Chimia in bucatarie
Activitatea urmatoare il va face pe copilul tau mai interesat de ce se petrece in bucatarie atunci cand gatesti, ajutandu-l sa priveasca altfel o activitate aparent banala. Te-ai gandit ca, ajutandu-te sa prepari o prajitura, copilul tau poate invata despre fenomene chimice exotermice (care produc sau degaja caldura) sau endotermice (care absorb caldura)?
Spre exemplu, atunci cand pui un aluat in cuptor, coacerea presupune un proces chimic endotermic prin care aluatul se transforma in prajitura pe care o putem consuma.
De ce ai nevoie?
- sase linguri de faina
- trei linguri de zahar
- un varf de lingurita de sare
- doua-trei varfuri de lingurita de praf de copt
- doua linguri de lapte
- doua linguri de ulei de gatit
- un sfert de lingura de vanilie
- un albus de ou batut spuma
- putin unt
- o lingura
- un bol pentru gatit
- folie din aluminiu
- lingura
- pahar
Cum se realizeaza?
2. Scoate bolul din folia de aluminiu si incearca sa modelezi folia de aluminiu in forma unui vas asemanator bolului.
3. Amesteca in bol toate ingredientele uscate si lichide. Atentie! Trebuie sa folosesti doar o treime din spuma de ou.
4. Pune in cuptor forma obtinuta din folia de aluminiu pentru cateva minute la o temperatura de 350 de grade.
5. Toarna aluatul obtinut in forma de aluminiu si pune-l in cuptor.
6. Dupa ce aluatul s-a copt, scoate din vasul de folie prajitura si las-o sa se raceasca.
7. Acum repeta de trei ori aceiasi pasi, dar aducand cate o modificare de fiecare data:
- intr-una din prajituri nu pune deloc ulei,
- in cealalta nu pune deloc spuma de ou,
- in ultima nu pune praf de copt.
Descoperiti impreuna raspunsuri la intrebarile:
• Arata diferit cele 4 prajituri?
• Au un gust diferit?
• Ce rezultate a produs fiecare modificare chimica adusa aluatului ?
De ce sa realizezi aceasta activitate cu copilul tau?
Ii vei arata copilului o noua perspectiva asupra gatitului si ii vei trezi interesul fata de chimie si felul in care aceasta se aplica in viata de zi cu zi.
Poti realiza aceasta activitate atunci cand intentionezi sa pregatesti un desert pentru cei dragi, pastrand putin aluat cu care sa experimentezi cele trei modalitati de preparare propuse de noi (fara ulei, fara spuma de ou si fara praf de copt).
Asteptam fotografii cu rezultatele obtinute pe adresa de email contact@suntparinte.ro, pentru a le publica pe aceasta pagina.
Adauga tu primul comentariu: