Eroarea de estimare – ce este si cum il ajuti pe copil sa o evite
Cum il ajuti pe copil sa fie organizat si punctual
Majoritatea copiilor subestimeaza timpul pe care il va necesita realizarea unui proiect. Prin urmare, aproape toate proiectele lor dureaza mai mult decat credeau initial. De aici, serile petrecute realizand un portofoliu pana la ore tarzii, desi a avut la dispozitie trei saptamani pentru a-l completa sau diminetile pline de panica inainte de un test pentru care nu s-a pregatit suficient de bine.
Acest fenomen apare si la adulti si se numeste eroare de estimare sau de planificare. Lasata sa persiste, poate incuraja obiceiuri neproductive, precum amanarea sau intarzierile repetate.
Cum poate copilul tau sa evite aceasta eroare?
- Explica-i faptul ca avem cu totii aceasta tendinta si recomanda-i sa adauge in plus cateva ore la estimarea initiala.
- Invata-l pe copil sa isi imparta proiectul in mai multe etape si sa se gandeasca la timpul pe care il va ocupa fiecare etapa in parte.
- Ajuta-l sa se gandeasca la posibilele probleme care pot sa apara si care ii pot intarzia productivitatea. Anticiparea problemelor sau obstacolelor ii solicita imaginatia si gandirea critica. In plus, pentru a-i scade nivelul de ingrijorare, ii poti recomanda sa gaseasca si posibile solutii pentru problemele sau obstacolele potentiale.
- De asemenea, poate cere parerea unui coleg – aceasta eroare apare atunci cand estimam propria activitate, nu si cand o estimam pe a celorlalti.
Adauga tu primul comentariu: