characters characters

Meserii care inca nu exista – joc pentru copii

„Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”

Propus de: Raluca Ardelean   |   08 mai 2015    |   7827 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

meserii inventate
Fiecare dintre noi a raspuns cel putin o data, pe cand era copil, la intrebarea “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”. Uneori, copiii au dificultati in a alege o meserie, nestiind pe urmele cui din familie vrea sa calce, alteori isi aleg profesii sau domenii diferite de cele ale parintilor sau rudelor.

Unii dintre copiii pe care i-am intrebat acest lucru m-au surprins atat de mult cu raspunsurile lor, incat mi-am dat seama ca oamenii mari adreseaza aceasta intrebare mai mult ca sa se convinga ca cei mici au o idee despre viitorul lor, nu neaparat ca sa afle raspunsurile lor sincere. Asadar, de la un moment dat, i-am lasat pe copii sa raspunda la intrebarea mea cat de creativ doreau, iar astfel s-a nascut ideea unei teme de scriere creativa: Enciclopedia meseriilor inexistente. Enciclopedia se imbogateste permanent cu noi meserii, iar pe masura ce propun aceasta tema de creatie copiilor, imi este din ce in ce mai greu sa decid ce m-as fi facut “cand am fost mica”.

Asadar, ideea acestei activitati a venit, oarecum, dinspre copii si dupa ce am modelat-o si am amplificat-o de la an la an, nu-i mai intreb pe copii „Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”, ci „Care este meseria inventata de tine?”.

Cum facem?

Prima etapa: vorbim despre meserii. Ce sunt parintii nostri, bunicii, vecinii si alti cunoscuti? Rezulta astfel un inventar de meserii “existente”, cunoscute si uneori mult dorite, pe care le analizam si le intoarcem pe toate partile.

A doua etapa: ii intrebam pe copii “Cum ar fi daca am putea inventa meserii? Cum ar fi daca nu ar trebui sa ne alegem o meserie dintre cele deja existente, ci am putea, cand vom fi mari, sa devenim exact ceea ce ne dorim? Care ar fi meseria la care ei viseaza, dar nu exista inca?”.

Acesta este un moment de BUM! cand suvoiul ideilor care dau nastere meseriilor inexistente incepe sa curga.

A treia etapa: umplem pagina ori tabla de pe perete cu multimea de denumiri de meserii despre care nimeni nu a auzit (inca), dar care nu lasa indiferent pe nimeni.

A patra etapa: Abia acum incepe distractia adevarata, fiindca fiecare meserie in parte este dezvoltata si detaliata. Copiii sunt indrumati sa descrie caracteristicile meseriei inventate, sa specifice ce studii sunt necesare pentru a o dobandi, timpul de pregatire, conditiile de lucru, uniforma, instrumentele de lucru si multe altele.

La finalul fiecarei activitati cu aceasta tema, inevitabil apare intrebarea: Oare ce ne impiedica pe noi, oamenii mari, sa-i lasam pe ei, oamenii mici, sa devina ce vor?

Iata mai jos cateva fragmente din descrierea unor meserii inexistente pana in momentul in care cei mici le-au creat:

Vindecator de tristete

Meseria de „vindecator de tristete” este o meserie destul de grea: persoana cu aceasta meserie trebuie sa se trezeasca foarte devreme pentru a urmari ce oameni au nevoie mai mare de el si pentru a se gandi ce lucruri bune a facut acel om pentru a-l putea vindeca. Dupa ce isi stabileste programul, vindecatorul de tristete se duce la omul trist. Cu un aparat de micsorare se face atat de mic, incat intra prin urechea acestuia. Acolo spune ce si-a amintit dimineata si, cu un burete galben, sterge lucrurile rele care aduc tristetea omului.

Nu oricine poate fi “ vindecator de tristete”. Pentru a putea face aceasta meserie trebuie sa studiezi mult, la facultatea de “creiericina”. Profesorii sunt foarte putini, doar acei oameni cu veselie innascuta.” (Andu, clasa a III a)

Culegator de vise

Un culegator de vise culege visele frumoase ale oamenilor si le arhiveaza in biblioteca universala a viselor. Visele sunt depozitate in borcane magice.

Pentru a deveni culegator de vise, trebuie sa urmezi scoala de visetologie. Studile dureaza 2 ani. La aceasta scoala se studiaza urmatoarele materii: interpretarea viselor, arhivarea viselor, metode de culegere a viselor.

Un culegator de vise are nevoie de o plasa magica de prins vise si de borcane magice pentru depozitare.” (Luca, clasa a III a)
Meserii inventate

Arhitect de bucurii

Arhitectura aceasta nu este greu de urmat, deoarece te vei simti bine in timp ce o vei invata. Cel ce alege aceasta migaloasa meserie are de desenat cu ajutorul unor creioane speciale din carbune de nor de bucurii. Creionul, cu ajutorul arhitectului, va revarsa bucurii de diferite forme care, la final, vor fi numai ale sufletului tau. Aceste bucurii sunt de diverse soiuri, precum bucuriile clare, neclare, intortocheate, drepte, rasucite si multe alte bucurii.” (Bianca D, clasa a III a)

„Profesor de matematica pentru stele”

Meseria creata de mine se numeste profesor de matematica pentru stele. Persoana care are aceasta meserie trebuie sa invete sa numere, sa calculeze etc., bineinteles in limba stelelor. Pentru a putea avea aceasta meserie, trebuie sa inveti limba stelelor, dupa aceea sa inveti matematica stelelor, iar la sfarsit sa inveti sa explici tot ceea ce ai invatat. Studiile dureaza, de obicei, 2-3 luni stelare (depinde de cat de repede inveti). Materiile studiate sunt: romana, adica limba stelelor, caligrafia lor, scrierea cuvintelor, matematica (mai ales), dupa cum se numeste si meseria. Uniforma acestui profesor special de stele este alcatuita dintr-un costum de astronaut galben si stralucitor, pentru ca elevii stele sa-si recunoasca profesorul, o pereche de papuci saritori, pentru ca atunci cand se plimba printre randuri poate merge mai repede, iar la sfarsit o pereche speciala de ochelari pentru matematica, care te ajuta sa rezolvi mai repede o problema de matematica.” (Bianca P, clasa a III a)

„Dentist de copaci”

Daca vrei sa fii dentist de copaci, trebuie sa ai mare grija ca toata ziua niciun copil sa nu rupa crengile sau frunzele copacilor. Cand un copil rupe cinci crengi sau cinci frunze, dentistul trebuie sa ia potiunea colt de argint din Lumea Rosie si sa puna doar o picatura pe fiecare frunza si pe fiecare creanga. Acestea se vor regenerea pentru ca potiunea are un scop benefic pentru crengile si frunzele afectate. Ca sa ai aceasta meserie, trebuie sa inveti si sa termini facultatea de stomatologie speciala pentru plante si mai trebuie sa stii foarte bine modelele frunzelor si din ce copaci provin.

Mai sunt necesare si alte cunostinte despre: anatomia frunzelor, pozitia geografica a copacilor si orientarea frunzelor. Dentistul nostru trebuie sa cunoasca foarte bine partile componente ale frunzelor si sa fie atent in orice moment pentru ca, daca va pune potiunea gresita la o frunza de stejar, din aceasta cauza tot copacul se va usca, iar noi vom avea mai putin oxigen.” (Alexandra, clasa a III a)

Profesor de lei

Meseria aleasa de mine este aceea de ,,profesor de lei’’. Desigur, lei ca animale. Profesorul, Leopardul Rosbi, invata leii sa scrie si sa citeasca in clasa ,,Pui de leu’’ ce e formata din lei cu varsta intre 4-6 ani. In a doua clasa, ,,Leu priceput’’, leii sunt educati de profesorul ,,Leopardul Cavina’’ care ii invata sa se lupte, sa vaneze, sa fie primii la mancare, sa faca lei din carton si sa atraga prada in alta parte. Clasa ,,Leul priceput’’ e formata din lei cu varsta cuprinsa intre 7-9 ani. Clasa a treia se numeste ,, Leu atent’’ si e formata din lei cu varsta intre 10-13 ani.” (Razvan Ghimis, clasa a III a)

Raluca Ardelean - coordonator Ateliere de scriere creativa – Briza

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu