George Enescu- de la micul compozitor la marele artist
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/music2020/11022719893; photo credit:music2020
Ai un copil pasionat de muzica? Profita de bucuria lui de a asculta muzica pentru a-l familiariza cu unul dintre cei mai cunoscuti compozitori romani: George Enescu.
Ascultati impreuna Rapsodia Romana si apoi povesteste-i copilului despre viata interesanta a compozitorului:).
Ce ii poti spune copilului despre George Enescu
Copilaria
Inca de la varsta de 5 ani, George Enescu, copilul minune al muzicii romanesti si cel mai mare compozitor roman al tuturor timpuilor, a impresionat prin determinarea, talentul si pasiunea sa pentru muzica si compozitie.
Jurjac, asa cum ii spuneau familia si apropiatii lui George Enescu, a descoperit pasiunea pentru muzica in jurul varstei de 4 ani cand tatal sau i-a daruit o mica vioara cu 3 corzi, incurajat fiind de interesul manifestat de copil pentru tot ceea ce tine de muzica, sunetele instrumentelor si acordurile muzicale. Vazand ca nu este luat in serios si crezand ca mica vioara este de jucarie, copilul Enescu a aruncat in foc vioara cu 3 corzi, spunand ca isi doreste o vioara adevarata, pe care sa poata canta, lucru care s-a si intamplat, primind in scurt timp un instrument adevarat, pe care a si invatat sa cante.
Pe langa faptul ca era inzestrat cu un auz absolut si reusea sa imite perfect sunetele auzite, folosindu-se de corzile vocale, copilul genial George Enescu avea o memorie extraordinara, reusind sa retina un cantec dupa ce il asculta o singura data. Memoria sonora era ajutata de memoria vizuala fabuloasa, cu ajutorul careia putea inregistra vizual o partitura.
Alte dovezi ale faptului ca George Enescu a fost un copil minute sunt aptitudinile sale deosebite, care pentru unii oameni pot parea chiar si in prezent abilitati iesite din comun: la 4 ani stia sa scrie, sa citeasca, sa adune si sa scada; la 5 ani cunoastea notele muzicale; la 6 ani desena cu un talent uimitor portrete si peisaje iar la 9 ani stia sa vorbeasca fluent engleza, franceza si germana.
Realizari
In scurt timp, talentul sau catre muzica a fost remarcat de catre profesori si a fost indrumat sa studieze la Conservatorul din Paris, unde s-a perfectionat sub indrumarea unor mari profesori ai vremii si unde a compus cele mai importante opere ale tanarului Enescu, lucrari care au primit recunoasterea criticilor vremii si nu numai.
Un violonist desavarsit, compozitor remarcabil, pianist, dirijor si profesor, Enescu a infiintat si condus la Paris doua formatii de muzica instrumentala, insa pentru el, pe langa experienta interpretativa, compozitia a ramas pe primul loc, recunoscand ca tot ceea ce visa sa faca pe viitor era sa compuna, lucru care s-a si intamplat.
Ca un bun patriot, in timpul primului razboi mondial, Enescu a sustinut concerte in Romania pentru ranitii din spitale si a intreprins numeroase actiuni umanitare ia dupa cel de-al doilea razboi mondial s-a retras definitiv in orasul sau de suflet, Paris.
Memoria marelui muzician roman este perpetuata prin Festivalul International care-i poarta numele, prin diferite simpozioane desfasurate in Romania si in strainătate si nu in ultimul rand prin expozitii, concerte si publicatii realizate in cadrul Muzeului National „George Enescu” din Bucuresti.
Chiar daca talentul si determinarea lui George Enescu copilul sunt trasaturi rare, acest lucru nu trebuie sa descurajeze copiii sa faca muzica deoarece in fiecare copil se poate ascunde un mic artist si doar explorand tainele muzicii se poate descoperi talentul.
Scoala de Muzica Boem Club din Bucuresti poate oferi sansa tuturor copiilor sa invete sa cante la vioara, pian, chitara, canto, violoncel, tobe, saxofon, clarinet sau flaut, la unul din cele 3 sedii Boem Club din Bucuresti:
Sediul Boem Club Alba-Iulia - 0735 641 594; albaiulia@boemclub.ro
Sediul Boem Club Razoare - 0760 689 422; razoare@boemclub.ro
Sediul Boem Club Dorobanti - 0761 786 601; dorobanti@boemclub.ro
Adauga tu primul comentariu: