Modelam cifrele 1, 2, 3
Utilitatea jocului:
Recunoasterea cifrelor 1, 2, 3
Materiale folosite:
2 cani de faina alba, 1 cana de sare fina de bucatarie, 1 cana de apa calduta, 3 lingurite de ulei, o musama pentru a pastra curatenia, 2 lingurite de aracet si, optional, coloranti alimentari pentru a colora coca.
Desfasurarea jocului:
- Parintele ilustreaza reteta pentru preparea aluatului de modelaj. Pe o coala A4 deseneaza cantitatile principalelor ingrediente:
Exemplu:
Pe baza acestei liste, impreuna cu copilul se pregateste coca de modelat. Copilul este implicat in numararea cantitatilor (2 cani de apa, 1 de sare etc.), amestecarea si framantarea aluatului.
- Toate ingredientele se amesteca cu mana. Va fi o adevarata placere pentru copil sa se joace cu coca moale si usor lipicioasa. Aluatul trebuie sa capete consistenta plastilinei. Daca e prea moale sau lipicios se adauga faina, daca e prea tare se adauga, putin cate putin, apa.
- Parintele da copilului bile mari de coca, pe care o va modela prin rulare sus-jos cu palma, pe masa. Se va forma un baton nu foarte gros din care parintele va da face cifra 1, folosind degetele. Apoi si copilul este incurajat sa modeleze batonul de coca, asa cum a facut parintele. In timp ce este redata forma cifrei, parintele poate folosi si versuri despre ”chipul cirei 1”.
Exemplu de versuri:
"Cu atentie si rabdare,
Unind doua betisoare:
Unul mic, altul mai mare,
Cifra unu ne apare." - Cifra modelata este spusa si de copil. Dupa ce se fac mai multe cifre de 1, se poate modela si cifra 2. Chipul cifrei 2 poate fi asemanat cu o lebada.
Exemplu de versuri:
”Cand o lebada inoata
Gratios pe lac sau balta,
Seamana cu cifra doi
e care o scriem noi.” - Pentru ”chipul cifrei 3” se pot folosi versurile:
”Chiar pe mijloc impartit
,Colacelul impletit
Va lua forma cifrei trei,
Cifra scrisă de Andrei.” - Cat timp se modeleaza, copilul este incurajat sa rosteasca cifrele, sa le aseze si sa le citeasca in ordine crescatoare, sa le spuna pe sarite.
Dupa ce sunt gata, cifrele se lasa la uscat (intre o ora si 4 ore, in functie de grosimea lor) sau se coc in cuptor cateva minute. Daca nu s-au folosit coloranti alimentari pentru colorarea aluatului, dupa uscare, cifrele pot fi pictate cu acuarela, nu foarte diluata, dupa care se pot da cu lac pentru a capata luciu.
In timpul activitatii, pentru a se pastra moale, aluatul se pune intr-o punga de plastic. Pe termen mai lung, punga cu coca se pastreaza la frigider. - Aceasta activitate se poate desfasura si in aer liber, implicand mai multi participanti. Se pot modela si alte elemente (melci, serpi, mingi, fundite) pentru a forma apoi grupe de obiecte pentru fiecare dintre cifrele modelate (grupa cu un obiect, cu doua si cu trei obiecte).
Adauga tu primul comentariu: