characters characters

Cum inveti un copil sa-si organizeze timpul in mod eficient

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 mai 2011    |   3700 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 2 - 3 ani.

diagrama de organizare a timpuluiCopiii prezinta deseori dificultati in a-si organiza timpul in asa fel incat sa poata imbina invatatul cu alte activitati care le fac placere. Nici noi, adultii nu reusim intotdeauna sa facem acest lucru prea bine si ni se intampla ca la finalul zilei, atunci cand realizam o retrospectiva asupra a ceea ce am facut, sa ne dam seama ca nu prea avem multe de pus pe lista: am cam pierdut timpul. Pentru ca timpul este pretios, iti propunem o metoda simpla de realizare a unei diagrame care sa-l ajute pe copilul tau sa-si organizeze mai bine timpul.
 
 
 
 
 

De ce ai nevoie? 

  • O foaie alba de hartie
  • Un ceas de mana
  • Creioane colorate
  • Creion grafic

Cum se realizeaza?

1. Din momentul in care se trezeste, copilul tau isi va pune un ceas la mana.

2. Va avea un caietel pe care isi va nota toate activitatile pe care le realizeaza in fiecare moment al zilei, precum si durata lor. Nu trebuie sa fie foarte specific. De exemplu, pentru intervalul 7-8 poate sa scrie micul dejun si sosirea la scoala. Pentru intervalul cat e la scoala e suficient sa scrie doar atat, insa ceea ce te intereseaza este cum isi petrece timpul copilul tau atunci cand se intoarce de la scoala.

3. La finalul zilei poate sa-si aloce timp pentru a vedea care au fost activitatile de peste zi pe care le-a realizat si de cat timp a avut nevoie pentru fiecare.

4. Pentru a vizualiza cat mai corect raportul dintre activitatile care i-au ocupat timpul, ii poti recomanda sa deseneze un cerc pe care sa il imparta in 24 de parti egale.  

5. Urmatorul pas este sa aleaga o culoare pentru fiecare activitate trecuta pe lista (timpul petrecut la scoala, invatand, dormind, la calculator etc) si, in functie de orele pe care le-a petrecut realizand respectiva activitate, sa coloreze cercul desenat. Va rezulta o diagrama a modului in care si-a folosit ziua.

6. O modalitate mai simpla de a realiza aceasta diagrama este de a crea un tabel Excel, in care sa scrie pe un rand fiecare activitate, iar sub fiecare activitate, numarul de ore pe care l-a ocupat aceasta. Pentru a crea o diagrama, este nevoie sa selecteze apoi Insert- Chart si sa isi aleaga timpul de grafic pe care il prefera. Cel tip „placinta” (Pie) este cel mai sugestiv.

7. Pe o alta foaie va trebui sa treaca activitatile pentru care a observat ca a petrecut prea mult timp si de-acum incolo ar dori sa modifice acest lucru.

Il poti incuraja pe copil sa faca aceasta activitate la finalul fiecarei zile, pentru a avea o imagine completa a modului in care a folosit timpul de-a lungul unei saptamani sau luni. Poate observa cu usurinta care sunt activitatile care ii ocupa prea mult timp sau pe care le-a neglijat. De asemenea, poate compara intervalul de timp dedicat lucrurilor pe care trebuie sa le faca pentru ca este constrans cu intervalul de timp pe care il petrece asa cum isi doreste. Va fi un experiment prin intermediul caruia va constientiza singur de ce anume e nevoie pentru o mai buna organizare a timpului. In acest fel nu esti tu, parintele, cel care ii spune copilului ce si cand sa faca. Copilul tau va avea libertatea de a-si organiza timpul singur.

Poti realiza aceasta activitate si tu, comparand apoi diagrama ta cu diagrama copilului. Poti afla de asemenea si alte informatii si activitati practice pe care sa le propui copilului tau, descarcand gratuit Ghidul Timpului.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu