugati pe foaie intervalul de timp in care copilul va atinge acest scop. Asadar, formularea „SMART” a scopului ar putea sa sune in felul urmator: Imbunatatirea rezultatelor la limba engleza la gramatica si vocabular: invatarea unui numar de 100 de cuvinte noi, obtinerea notelor de 9 sau 10, clarificarea lectiilor despre timpurile verbale, parcurgand impreuna cu meditatorul doua capitole dintr-o culegere de gramatica si citind o carte pentru copii in limba engleza intr-un interval de doua saptamani.

Mai este nevoie sa mentionati termenul limita exact (ziua si luna) pana la care obiectivul SMART trebuie indeplinit. Urmatorul pas este repartizarea fiecarei activitati de invatare pe zile, in functie de disponibilitatea copilului si a celor care il vor ajuta.
Aceasta metoda poate fi folosita si de tine, atunci cand vrei sa schimbi ceva sau sa obtii anumite lucruri.

Copilul tau ce obiective SMART si-a propus? Povesteste-ne din experienta ta!

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu