characters characters

10 recomandari pentru parinti: Inceputul de an scolar

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 septembrie 2018    |   20490 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.


Ati cumparat impreuna caiete, ghiozdan, haine noi… Ati pus ceasul sa sune devreme…Totul pare pregatit pentru inceputul scolii. Noi credem ca mai sunt totusi cateva lucruri pe care sa le iei in considerare. Iata 10 teme de gandire pe care ti le propunem la inceput de an:

1. Inceputul scolii poate fi un factor de stres pentru copilul tau. Si pentru tine.
Inceperea scolii poate fi un motiv de bucurie sau o adevarata sursa de stres pentru unii copii. Profesori noi, materii diferite, un orar mai incarcat, toate acestea pot fi surse de stres pentru copil. Fii alaturi de el. Ofera-i informatiile si sprijinul de care are nevoie pentru a intelege sensul scolii si pentru a se acomoda cat mai rapid. Incearca sa-ti pastrezi calmul si rabdarea.



2.“Mai lasa-ma sa dorm!” sau rutina de dimineata.

Trezitul de dimineata este o problema pentru copiii de orice varsta. Ajuta-l sa-si creeze o rutina in privinta somnului, indiferent daca va urma o zi de scoala sau o zi de weekend. Invata-l sa-si pregateasca seara toate lucrurile de care au nevoie in ziua urmatoare. Transforma trezitul intr-un moment placut de intimitate cu copilul tau: cateva imbratisari si o privire calda e tot ce are nevoie atunci cand e mic scolar. La varsta adolescentei, chiar daca doreste sa fie tratat matur si cu seriozitate, nu strica glumele de dimineata sau trezitul cu un pahar de ceai fierbinte langa pat.


3. Relatia parinte-scoala.

Copilul tau merge zilnic la scoala. Cum nu poti fi in fiecare zi alaturi de el la scoala, incearca sa pastrezi o relatie cat mai stransa cu profesorii sau invatatorul. O relatie stransa intre parinte si scoala este foarte utila. Printre beneficiile pe care le-ar aduce un asemenea parteneriat, cadrele didactice mentioneaza: cresterea increderii parintilor in institutia scolii si a nivelului de implicare a profesorilor in urmarirea evolutiei fiecarui copil. De asemenea, s-ar inlatura si barierele de comunicare dintre parinti si profesori. Pastreaza legatura cu profesorii copilului tau, participa la sedintele cu parintii si incearca sa obtii cat mai multe detalii despre evolutia sa la scoala.
 

4. Cum il ajuti sa invete.

Atunci cand iti cere ajutorul, incurajeaza-l sa incerce singur sub supravegherea ta si ajuta-l sa descopere raspunsul. O modalitate interesanta de a verifica daca a inteles lectia este sa ii ceri sa fie profesorul tau. Spune-i sa iti “predea” lectia pe care a invatat-o la o anumita materie. Este o ocazie pentru copil sa se bucure de atentia ta, dar si sa consolideze ceea ce a invatat.In plus, este indicat sa iei in considerare si modul in care poti folosi calculatorul in educatia copilului tau.
Este timpul sa incepi sa privesti computerul ca pe un adevarat instrument de invatare, nu doar ca pe un mijloc de relaxare. Acum exista, platforme educationale revolutionare care transforma invatarea.
Precum ExamenulTau.ro - care reprezinta singura platforma de invatare online recomandata claselor V-VIII pentru temele zilnice, tezele semestriale si Evaluarea Nationala, de la sfarsitul clasei a VIII-a. Platforma ExamenulTau.ro contine 100% din programa de examen (Romana si Matematica), aprobata de Ministerul Invatamantului, grupata in capitole usor de navigat, toate la un click distanta. Iar pentru cei mai mici exista: ScoalaIntuitext.ro, produsul educational online bazat pe conceptul de invatare prin joc.

5. Banii de buzunar.

Niciodata nu e prea mult atunci cand vine vorba de copilul tau. Incearca sa gasesti un echilibru intre suma de bani pe care o dai copilului si nevoile lui. Micul scolar va cheltui banii in exces pe mancare de tip fast-food sau pe dulciuri si te vei mira ca nu mai are pofta de mancare acasa si nu se simte prea bine. In gimnaziu, suma de bani este bine sa ii permita sa cumpere cateva fructe pe zi, iar adolescentului ar trebui sa-i fixezi o suma de bani pe saptamana. Este suficient de matur incat sa-si gestioneze suma de bani. Astfel, va invata sa economiseasca si sa valorizeze banii. Daca are prea multi, este posibil sa adopte comportamente nesanatoase.


6. Descopera care sunt pasiunile copilului tau.


Prezinta-i copilului tau o paleta larga de activitati pe care le poate face in timpul liber. Inca din perioada prescolara, este recomandabil sa ii oferi acces in lumea culturala; poti incepe sa il familiarizezi cu instrumentele muzicale si chiar cu o limba straina. Dupa ce va mai creste, copilul isi va alege singur hobby-urile, pe care este bine sa le incurajezi. Asigura-te ca are spatiul si conditiile necesare pentru a-si dezvolta preocuparile si interesele. Daca nu iti dai seama ce il pasioneaza pe copilul tau, poti apela oricand la specialisti in educatie si in dezvoltarea copilului. Acestia te pot orienta catre cele mai bune modalitati de dezvoltare a potentialului sau. Pentru preadolescent si adolescent, activitatile extrascolare pe care le desfasoara sau pe care le-a desfasurat pana acum ii pot influenta decizia asupra viitorului profesional. Asadar, nu subestima importanta activitatilor extrascolare, orice varsta ar avea copilul tau.
 

 
7. Comunicarea este esentiala.

Copiii sunt incantati sa petreaca timpul cu parintii lor. Este recomandabil ca in fiecare zi sa aveti rezervata o perioada pe care sa o petreceti impreuna, vorbind despre ce il preocupa pe copil. La 9-10 ani poti realiza impreuna cu el activitati practice (colaje, obiecte de artizanat) sau poti sa-l implici in activitati de gradinarit sau curatenie. Cu adolescentul este altfel. Fii mereu interesat de prietenii si pasiunile pe care le are. Asa vei putea sa-ti pastrezi intacta relatia cu el.


8. Orienteaza-l catre valorile pozitive.


Micile greseli, stangaciile sau ascunderea ocazionala a adevarului sunt elemente care nu lipsesc din viata niciunui copil. Invata-l cat de important este sa recunoasca atunci cand greseste, sa-si asume responsabilitatea si sa-si ceara scuze. Fii un exemplu pentru el. Este important sa fie dispus sa ofere ajutor, sa ii respecte pe cei din jur si sa spuna adevarul. Incearca sa ii formezi inca de cand este mic un sistem de valori, care sa ii orienteze comportamentul.

9. Ajuta-l sa isi faca prieteni.


Prietenii sunt colegii de joaca sau grupul cu care se iese in oras, dar reprezinta si o sursa de invatare a unor comportamente, valori sau reguli sociale. Ajuta-l sa socializeze, mai ales daca copilul tau a schimbat clasa sau ciclul de invatamant. Incurajeaza-l sa invite prietenii acasa. Pentru scolari, organizeaza mici evenimente-activitati in care sa-i implici si anturajul: de exemplu, mini-petreceri tematice. Pentru copiii de varste mai mari, este suficient ca le oferi spatiu unde sa petreaca timp impreuna; lasa-i pe ei sa decida cum anume. In acest fel vei ajunge sa cunosti prietenii copilului tau fara acesta sa resimta acest lucru ca pe o restrangere a libertati.


10. Noul an scolar va fi mai bun decat precedentul.

Nu uita ca noul an scolar inseamna un nou inceput. Este bine sa dai uitarii problemele intampinate anul trecut si sa il ajuti si pe copilul tau sa faca acelasi lucru.
Ajuta-l sa mearga mai departe, ofera-i incredere; fii mereu aproape si asigura-l de tot spijinul si de toata iubirea ta. Invata-l sa gandeasca viata ca fiind plina de posibilitati si de alternative. Motiveaza-l sa invete, sa-si consolideze personalitatea, sa-si formeze un sistem de valori si sa aiba incredere in el. Astfel, copilul tau va parcurge procesul de maturizare intr-un mod sanatos, benefic pentru el si pentru tine.

Pentru tine, care sunt cele mai importante 10 lucruri pe care le ai in vedere pentru copilul tau la inceput de an scolar ?



Comentează:
8 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    04.08.2011 - 06:25
    E greu sa fii scolar!Prin cate emotii trecem de mana cu copilul in prima zi de scoala?E greu sa retraiesti, ca parinte, dimensiunea timpului in care se afla acum copilul tau, ca scolar.La intrarea in scoala nu exista obligativitatea ca un viitor elev sa stie sa scrie si sa citeasca.Care este rolul scolii? Tocmai acesta: sa-l invete sa scrie, sa citeasca, sa comunice corect...Tocmai cei care nu stiu acest lucru fac progrese uimitoare , pe cand cei care stiu sa scrie si sa citeasca nu sunt atenti la lectie{ au inoculata ideea ca ei stiu;)Invatatorul va sti sa trateze diferentiat fiecare copil in functie de particularitatile lui individuale,astfel progresul va fi previzibil.Succes parintilor in nobila misiune de a fi parinte dar si "bobocilor"!
  • Utilizator Anonim
    mirela    14.07.2011 - 08:59
    Pentru un copil care se pregateste de inceperea scolaritatii este important sa stie care este rolul unei scoli (ba chiar sa si viziteze o astfel de locatie), iar cei din jur sa nu-l mai "bombardeze" cu expresii de genul "S-a terminat cu binele! Mergi tu la scoala!",ca si cum scoala ar fi "babaul" ce-i fura jucariile, timpul liber, prietenii, adica toata copilaria.
    Parintii ar trebui sa aiba incredere in copiii lor si sa-i sprijine in tot ceea ce fac; dar mereu facem gresala de a-i compara pe copii unii cu altii uitand de faptul ca fiecare copil e special si unic, totodata. Le punem etichete de genul:"tu esti prost","tu nu stii sa citesti", "tu nu scrii la fel de frumos ca X" etc..."tu nu stii nimic" si apoi ne indrebam de ce copilul nostru sta prost cu stima de sine si are doar esecuri.
    Oricum, la urma urmei, meseria de parinte nu este una usoara si fiecare dintre noi trebuie sa invatam sa ne educam cat mai bine copiii.
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    23.11.2010 - 20:59
    Draga ioana,
    Pentru a sti daca un copil este apt sa inceapa scoala este foarte utila caracterizarea psiho-pedagogica care este realizata de catre personalul gradinitei pe care copilul a urmat-o. Este importanta deci frecventarea acelei grupe pregatitoare, care il invata pe copil cateva aptitudini generale ce ii vor fi utile in scoala si de asemenea il invata cum sa se comporte in grupul de copii si sa respecte un program si anumite reguli, diferite de cele de acasa. In cazul in care copilul tau nu a frecventat gradinita, te poti ghida dupa achizitiile sale din punct de vedere intelectual (abilitati grafice, curiozitate de a afla lucruri noi, capacitatea de a grupa obiectele in functie de diferite criterii, memoria, capacitatea de a-si concentra atentia cam 15-20 de minute asupra unei activitati etc.) si emotional (se adapteaza intr-un mediu nou, este sociabil sau nu, toleranta la frustrare, dependenta sau autonomia sa). Daca va mai ramane un an acasa, se poate incerca dezvoltarea acelor capacitati mai putin stimulate ale copilului.
  • Utilizator Anonim
    ioana    22.11.2010 - 22:24
    Am avea nevoie de un sfat . Cum ne dam seama ca, copilul nostru e apt sa mearga la scoala sau ca mai trebuie sa asteptam un an ? Multumim.
  • Giulia zamfirescu
    Giulia zamfirescu    08.10.2010 - 13:14
    Buna ziua,am zi eu nevoie de un sfat.Am o fetita in varsta de 14 ani,Elena care se pregateste anul acesta pentru teze,am inceput pregatirea la matematica si romana dar nu sunt de loc multumita
    1.sunt 2 elevi cu acelasi profesor
    2.nu sunt sigura daca merge la pregatire si imi este si putin teama pentru ca atunci cand se intoarce este deja tarziu si nu pot merge sa o iau de fiecare data si trebuie sa vina singura.
    As vrea sa imi dati si mie o recomandare daca stiti pe cineva care ofera cursuri la domiciliul meu?
  • Utilizator Anonim
    polistef    01.10.2010 - 20:26
    o Gândire pozitivă şi multă încredere în sine, mi se par cele mai importante pentru copil, la început de an şcolar .Apreciez şi subscriu celor 10 lucruri importante relatate foate bine mai sus.
  • Utilizator Anonim
    mihaela    11.09.2010 - 18:07
    Ideal ar fi sa ne reamintim in fiecare zi aceste lucruri, sa le facem privind copilul drept in ochi, si cu zambetul pe buze. Ar fi bine sa ne oprim din alergatura zilnica si sa acordam atentie celor mai importante fiinta de langa noi, pentru ca mai tarziu sa nu ne intrebam ce se intampla cu ei de nu sunt asa cum am visat noi.Bafta multa tuturor parintilor la inceputul noului an scolar.
  • Utilizator Anonim
    eugenia    09.09.2010 - 17:51
    Este adevarat.inceperea scolii poate fi o adevarata sursa de stres pentru copiiI mai emotivi si pentru acei copii care tocmai au terminat un ciclu scolar ,de exemplu ciclul primar.De cele mai multe ori emotia unui nou inceput se amesteca oarecum cu acea teama de nou,iar acest fapt genereaza nesiguranta.Sa fiti cat mai apropiati de copilul dumneavoastra ai sa ii luati in seama fiecare temere referitoare la o anumita materie si sa il sprijiniti -eventual sa il ascultati atunci cand invata la anumite materii noi. Va ofer acest sfat in calitate de invatatoare si de parinte .Mult succces si multa incredere in fortele proprii.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Obiective pentru copii in noul an scolar
    Obiective pentru copii in noul an scolar
    28 august 2024   

    A stabili obiective la inceput de an scolar este un pas important in organizarea si obtinerea succesului scolar.

  • Pregatirea emotionala pentru inceperea scolii
    Cum il pregatesti pe cel mic pentru inceperea scolii
    12 mai 2023   

    Copilul tau incepe scoala la toamna? Dincolo de intrebarile despre cat de pregatit este copilul din punct de vedere cognitiv pentru inceperea scolii, un aspect esential este pregatirea lui emotionala si sociala pentru aceasta schimbare.

  • Teama de noul an scolar
    Teama din prima zi de scoala sau gradinita. Cum ii ajutam pe copii
    25 august 2022   

    Orice nou inceput poate trezi neliniste, frica sau ingrijorare, la orice vârsta. In cazul copiilor, aceste emotii pot fi si mai intense, pentru ca cei mici nu si-au format inca abilitatile de reglare emotionala si nu pot anticipa intotdeauna corect ce presupune schimbarea prin care urmeaza sa treaca.

Mai multe