7 semne ca este nevoie aduci o schimbare in stilul tau parental
Rolul de parinte nu este usor, iar provocarile si dificultatile fac parte din normalitate. Insa cum iti dai seama ca directia in care se indreapta relatia dintre tine si copilul tau nu este cea mai buna? Cand ar trebui sa te gandesti sa schimbi ceva in stilul tau parental?
Citeste si:
Semnele neglijarii emotionale in familie
Parentingul bazat pe compasiune
7 semne ca este momentul sa aduci o schimbare in stilul tau parental
1. Copilul tau are o atitudine generala negativa
Copilul tau refuza sa coopereze, este pesimist, critica sau ii respinge des pe cei din jur? Ii face pe cei din jur sa se simta vinovati sau incearca sa le induca rusinea? Se plange frecvent de probleme sau obstacole pe care le intampina? Se simte deseori coplesit de probleme sau responsabilitati? Desigur, exista o componenta genetica a personalitatii, care poate influenta atitudinea generala fata de lume, iar anumite perioada din dezvoltarea copilului vor fi mai dificile din acest punct de vedere – de exemplu, anteprescolarii vor avea mai multe crize de furie, iar adolescentii vor fi instabili emotional si iritabili – dar in general atmosfera din familie si relatia parinte-copil sunt factori importanti in formarea unei atitudini pozitive a copiilor fata de viata si lume.
Daca ai un copil cu o atitudine negativa, incearca sa observi felul in care interactionati in general in familie, ce mesaje transmit parintii despre viata si lume si cat de mult folositi critica in comparatie cu aprecierea.
2. Copilul tau are un comportament violent fata de tine – fizic, verbal sau emotional
Violenta in randul copiilor, in special violenta fata de parinti sugereaza trei existenta unor nevoi sau emotii care nu sunt gestionate eficient de catre copii si pentru care au nevoie sa primeasca ajutor. Comportamentul violent al copiilor este deseori insotit de pedepse sau consecinte care nu fac, de cele mai multe ori, decat sa intretina un tipar violent de comunicare in familie. Oricare este tipul de violenta adoptat de copil (fizica, verbala sau emotionala), este important sa reactionezi prompt si calm. Nu incuraja dezbateri prelungite despre cat de adecvat sau nu este comportamentul respectiv, exprima clar faptul ca acesta nu este permis in familie si, cand toata familia este calma, vorbeste cu copilul tau despre modalitati prin care il puteti ajuta sa reactioneze calm data viitoare.
Daca aceasta abordare nu functioneaza, poate fi util sa apelati la ajutorul unui specialist- psiholog sau terapeut, de exemplu.
3. Observi semne ale epuizarii sau burnout-ului parental
Esti deseori coplesit fizic si emotional de responsabilitatile pe care le ai de indeplinit, ti-ai pierdut motivatia si entuziasmul pentru viata de familie, esti iritabil si intri in conflicte frecvent cu partenerul sau copilul tau? Sau uneori, iti imaginezi cat de bine ar fi sa „fugi” de acasa sau sa fii departe de toate sursele de stres? Rolul de parinte este dificil, dar nu trebuie sa devina imposibil sau sa iti solicite sacrificii constante.
A cere ajutorul altor persoane, a renunta la standarde imposibil de atins, a selecta mai exigent prioritatile zilnice si a stabili limite interpersonale sunt cateva dintre schimbarile pe care le poti face pentru a depasi starea de epuizare parentala si a reveni la un echilibru fizic si emotional.
4. Esti mai mult critic decat neutru sau pozitiv in relatiile cu cei dragi
Comunicarea care are ca scop critica, corectarea sau judecarea celor din jur poate deveni cu usurinta un obicei negativ in familie. Revolta, frustrarea sau respingerea sunt cateva dintre reactiile frecvente ale copiilor care sunt criticati sau corectati in mod excesiv, iar distantarea emotionala este rezultatul obtinut pe termen lung in urma acestui stil de comunicare.
Daca observi aceste reactii sau daca ti s-a spus in mod direct ca esti o persoana mult prea critica sau negativa, incearca sa faci un experiment: observa de cate ori face o observatie critica sau menita sa ii corecteze pe cei din jur si de cate ori iti exprimi aprecierea sau admiratia fata de acestia, de-a lungul unei zile.
5. Copilul tau renunta usor in fata dificultatilor
Lipsa increderii in sine, lipsa perseverentei sau a abilitatilor de rezolvare a problemelor ori o mentalitate de victima sunt cateva dintre cauzele pentru care copiii se descurajeaza usor, renunta in fata obstacolelor sau nu incearca sa realizeze activitati dificile. Toate aceste cauze pot fi depasite in familie, in relatia cu parintii si cu alti adulti importanti din viata lor.
Descopera cum poti sa il incurajezi pe copil sa nu renunte cand lucrurile par dificile.
6. Fiecare interactiune cu copilul tau este o lupta
Chiar si cea mai simpla actiune sau decizie devine o lupta intre tine si copilul tau? De la pregatirea in fiecare dimineata pentru scoala pana la planurile pentru weekend, copilul tau s-a obisnuit sa spuna nu si sa se opuna? Tulburarea de opozitionism sfidator este o posibila explicatie pentru asemenea situatii, dar uneori simple comportamente sau decizii ale parintilor pot contribui la conflicte de putere frecvente intre copii si parinti. De exemplu, lipsa regulilor si limitelor clare si consecvente, negocierea prelungita sau dezbaterea regulilor impreuna cu copilul, inconsecventa parintilor cand vine vorba de limite sau lipsa unei organizari clare in familie sunt cateva motive pentru care copiii devin mai dispusi sa intre in conflicte cu parintii lor.
7. Copilul tau este lipsit de motivatie in general
Apatia , lipsa generala de motivatie sau entuziasm, exprimate deseori prin replici precum „Nu-mi pasa!” sau „Nu ma intereseaza!” sunt deseori semne ale unei lipse de incredere si curaj, dar si primii pasi catre problemele emotionale. De aceea, daca observi aceasta atitudine la copilul tau si, mai important, comportamentele asociate acesteia (sedentarism excesiv, timpul petrecut pe ecran, refuzul de a invata sau de a socializa etc.), este nevoie sa comunici mai mult si mai deschis cu copilul tau, sa afli mai multe despre posibile cauze ale acestora si sa cauti solutii impreuna cu el. Deseori, schimbarea programului zilnic si includerea unor activitati diverse pot creste nivelul de interes al copiilor, insa consolidarea increderii in sine este de asemenea esentiala.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Relatia parinte-copil adult - cum o poti imbunatati
Copilul tau a ajuns deja adult iar relatia dintre voi pare sa fie mai dificila decat inainte? Iata cateva schimbari pe care le poti aduce pentru o relatie armonioasa parinte-copil adult.
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
-
Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Biasul de confirmare este recunoscut ca si un fenomen ce se refera la tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem.
Adauga tu primul comentariu: