Jurnalul
Utilitatea jocului:
dezvoltarea interesului pentru carti
Materiale folosite:
un caiet mare (foaie A4) si gros (de tipul registrului cartonat); instrumente de scris (carioca, creioane colorate, pix), lipici, foarfeca.
Desfasurarea activitatii:
- Ajuta copilul sa-si realizeze si sa completeze un jurnal. Continutul acestui jurnal, adica ideile, mesajele, gandurile ilustrate prin desen si prin cuvantul scris va fi redactat in timp, de catre copil.
- Fiecare pagina are un chenar construit de copil: pe linia trasata de tine, copilul lipeste sau deseneaza simboluri mici – flori, inimioare, fructe, figuri geometrice, etc. Culoarea sau modul de decorare a copertilor se alege in functie de preferintele copilului.
- Pe coperta, pe locul titlului se scrie cu litere mari de tipar JURNAL sau cu litere decupate din ziare vechi. Mai jos, numele copilului ca autor.
- Prima pagina cuprinde fotografia autorului si „semnatura” lui, care poate fi o mazgalitura (asa cum, de altfel, este perceputa de catre un copil semnatura unui adult). Daca doreste, copilul isi poate desena autoportretul, in locul fotografiei.
- Jurnalul va cuprinde tot ce isi doreste copilul – fotografii, desene, biletele, esantioane de lucru realizate la gradinita. Paginile jurnalului vor fi numerotate cu cifre lipite, colorate pe trasee prescrise sau scrise de copil. Treptat, se introduce si data: numele zilei, al lunii, scrierea anului in cifre.
- In acest mod se pot confectiona si alte tipuri de carti: Cartea familiei, Cartea cu povesti, Cartea cu poezii, Cartea excursiei, Cartea matematica, Dictionar, Agenda de telefon, etc.
Adauga tu primul comentariu: