Jocuri de miscare pentru prescolari
Dezvoltarea motricitatii la copii e un proces care se intinde pe toata durata copilariei. Indiferent daca e vorba de alergat, sarit, aruncari sau prindere, toate aceste activitati contribuie la dezvoltarea copilului. Iata cateva jocuri de miscare in aer liber care il vor ajuta pe copil sa isi exerseze motricitatea:
Pescuit cu piciorul. Imprastie pe jos mai multe jucarii sau obiecte care pot fi prinse intre degetele de la picioare. Asaza o galeata sau o cutie in apropiere pentru fiecare participant in parte. Cerinta jocului este ca fiecare participant sa adune in galeata sau in cutia lui cat mai multe obiecte, folosind doar degetele de la picioare.
Atinge! Jocul poate fi jucat in doi sau chiar mai multe persoane. Cu cat sunt mai multi, cu atat poate fi mai comic. O persoana va nominaliza un copil care in timp de 10 secunde trebuie sa indeplineasca o sarcina. De exemplu: “Atinge un copac !”, “Atinge ceva albastru!”, “Atinge ceva rotund!”, “Atinge masa !” etc. Ceilalti copii vor numara in cor scurgerea timpului. Se pune accent aici pe dezvoltarea simtului de observatie, pe rapiditatea miscarilor si recunoasterea obiectelor.
“Am voie sa...?” Fiecare copil intreaba conducatorul jocului (care trebuie sa fie un adult) daca are voie sa faca o miscare pe care o doreste sau si-o imagineaza. De exemplu, “Am voie sa ma urc pe masa si sa sar de pe ea?”, “Am voie sa fac trei pasi?”. Jocul ii ajuta pe copii sa inteleaga mai regulile pentru propria siguranta si sa descopere care sunt actiunile care nu ii pun in pericol.
Cursa mingilor. Acest joc inseamna dezvoltarea motricitatii pentru ca cel mic va trebui sa poarte mingi din plastic cu lingura pe un traseu prestabilit cu obstacole. De exemplu, in curte, poti pune niste jaloane printre care copilul va trebui sa treaca fiecare minge din plastic de marimea mingilor de golf/tenis de masa, intr-o lingura. Jocul e cu atat mai distractiv cu cat sunt mai multi copii implicati in aceasta cursa. E necesara o buna dexteritate precum si miscari cat mai fine pentru ca mingile sa nu cada din lingura.
Sarituri. Deseneaza cu creta pe asfalt doua linii paralele la o distanta de cativa centimetri (daca joci jocul in iarba poti folosi doua sfori), peste care copilul trebuie sa sara. Mareste treptat distanta dintre cele doua linii pana cand copilul sau copiii nu mai pot sari peste ele.
De asemenea, nu uita de jocurile copilariei tale: “Tara, tara vrem ostasi!”, “Flori, fete si baieti”, “sotron”, “elastic” etc. Toate acestea sunt jocuri distractive si importante pentru dezvoltarea celui mic.
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/98198789@N02/14880464235/
Adauga tu primul comentariu: