characters characters

Ce inseamna generozitatea?

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 decembrie 2010    |   4875 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

ce inseamna generozitateaSe spune ca in perioada Sarbatorilor de iarna, oamenii isi amintesc sa daruiasca. De fiecare data cand oferim ceva, primim inapoi satisfactia de a fi contribuit la bucuria unei alte persoane. Aceasta este ideea pe care o poate intelege copilul tau realizand urmatoarea activitate.

 

 

 

 

 

De ce ai nevoie?

  • pix
  • coala de hartie

Cum se realizeaza?

 
1. Vorbeste-i adolescentului tau despre tipurile de recompense existente.
2. Cere-i sa scrie pe o foaie de hartie o lista cu persoanele carora i-ar placea sa le ofere un cadou. Pot fi persoane apropiate, pe care ar dori sa le vada zambind, precum si persoane cu care a avut conflicte si cu care ar vrea sa reia legaturile.
3. Incercati sa gasiti impreuna cat mai multe categorii de recompense. Noi iti propunem urmatoarea clasificare: recompensele sociale, materiale si recompensele de tip activitati. Sugereaza-i sa aleaga cateva pe care sa le poata oferi persoanelor din lista.

Iata cateva exemple de recompense pe care le poate oferi copilul tau:

Recompensa sociala. Vrea sa aduca un zambet pe fata unui coleg? Un compliment referitor la tinuta vestimentara sau o remarca pozitiva privind felul in care a jucat baschet pot fi recompense sociale pe care le poate oferi, fara sa il "coste" nimic.

Recompensa materiala. Daca adolescentul tau vrea sa faca pe cineva bucuros, poate recurge la o recompensa materiala. Un cadou, mai ales daca este vorba de un obiect pe care persoana respectiva si-l doreste mult, poate fi un mod placut prin care sa isi manifeste generozitatea.

Recompensa de tip activitate. Fie ca isi ofera ajutorul atunci cand cineva are de indeplinit o sarcina, fie ca propune o activitate unei persoane atunci cand aceasta nu are nimic interesant de facut, adolescentul tau poate opta pentru aceasta varianta atunci cand vrea sa fie generos si nu stie exact cum sa procedeze.


4. Dupa ce i-ai oferit aceste exemple si ai completat in dreptul fiecarei persoane recompensa pe care o va oferi copilul tau, ajuta-l sa isi indeplineasca planul. Intalniti-va la final de saptamana pentru a discuta despre cele intamplate.

In discutiile cu adolescentul tau, pune accentul pe:

  • generozitate ca atitudine, comportament si valoare
  • emotiile resimtite in situatia in care a fost pus de a oferi recompense celor din jur
  • gandurile avute imediat dupa oferirea de recompense
  • comportamentul si atitudinea celor care au primit recompensele
  • emotiile si trairile pe care copilul tau le are si modul in care percepe consecintele actiunii sale


Copilul tau este generos? Care a fost cel mai recent act de generozitate pe care l-a realizat?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu