Abilitatile spatiale la copil
Cum imbunatatesti abilitatile spatiale ale copilului
Abilitatile spatiale se refera la capacitatea de a vizualiza, a memora si utiliza imagini ale obiectelor. Persoanele cu abilitati spatiale dezvoltate pot sa isi dea seama repede cum ar arata un obiect daca ar fi intors intr-un anumit unghi sau pot combina mintal mai multe elemente simple pentru a obtine un anumit element complex.
Prezenta abilitatilor spatiale la copii este asociata cu o mai buna intelegere a stiintelor, a tehnologiei, a ingineriei si a matematicii. Desi aceste abilitati sunt foarte importante mai ales pentru cei care viseaza sa devina sculptori, arhitecti sau chirurgi, in scoala accentul pe acestea se pune destul de putin. Studiile indica insa faptul ca desi nu ne nastem cu aceste abilitati, ele pot fi dezvoltate si imbunatatite. Cum poti sa dezvolti abilitatile spatiale la copii?
Invata-ti copilul cuvinte care descriu lumea din punct de vedere spatial.
Descrie copiilor lumea inconjuratoare prin cuvinte precum: mic, mare, inalt, scund, plin, gol, cerc, triunghi, curbat, plat. Expunerea la astfel de cuvinte il incurajeaza pe copil sa fie atent la informatia spatiala si cea a formei.
Profita de fiecare zi pentru a exersa gandirea spatiala. Cercetatorii Nora Newcombe si Andrea Fricke recomanda parintilor sa isi motiveze copiii sa gandeasca spatial punandu-le intrebari de genul:
Incap oare toate cumparaturile in sacosa noastra?
Cum asezam cearsaful pe pat?
Ce forme obtinem daca rupem un covrig in doua?
Reaminteste-i copilului tau sa isi foloseasca creativitatea. Se pare ca cei mici pot vizualiza probleme de fizica simple insa au nevoie sa li se aminteasca sa isi foloseasca creativitatea. Intr-un experiment realizat in 2011, unor copii de 3 ani li s-a cerut sa prezica unde anume se va afla mingea dupa ce va fi aruncata printr-un tub. Copiii au dat raspunsuri mult mai acurate atunci cand li s-a amintit sa vizualizeze prima data drumul pe care avea sa o ia mingea.
Folositi cuburi din lemn, bucati de puzzle, piese lego pentru a obtine anumite forme deja stabilite. Poti cauta idei de constructii din cuburi pe internet, pe care apoi copilul tau sa le recreeze. Desigur ca joaca de constructii lasa copiilor foarte multa libertate pentru creativitate si imaginatie, dar si acest tip de activitate, in care libertatea lor este limitata, le aduce beneficii, ajutandu-i sa isi exerseze abilitatile spatiale.
Incurajeaza-ti copilul sa gesticuleze. Studiile arata ca atat copiii, cat si adultii reusesc sa rezolve mai repede problemele atunci cand folosesc gesturi facute cu mainile pentru a-si exprima ideile atunci cand isi imagineaza obiecte in spatiu.
Incurajeaza-ti copilul sa foloseasca, sa creeze si sa invete sa explice hartile. Inca de la 3-4 ani, copiii pot invata sa citeasca harti simple. Puteti sa faceti harti ale camerei, bucatariei sau ale drumului spre scoala, locul de munca al parintilor etc.
Invata-l sa fotografieze. Nora Newcombe sustine ca fotografia ii incurajeaza pe copii sa experimenteze folosindu-se de unghiuri si scale diferite.
Abilitatile spatiale pot fi dezvoltate si imbunatatite, insa e nevoie de timp. Daca ai inceput sa iei masuri in acest sens, nu te descuraja daca nu observi rezultate imediate. Ai rabdare si rezultatele se vor vedea.
*Sursa foto: Raúl Hernández González, https://www.flickr.com/photos/rahego/6479063181/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce este fotbalul?
Celor mai multi dintre noi le poate parea o intrebare banala, cu un raspuns foarte simplu. Este un joc intre doua echipe, la care castiga cea mai buna. Are multi suporteri, iar fiecare meci genereaza multa adrenalina.
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Cum ii invatam pe cei mici sa pretuiasca natura?
Discutiile despre cat de esential este sa protejam natura, sa ne asumam un comportament responsabil si sa adoptam obiceiuri ecologice inca din copilarie nu sunt deloc noi.
Adauga tu primul comentariu: