Cand copilul este nervos
Multi parinti isi doresc sa afle raspunsul la intrebarea “Cum sa il ajut pe copil sa nu se mai enerveze?”, pentru ca in momentele de furie copiii au comportamente dificile sau violente. Si pentru adulti, furia este o emotie cu „reputatie” dificila, fiind deseori reprimata la propria persoana sau criticata atunci cand apare la altii.
Furia insa este o emotie care poate avea rol de adaptare (de exemplu, furia resimtita in fata unei nedreptati ne da impulsul de a actiona pentru a repara injustitia).
In plus, pana la adolescenta tarzie, copiii nu au capacitatea de a-si controla emotiile, invatand treptat sa se linisteasca singuri sau sa isi exprime emotiile in modalitati adecvate din punct de vedere social. Asadar, in loc sa il ajutam pe copil sa nu se mai enerveze, il putem ajuta sa reactioneze la furie cu mai putina agresivitate.
Poti face acest lucru folosind fisa de mai sus. O poti salva (click dreapta pe imagine si Save as/Salveaza ca) si printa, pentru a o completa apoi impreuna cu copilul.
Mai intai, va fi nevoie sa explici copilului ce inseamna o reactie agresiva si ce inseamna o reactie neagresiva. A agresa inseamna a ataca. Putem fi agresivi fata de alti oameni, fata de alte fiinte (animale), dar si fata de obiecte. Desi obiectele nu simt durere atunci cand le lovim, rupem, aruncam, ele se deterioreaza. Putem fi agresivi si prin cuvintele pe care le folosim, atunci cand insultam sau ironizam pe cineva. In acest caz, durerea produsa resimtita nu va fi una fizica, si emotionala: respectiva persoana va fi trista.
Ii poti da mai multe exemple si ii poti cere exemple, pentru a verifica daca a inteles.
Exemple de actiuni agresive: a lovi, a impinge, a insulta, a ironiza, a tipa la cineva, a ameninta, a intimida, a descuraja.
Reactiile neagresive sunt cele care nu produc suferinta sau durere altor persoane sau fiinte si nu produc daune obiectelor din jur. Reactiile neagresive sunt cele orientate catre o solutie care este convenabila pentru toate persoanele implicate in situatie.
Discuta apoi impreuna cu copilul despre fiecare situatie din fisa.
Vorbiti mai intai despre exemplul completat. De ce este agresiv sa arunce cu caietul sau cartile pe jos atunci cand nu reuseste sa invete ceva? De ce este ineficienta aceasta reactie? Cui ar putea cere ajutorul? Ce alte solutii, neagresive, ar putea gasi in aceasta situatie?
Discutati despre celelalte exemple. A trecut vreodata prin situatia respectiva? Daca da, cum a reactionat? A fost o reactie agresiva sau neagresiva?
Daca nu a trecut prin situatia respectiva, cum crede ca ar fi reactionat? Ce reactii agresive pot aparea in aceasta situatie si ce reactii neagresive sunt preferabile?
Cum poti imbunatati aceasta activitate
- Explica-i faptul ca de multe ori furia ne poate coplesi si atunci reactionam agresiv chiar daca stim ca nu este bine sa facem acest lucru. Pentru a evita sa ne lasam coplesiti de furie, este recomandat sa luam o pauza atunci cand simtim ca o situatie sau o persoana ne deranjeaza. Ne putem calma facand miscare, respirand adanc de cateva ori, vorbind cu un prieten sau ocupandu-ne cateva minute cu o alta activitate.
- Gaseste si alte exemple de situatii in care copilul tau s-a infuriat si incurajeaza-l sa dea exemple de reactii neagresive.
- Foloseste un limbaj simplu, usor de inteles de catre copil.
- Propune-i ca in zilele urmatoare sa observati impreuna oamenii din jur si sa remarcati situatiile in care acestia reactioneaza agresiv sau neagresiv atunci cand sunt furiosi.
De ce sa faci aceasta activitate
- Atunci cand copiii nu sunt ajutati sa gaseasca si alte modalitati de reactie la furie, vor alege preponderent varianta agresiva.
- Activitatea ii ajuta sa priveasca furia si reactiile lor la furie cu mai multa obiectivitate.
- Ii ajuta sa inteleaga ca putem invata sa controlam propriul comportament.
Alte activitati pe aceasta tema
Adauga tu primul comentariu: