Cum masori viteza vantului?
Stiai ca celor mici le plac provocarile, nu-i asa? Atunci iti sugeram sa treci la actiune. Va fi o provocare pentru copil, dar si pentru tine. Te-ai gandit cum ar fi daca ai masura viteza vantului? Interesant si distractiv in acelasi timp.
- Cesti de hartie
- Doua bete
- Sfoara
- Foarfeca
- O carioca
- Banda adeziva sau lipici
- Cronometru
- Foaie alba
- Creion
- Rigla
Cum se realizeaza?
1. Cestile din hartie se refera la niste forme de cupa date hartiei. Poti obtine aceste “cesti” prin indoirea ei si urmand pasii similari realizarii unui coif. Ele sunt importante pentru a putea “prinde” in interiorul lor, vantul.
2. Fixeaza betele intr-o forma de plus si prinde-le cu banda adeziva la mijloc.
3. Asaza apoi cele doua cesti din hartie, de o parte si de alta a celor doua capete ale batului din mijloc. Ele se pozitioneaza cu gura lateral pentru a putea prinde vantul mai bine.
4. Directia hartiei este diferita. Una dintre cupe va fi asezata cu deschiderea spre tine, iar cea de-a doua, cu spatele la tine.
5. Aminteste-ti de mecanismul unei mori de vant. E cam aceeasi situatie.
6. Poti desena/picta cu carioca cele doua cesti.
7. Mecanismul creat de tine pentru a masura vantul poate fi infipt in pamant, afara, intr-un ghiveci cu flori, pe balcon sau prins de o sarma. Ideea este ca el e necesar sa fie asezat acolo unde vantul poate sa bata.
8. Ia foaia de hartie si traseaza cu rigla un tabel.
9. Foloseste creionul pentru a nota trei coloane: dimineata, la pranz si seara.
10. Cronometrul il vei utilize in cele trei momente ale zilei cand vei masura viteza timpului. Cum anume? Porneste cronometrul si fixeaza-l pentru 10 secunde. Numara de cate ori sa invart “castile de hartie” in acest interval de timp. Poti face cate doua masuratori in fiecare moment: dimineata, la pranz si seara.
Folosind aceasta metoda, copilul tau va ajunge meteorologul familiei. Inainte de a merge la scoala va sti daca bate vantul si cat de tare, va putea face o medie la finalul saptamanii pentru a afla cand anume a fost cea mai “agitate” zi. Mecanismul este simplu. Cu cat bate mai tare vantul, cu atat mai multe rotiri ale “aparatului”vor fi.
Adauga tu primul comentariu: