Activitati practice pentru stimularea curiozitatii copilului
“Copiii intra in scoala ca semne de intrebare si ies ca puncte.” (Neil Postman)
“De ce este cerul albastru?”, ”Cum functioneaza un magnet?”, “Cum este posibil zborul unui avion?” si o multime de alte intrebari pot veni din partea copiilor, care cauta raspunsuri la parinti si la cadrele didactice. Din pacate, de multe ori, aceste intrebari raman fara raspuns sau nu primesc un raspuns complet ori pe intelesul copilului.
Activitati prin care incurajezi curiozitatea copilului
1. Jocul ”Ce ar fi daca...”
2. Un traseu de intrebari
- Incepe prin a decupa mai multe cartoane in forma de “baloane de ganduri” , pe care vei scrie cuvintele “Ma intreb...”.
- Imparte-le participantilor la joc si cere-le sa se gandeasca la “lucruri importante”. Le poti aminti faptul ca multe descoperiri tehnologice au pornit de la intrebari precum “Ma intreb de ce se intampla acest lucru?” sau “Ma intreb cum functioneaza acest lucru?”.
- Dupa ce fiecare participant a completat cartonul cu o intrebare, aduna-le pe toate si citeste-le cu voce tare.
- Urmeaza apoi ca fiecare sa isi aleaga cate o intrebare la care este interesat sa afle raspunsul.
- Peste cateva zile va puteti intalni din nou pentru a impartasi celorlalti raspunsurile pe care le-ati aflat si, daca vreti, pentru a gasi alte intrebari interesante.
3. Declansatoare de intrebari
I. Realizeaza impreuna cu el un afis pe care sa notati mai multe modalitati de a incepe o intrebare:
- “De ce crezi ca...?”
- “Oare este posibil sa...?”
- “Cum am putea afla daca...?”
- “Oare este posibil sa...?”
II. Un panou pe care sa afisati intrebarile, nedumeririle sau curiozitatile tuturor membrilor familiei ar putea fi de asemenea o modalitate de incuraja curiozitatea.
Fiecare va scrie pe panou intrebarile care-i vin in minte. Va puteti alege fiecare cate o culoare cu care sa le scrieti.
Pe masura ce apar intrebari noi, abordeaza-le in discutiile cu copilul tau sau cu intreaga familie.
Nu lasa nicio intrebare de pe panou fara raspuns si nu ezita sa adaugi propriile tale intrebari. In acest fel, copilul va intelege ca a pune intrebari nu este doar treaba “copiilor” si ca este bine sa fii curios la orice varsta.
4. Praful magic
Tu ce alte activitati realizezi impreuna cu copilul?
Daca ti-au placut jocurile si activitatile prezentate in acest articol, iti spunem unde poti gasi si altele la fel de interesante, destinate dezvoltarii creativitatii, originalitatii, perseverentei sau gandirii: in cartea “Jocuri pentru dezvoltarea inteligentei si creativitatii copiilor”, scrisa de C.J. Simister (autoare cu 15 ani de experienta in lucrul cu copiii) si publicata la Editura Polirom.
Adauga tu primul comentariu: