Joaca de-a emotiile: Teatrul de umbre
Cum vorbim despre emotii celor mici? Cum le explicam pe intelesul lor? Parintele, prin teatrul de umbre poate sa personalizeze emotii, provocari si solutii, poate aduce o lume intreaga prin jocul de lumina si umbra.
Teatrul de umbre-vorbim despre emotii: activitate propusa si pusa in practica de Denisa Neacsu, psiholog la cresa si gradinita Atlanthea.
Activitate practica:
"Teatrul de umbre este o ocazie pentru parinti si copii de a intra in lumea creativa a povestilor. Este o cale de a reprezenta povestile prin personaje, ceea ce ajuta la transmiterea unui mesaj emotional mai complex decat simpla citire a lor." ne povesteste Denisa.
De ce ai nevoie pentru a face propriul tau spectacol acasa: Materiale necesare: panza alba, lampa sau reflector, carton, bete lemn. Se confectioneaza elementele povestii din carton, se lipesc pe betele de lemn ce vor servi ca suport si pentru efecte cat mai frumoase, este nevoie ca in camera sa nu patrunda lumina naturala.
Cat dureaza pregatirea?
Activitatea se poate realiza simplu si usor: pregatirea set-up-ului si a elementelor iti va lua cam 20 de minute.
Povestile nu trebuie sa depaseasca 10 minute, pentru a nu-si pierde “substanta” si pentru a nu ii pierde pe copii din miezul creativ al spectacolului.
Denisa Neacsu ne povesteste: Pentru copiii pana in 3 ani, este important ca povestile sa fie cat mai simple, realiste si cu mesaje benefice, pentru ca in aceasta perioada copiii au nevoie sa inteleaga ca lumea este buna si este un loc de incredere. Pentru grupele mini, se poate vorbi pentru inceput despre bucurie, despre surpriza de a descoperi lumea, care este caracteristica acestei varste.
In cazul in care parintele vrea sa il sustina pe copil sa isi exprime si furia sau tristetea pe care le experimenteaza in viata de zi cu zi, o poate face personificand emotia si aducand in poveste o forma de rezolvare a exprimarii. ("Doamna Furie a aprins un foc mai mare decat se astepta, pentru a-l ajuta pe John si, dorind ajutor, o striga repede pe prietena ei Respiratia, care potoleste focul. Si uite asa respira Doamna Furie, pana cand focul a devenit bland si calduros.)
Denisa Neacsu este psiholog si facilitator de experiente de invatare pentru adulti si copii, cu experienta de 7 ani in domeniu, si a contribuit la realizarea si implementarea proiectului de educatie Atlanthea. Denisa lucreaza cu parinti si educatori pentru a promova principiile dezvoltarii psihologice armonioase a copiilor in domeniul educational.
Adauga tu primul comentariu: