characters characters

4 obstacole in calea bucuriei de a fi parinte

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 februarie 2024    |   706 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

4 obstacole in calea bucuriei de a fi parinte
Aproape fiecare parinte si-a propus inainte de a avea copii sa fie un anumit tip de parinte, care dupa aparitia copilului, pare sa fi disparut in ceata. Cum ne-am imaginat ca vom fi parinti e total diferit fata de cum suntem ca parinti pentru ca in viata reala, apar o multime de neprevazute la care inainte nu ne-am fi gandit. Desi a fi parinte e una din cele mai mari bucurii pe care le putem trai, odata cu ea apar inevitabil si anxietatile, fricile, temerile ca nu facem lucrurile asa cum trebuie sau cum fac alti parinti. Ajungem sa ne indoim de propria persoana, de cei din jur si chiar si de ce vedem cu propriii ochi.

Citeste si:


5 feluri in care se manifesta anxietatea mamelor


Doua tipuri de parenting care incurajeaza echilibrul emotional al copiilor


Desi intalnim o multime de obstacole in calea bucuriei de a fi parinti, ele au legatura cu cateva teme: siguranta si sanatatea copilului, starea de bine emotionala a copilului, realizarea sa personala, scolara si implicit profesionala. Iata 4 obstacole generale ce apar in primii ani de viata cu un copil:

1. E prea mult sau prea putin? Copilul mananca prea mult sau prea putin? E imbracat prea gros sau prea subtire? Il las sa stea prea putin sau prea mult in fata unui ecran? Are prea multi prieteni sau prea putini? Mananca prea multe dulciuri sau nu? Toate aceste indoieli pun presiune atat pe parinte, cat si pe copil. Ideal ar fi sa gasesti un echilibru si sa intelegi ca fiecare copil e diferit. Nevoile sale sunt diferite, astfel ca e important sa eviti sa faci comparatii intre copii si mai ales intre parinti. Nu este usor sa navighezi intr-o lume in care si informatiile sunt in contradictoriu despre ce inseamna ”mult” sau ”putin” cand e vorba de copii, dar adesea e bine sa faci lucrurile dupa instinctul tau de parinte si in functie de cum este si ce are nevoie copilul tau.

2. Neincrederea in propria persoana. Unii parinti, mai ales aflati la primul copil sau care au avut o experienta neplacuta, au o incredere foarte mica in propria persoana si se bazeaza foarte mult pe ceilalti. ”Ce spune mama, ce spune bunica, ce spune vecinul, prietena care deja are copii sau nu are deloc dar sigur stie mai bine, e mai important decat ce cred eu, personal.” Parintii care au anxietati, temeri personale, neincredere in sine, o stima de sine scazuta sau care asa au fost obisnuiti de mici sa se bazeze pe altii sau cei din jur sa ia decizii si pentru ei, vor avea mult de suferit cand vor avea propriul copil. Incepe prin a avea incredere in partenerul de viata si a lua decizii impreuna cu el despre copil. Fa un obicei din a te opri imediat ce apare instinctul de a intreba pe cieneva cum sa reactionezi intr-o situatie legata de copilul tau, prin a te intreba: oare ce as face eu? Noteaza-ti pe o foaie de hartie cateva din solutiile la care te ai gandit si incepe un proces de eliminare in functie de avantaje/dezavantaje. In acest mod iti vei dezvolta abilitatile de luare de decizii si treptat vei avea mai mai mare incredere in propria persoana.

3. Lipsa unui suport social sau rolul de parinte singur. Nu e deloc usor sa iti cresti singur copilul, iar aceasta situatie poate duce la un sentiment de profunda coplesire si epuizare psihica si fizica. E important sa iti dezvolti un sistem de relatii de prietenie, sa reiei legatura cu rudele apropiate, sa cauti comunitati de parinti in randul carora poti gasi alinarea, sfaturile si resursele necesare pentru a merge mai departe, chiar si atunci cand ai impresia ca nu mai poti.

4. Problemele de sanatate ale copilului sau ale parintelui. Si in astfel de situatii e bine sa ai pe cine sa te poti baza si e important sa iti dezvolti un nivel cat mai mare de optimism. Oamenii au nevoie de sens si semnificatie, astfel ca uneori chiar si credinta ne poate ajuta sa trecem mai usor peste momentele de cumpana, pe langa sfaturile medicilor si medicamentele. Desigur ca un copil bolnav, chiar si pentru cateva zile, ne poate darama psihic, e important sa ne mentinem increderea ca lucrurile se vor aseza la un moment dat si vor veni si zile mai bune.

Cunoscand aceste obstacole ce pot sa apara in viata de parinte vei constientiza cat de satisfacatoare este experienta de a fi parinte, ce inseamna, cum poti sa fii un parinte mai bun si cat de implinit te face sa te simti, simpla idee de a avea un copil, al tau.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Semne ca ai avut o copilarie dificila
    Semne ca ai avut o copilarie dificila
    30 octombrie 2024   

    O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.

  • Cum putem creste toleranta la stres
    Cum putem creste toleranta la stres
    11 octombrie 2024   

    Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.

Mai multe