characters characters

Cum invatam literele

Propus de: Antoaneta Smaranda   |   22 septembrie 2011    |   14594 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/hikingartist/5727362908


Sa va povestesc cum a reusit fetita mea, Daria, in varsta de 4 ani sa desluseasca misterul literelor.

Anul trecut pe vremea asta, se juca alaturi de prietena ei mai mare, Andreea, cu creta pe asfalt. A devenit curioasa cand a vazut-o pe cealalta fetita ca deseneaza ceva, dar ea nu intelegea ce e.

I-am explicat ca sunt litere, ele formeaza cuvinte, mai multe cuvinte formeaza o propozitie, mai multe propozitii... o poveste minunata tocmai buna de citit seara inainte de culcare.

Acum, insa, a intervenit o problema - fiecare om are propriul mod de a invata: fie ca memoreaza ceea ce i se spune, fie ca au nevoie de explicatii logice ca sa inteleaga modul in care se intampla lucrurile.

Ghici ce fel de copil e Daria?
Exact: genul care pune multe intrebari, revine cu altele, pana se lamureste, apoi incepe ea sa-ti explice ca poate tu nu stii suficient: ea tocmai a facut o descoperire majora pe care nimeni altcineva nu a descoperit-o inaintea ei.

Revenind la partea cu literele... Am descoperit rapid ca metodele sugerate pe diferite site-uri ori carti nu prea functionau cu ea asa ca am combinat mai multe metode menite sa descopar care e modul in care va intelege misterul literelor!

Metoda 1
Am incercat un pic de crafting: Am conturat litera D (ca o idee pentru parinti: incepeti cu initiala copilului pentru ca ii atrage mai mult decat orice sa invete sa-si scrie propriul nume), i-am cerut ei sa o coloreze, am decupat-o si am lipit-o pe o coala A4, am decupat din reviste mai vechi un dinozaur si l-am lipit pe litera. (Ca o paranteza, isi scrie numele intreg foarte repede si frumos)

Cum invatam litereleMetoda 2
Gasiti diverse imagini cu animale/obiecte frumos colorate pentru fiecare litera. In felul acesta aveti si ocazia perfecta sa mai discutati despre mancarea animalelor, mediul in care traiesc, ce obtinem sau nu de la ele, dar mai ales despre prima litera de la fiecare cuvant. De asemenea, numele prietenilor fetitei mele au fost indelung dezbatute... care e prima litera, cu ce litera se termina etc. E un exercitiu bun inclusiv pentru drumurile cu masina, mai lungi sau mai scurte, ca sa nu se plictiseasca cei mici.

Metoda 3
Aceasta metoda a functionat la Daria: metoda logica. Am desenat cu creta pe asfalt de am umplut strada (in casa folositi creion/carioca pe o coala de hartie/tablita magnetica/tabla de scris etc).
Aproape toate literele pornesc de la o linie I, conteaza ce adaugi pe urma, spre ex.: I – P – R sau I – P – B sau I – T sau I – L  sau I – N (doua linii paralele unite de o alta liniuta aplecata; in schimb daca scrii doua linii paralele si le unesti cu o linie dreapta obtii I - H) sau I – M (doua linii paralele unite de alte doua linii aplecate) sau  I – F- E  etc.
In schimb, daca pornesti de la O si stergi o parte obtii o mica luna  C, la care adaugi o liniuta si obtii G. La O daca pui o mica liniuta obtii Q.
Pentru fiecare litera continuam sa-i dau exemple de animale, obiecte care incepeau cu litera respectiva si ea era incantata sa descopere singura astfel de exemple. Si acum ne jucam astfel: alegem o litera si dam cat mai multe exemple, iar cine gaseste mai multe, castiga.

Exista si alte metode:
Cum invatam litereMetoda 4
In comert, se gasesc tablite magnetice (puteti folosi si usa frigiderului) care contin si litere, imagini cu animale. De mare folos sunt acele jocuri care reprezinta animale/obiecte si este trecuta prima litera din cuvant sau cuvantul intreg.

Metoda 5
De asemenea, se gasesc carti si caiete cu jocuri gen alfabet, frumos ilustrate, unde copilul uneste puncte, sunt reprezentate animale/obiecte reprezentativa pentru fiecare litera in parte. Noi am creat propria „carte”: am decupat din reviste mai vechi (ne-am distrat de minune... desi am adunat pe urma o gramada de hartie), pe pagina fiecarei litere am lipit imagini cu animale/copii/obiecte care incepeau cu litera respectiva.

Metoda 6
Exista variate jocuri cu alfabet (nu mai zic cu cifre) unde copiii sunt intrebati diverse lucruri, sunt mai multe variante de raspuns, iar piticul foloseste un pix/creion care emite sunete daca raspunsul este corect.

Metoda 7
Printati planse cu litere (exista multe site-uri care ofera astfel de planse de desenat), alegeti-le mai ales pe cele care au un animalut (sunt mai usor de retinut de copii) al carui nume incepe cu litera respectiva. Este un mod simplu si frumos pentru piticii vostri sa inceapa sa inteleaga alfabetul.

Metoda 8
Daca aveti mintea deschis si....peretii liberi.  Eu le-am pictat copiilor alfabetul pe peretii camerelor lor. De asemenea, am pictat animalute (Nu am talent in acest sens, insa am luat planse de colorat si am incercat sa trasez linii asa cum vedeam ca erau pe planse; se poate folosi un creion bine ascutit ca sa ramana pe perete conturul. Sa nu mai zic ca exista carti de unde inveti sa desenezi pas cu pas) si am scris prima litera sub fiecare desen.

Cum invatam litereMetoda 9
Am scris pe o coala A4 numele piticilor cu litere mari si am lipit-o pe usa fiecaruia. De asemenea, am folosit abtibilduri cu litere ca sa formez numele lor.
Am vazut ca Dariei ii place sa-si scrie numele si am profitat de acest lucru scriind peste tot, in orice forma „ANA DARIA”.

Indiferent de metoda aleasa, este nevoie de rabdare multa. Nu au cum sa invete totul cu o singura bataie din palme. Nimeni nu s-a nascut invatat! Este important sa va cunoasteti copilul si astfel sa stiti ce metoda sa folositi. Sa faceti astfel incat sa para totul un joc, altfel riscati sa il speriati, sa-l faceti refractar la invatat... ori, stim cu totii cat e de important sa stii sa citesti.

Sau poate pur si simplu trebuie sa mai asteptati sa creasca. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, de intelegere a lucrurilor din jur. Este important jocul cu piticii pentru ca astfel se simt iubiti, protejati, capata incredere in ei insisi. Astfel, vor invata sa faca fata oricarei situatii cu care se vor confrunta de-a lungul timpului.

Articol realizat de Antoaneta Smaranda, mamica a doi pitici voinici curiosi si nerabdatori sa descopere lumea. 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu