characters characters

Activitate stiintifica: Sangele uman

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 aprilie 2019    |   2599 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

sangele uman actiivtate stiintifica
Copiii sunt fascinati de corpul uman, vor sa stie mai multe si este bine sa le spunem, chiar daca incadram totul intr-o poveste sau mai bine spus intr-o poveste experimentala.


Adu stiinta mai aproape de cei mici, spunandu-le mai multe despre ce este in interiorul lor, intr-un mod multisenzorial. Uite, o activitate perfecta de sambata dimineata.

Ce este sangele? Din ce este format? - activitate propusa si pusa in practica de Paula Godeanu, psiholog, trainer, consultant educațional, cofondator al centrului educațional Atlanthea.ro


Paula Godeanu este specializata in educatie timpurie, psihoterapia copilului si psihopedagogia excelentei (gifted education) si crede ca: ”fiecare copil are nevoie sa se reconecteze cu propriul trup si sa i se permita sa se miste suficient, sa alerge, sa sara, sa se catere. Sa i se permita sa aplice tot ceea ce invata, sa faca, sa experimenteze, sa construiasca si sa se simta util.”

De ce ai nevoie pentru aceasta experienta multisenzoriala:

  • bile hidrofile
  • apa
  • colorant alimentar (rosu)
  • mingi de ping pong
  • paste fainoase (pentru a reprezenta trombocitele)
  • un vas sau o cutie de plastic transparent

Atentie:

Ai in vedere sa alegi materiale non-toxice. Fiind o activitate senzoriala, exista un mare risc de murdarire, ia in calcul acest lucru si echipeaza-te cu haine de “experiment”. Pastreaza focusul pe faptul ca reprezinta o experienta de invatare si dezvoltare.
sangele uman activitate stiintifica

Pastreaza siguranta: asigura-te ca nu este tentat sa guste bilele hidrofile sau celelalte materiale care fac parte din activitate.

Paula Godeanu: Procesul educational ar trebui sa fie util pentru copii, suportiv, distractiv si sa pregateasca omul pentru viitor.

Urmeaza joaca senzoriala si “studiul” asupra compoziției sangelui.

Cateva informatii: Scientia.ro  


Sangele este un lichid rosu vascos care circula in artere si vene. Sangele este alcatuit din celule (hematii sau globule rosii, leucocite sau globule albe, trombocite sau plachete) si plasma.


Venele reprezinta vasele de sange ce conduc sangele catre inima, asadar, sunt foarte importante pentru circulatia sangelui.


Abordeaza informatia in maniera integrata si experientiala, prin interacțiune cu materialul concret, lucru cu imagini, metode dezvoltare motrica si senzoriala.
sangele uman activitate stiintifica


Mecanism experiment. Paula Godeanu:

pregateste din timp bilele hidrofile de culoare rosie, care au nevoie sa fie acoperite cu apa 5 – 10 ore, de preferat pe perioada noptii (bilele hidrofile se gasesc in mercerii sau la florării), ele vor reprezenta hematiile sau globulele rosii, care au rolul de a transporta oxigenul la celule.

Dupa ce se maresc, le poti transfera intr-un vas sau cutie transparenta, alaturi de putina apa colorata in rosu (ce va reprezenta plasma), adauga mingile de ping pong (leucocitele sau globulele albe, care ne sustin in procesul de aparare al organismului impotriva bolilor infectioase sau corpurilor straine), dar si paste fainoase (trombocitele – esentiale in coagularea sangelui, se comporta precum un pansament intern atunci cand ne taiem sau sangeram).

Permite-i copilului sa exploreze si sa simta fiecare componenta, amintindu-i cum se numeste si ce rol are. Indeamna-l sa descopere diferenta de marime intre tipurile de celule si numarul lor, explica-i ca atunci cand un virus patrunde in organism, numarul leucocitelor creste (poti adauga mingi de ping pong si chiar o jucarie care sa reprezinte virusul). Ulterior poti achizitiona de la farmacie un perfuzor si folosi furtunul pentru a-i arata cum sangele curge in permanenta prin vene, pentru a transporta oxigenul la celule, in tot corpul. Copilul isi poate observa propriile vene, ce se intrevad prin piele si este un moment oportun pentru a discuta despre situatiile cand este necesara recoltarea de sange de catre medic pentru analiza lui. Numeroase discutii legate de corpul uman pot izvori din aceasta prima experienta senzoriala.

Provoaca-l pe copilul tau la discutii “incantatoare”, si s-ar putea sa afli si tu, exact ca Paula, ca in corpul uman mai exista si altceva foarte interesant pe langa oase, sange, organe: dragoste.

- Hai sa vedem, ce se afla in interiorul corpului nostru?

- Oase. Inima. Creierul! 

- Si ce altceva?

- Dragostea! spuse un baietel blond carlionțat.


Cunoasterea va fi naturala, iar distractia garantata! Ofera-i copilului tau o experienta integrata!

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu