characters characters

Sa invatam despre cristale

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 aprilie 2010    |   3672 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Cristalele sunt si vor fi mereu la moda. Chiar daca cele mai scumpe dintre ele nu sunt aproape pentru a le putea atinge si analiza, iti propunem o activitate prin care sa-ti inveti copilul despre proprietatile /caracteristicile cristalelor. Cum anume? Foloseste cele mai natural ingrediente de care dispui si care-ti sunt la indemana: zaharul si sarea. Sa invatam despre cristale:

 

 

 

 

De ce ai nevoie?

  • Un pumn de sare
  • Un borcan cu peretii transparenti
  • O bagheta cu care sa mesteci (poate fi din lemn ori se poate folosi si coada unei linguri)
  • Un cuptor cu microunde
  • O lupa
  • Sfoara

Cum se realizeaza?

1. Toarna un sir de zahar si de sare pe masa.

2. Ia lupa si priveste din ce e format fiecare dintre siruri.

3. Incearca sa descrii impreuna cu copilul tau cristalele din care sunt formate cele doua substante, mai précis zaharul si sarea.  Observa diferentele privind forma cristalelor.

4. Leaga acum sfoara de mijlocul cozii de lingura sau de batul din lemn in asa fel incat sa atarne in borcan daca il asezi orizontal pe gura acestuia.

5. Toarna apa in asa fel incat sa umpli jumatate din borcan.

6. Ia borcanul, fara ata si introdu-l in cuptorul cu microunde unde-l poti lasa cateva minute in asa fel incat apa sa inceapa sa fiarba.

7. Dupa ce l-ai scos, introdu ata in borcan, legata de batul din lemn ori de coada lingurii si adauga zahar pe langa ata.

8. Mare atentie pentru ca apa este fierbinte.

9. Daca observi ca apa nu mai dizolva zaharul pe care il adaugi te poti opri din turnat cristalele dulci in borcan.

10. Acum aseaza borcanul intr-un loc separat si lasa-l o zi sa “se odihneasca”. Ce crezi ca vei observa dupa ce vei arunca o privire asupra micului experiment?

La finalul acestei activitati vei obtine un cristal din zahar. Atunci cand apa este fierbinte, cristalele de zahar se vor dizolva in apa. Dar, odata ce apa incepe sa se raceasca, zaharul nu se va mai topi, ci se va depune peste ata ce atarna in borcan. Dupa o zi de la acest experiment sau cateva ore bune poti incerca sa scoti ata. Vei observa ca un bob dulce care va fi prins de ata. Asa vei obtine un cristal mare din zahar.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    alex    12.11.2012 - 19:43
    daca il vind cati bani este un cristal de zahar???