10 rezolutii de Anul Nou care iti fac viata de parinte mai usoara
Fiecare inceput de an aduce cu sine dorinte, planuri si reflectie. Cand vine vorba de rolul de parinte, multi dintre noi stim care sunt lucrurile pe care am vrea sa le schimbam sau sa le obtinem, fie pentru noi insine, fie pentru relatia cu propriul copil. Iata cateva idei de schimbari pe care le poti aduce in familia ta pentru ca responsabilitatile de parinte sa fie mai usor de indeplinit in Noul An.
Citeste si:
Alt fel de rezolutii de Anul Nou
Rezolutii de Anul Nou pentru o relatie de cuplu mai fericita
10 rezolutii pentru Noul An care iti fac viata mai usoara
Imbunatateste-ti abilitatea de a-ti gestiona propriile emotii
Desi este un obiectiv complex, care presupune efort consecvent si dedicare, imbunatatirea abilitatii de a-ti gestiona emotiile este un pas esential catre o viata de parinte mai usoara si relatii de familie mai armonioase. Cu cat esti mai coplesit si influentat de emotii negative, cu atat iti este mai dificil sa iei decizii constructive in relatia cu copilul tau si sa il inveti prin exemplu personal cum sa le gestioneze la randul lui. Poti incepe cu intelegerea in profunzime a emotiilor tale intense - acestea ascund informatii importante despre nevoi emotionale neindeplinite, convingeri irationale sau emotii care nu au fost exprimate si procesate la timp.
Reflecta asupra propriei tale copilarii
Experientele dureroase din propria copilarie, pentru care nu ai primit sprijin si ajutor sau dificultati in relatia cu propriii parinti (precum neglijarea emotionala) iti pot influenta experienta de parinte din prezent - felul in care intelegi comportamentul copilului, felul in care reactionezi la acesta, alegerile legate de disciplina etc. De aceea, analiza propriei copilarii te poate ajuta sa descoperi care sunt schimbarile pe care le poti aduce in relatia cu propriul tau copil.
Timp petrecut doar cu copilul tau
Cand faci o prioritate din petrecerea timpului doa cu copilul tau, ii acorzi acestuia atentia si afectiunea de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere emotional. Relatia pe care copiii o au cu propriii parinti le va influenta imaginea de sine in mod semnificativ, iar timpul acordat de catre parinti copiilor le transmite acestora ca sunt importanti, iubiti si valorosi.
Rutine cat mai structurate
Cu cat diminetile si serile sunt mai organizate si mai clare in structura, cu atat programul copiilor este mai usor de organizat. Gandeste-te cum poti simplifica si organiza mai bine rutinele de dimineata si seara pentru a raspunde cat mai bine nevoilor familiei voastre.
Asculta-l pe copilul tau mai mult
In rolul de parinte, suntem tentati sa oferim o multime de informatii, sfaturi si incurajari si putem uita ca este important sa ii si ascultam pe copii. Curiozitatea in rolul de parinte este esentiala pentru o relatie apropiata cu copilul, dar si pentru dezvoltarea increderii in sine a copilului si a stimei de sine. Cu cat il asculti mai atent pe copilul tau si cu cat ii validezi mai mult emotiile si experientele, cu atat ii consolidezi sentimentul puterii personale si increderea in propriile ganduri si idei.
Acorda timp pentru nevoile tale emotionale si fizice
In functie de varsta copilului tau, aceasta recomandare poate arata diferit. Pentru proaspetii parinti, a acorda o ora pe zi pentru nevoile personale poate fi un adevarat miracol, in timp ce pentru parintii de adolescenti, efortul va consta mai mult in a petrece timp cu copilul, nu singuri. Pe cat posibil insa, fa o prioritate din propriile nevoi, pentru ca astfel vei putea oferi cu adevarat atentia si prezenta de care au nevoie copiii tai.
Timpul petrecut online in mod constient
Exista o diferenta intre timpul pe care il petrecem dand scroll pe retelele de socializare cu scopul de a ne relaxa sau de a ne distrage de la emotii dificile si timpul petrecut cu un scop precis - de a ne informa despre un subiect anume, de exemplu. Cu cat ii oferi copilului tau un model de a petrece timpul in mediul online in mod constient si organizat, cu atat acesta va dezvolta o relatie mai sanatoasa cu tehnologia si internetul. Poti porni de la un obiectiv zilnic privind timpul dedicat diferitelor aplicatii - poti masura cat timp ai dedicat in fiecare zi fiecarei aplicatii de pe telefon si tableta.
Gandeste-te la lucrurile sau activitatile la care puteti renunta
Deseori incercam sa facem timp pentru cat mai multe activitati sau responsabilitati, iar acest lucru duce la oboseala cronica si stres in familie. In acest an, intreaba-te care sunt responsabilitatile care pot fi indeplinite mai simplu sau mai rar si activitatile la care poate renunta fiecare membru al familiei. De exemplu, daca copilul tau nu este interesat de un anumit curs extrascolar, poate este momentul sa il incheie.
Adopta regula "2 minute"
Pentru a reduce tendinta de a amana si a creste eficienta din viata de zi cu zi, incearca regula "2 minute" - daca activitatea pe care trebuie sa o realizezi dureaza mai putin de 2 minute, o poti realiza imediat, fara a o amana pe mai tarziu. De exemplu, trebuie sa raspunzi la un email sau sa faci ordine in camera?
Introdu exercitiul "Trei lucruri pozitive" in rutina zilnica
La finalul fiecarei zi, gandeste-te la trei lucruri care au mers bine in ziua respectiva. Este un exercitiu care te poate ajuta sa iti imbunatatesti starea de spirit si nivelul de optimism.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
-
Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Biasul de confirmare este recunoscut ca si un fenomen ce se refera la tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
Adauga tu primul comentariu: