Managementul timpului pentru copiii prescolari
- In loc sa facem treaba, cautam prin toata casa creioane si culori. Pierdem timpul.
Dupa 5 minute vine victorioasa la mine cu penarul plin, spunand:
- Uite, eu am gasit creioanele, cauta si tu timpul pe care l-ai pierdut si hai sa ne impacam.”
Incerci sa ii explici copilului tau ca se mai poate juca 10 minute si apoi trebuie sa vina la masa, dar trebuie sa astepti dupa el de doua ori pe atat? Este normal ca cel mic sa nu stie exact cat inseamna 10 minute, ce ora este sau ce inseamna mai exact ca va sta 5 ore la gradinita.
Asadar, este bine sa ii explici prescolarului pe intelesul sau ce inseamna timpul si cum se masoara.
Cum inteleg prescolarii timpul
Timpul nu e un obiect pe care il pot vedea sau atinge, de aceea prescolarii vor avea probleme in a intelege ce inseamna acest concept.
Le este greu sa inteleaga ce inseamna “o ora”, “cinci minute”, deoarece inca nu au ajuns la varsta la care sa inteleaga timpul dintr-o perspectiva cantitativa sau numerica.
Intre 3 si 4 ani, copilul invata sa foloseasca timpurile verbale in mod corect. Foloseste expresii precum “in fiecare zi”, “saptamana viitoare” etc. Incepe sa inteleaga ideea de vacanta si ideea de zi de nastere.
Dupa varsta de 5 ani, invata zilele saptamanii si lunile anului si raspunde usor la intrebari de genul: “Ce zi este astazi?”, “Ce zi urmeaza?” etc. Ii place sa asculte povesti despre trecut si poate anticipa vacantele si zilele de nastere. Cel mai probabil, inca ii este dificil sa spuna cat este ceasul (link articol Cum il inveti sa spuna cat este ceasul).
Cum il inveti despre timp
Explica-i notiunile legate de timp pornind de la experienta lui.
Se poate incepe cu a invata copilul ce inseamna dimineata, la pranz, dupa-amiaza, seara, in functie de activitatile pe care el le desfasoara. Cand te intreaba :”In cat timp ajungem in parc?” ii poti raspunde dandu-i un exemplu concret, pe care il poate intelege:”O sa dureze cat jumatate din episodul de desene animate, adica un sfert de ora”.
Pentru a retine mai usor zilele saptamanii sau lunile anului, foloseste cantece pentru copii sau activitati de joaca. Creati impreuna un calendar al anotimpurilor- cu aceasta ocazie, va invata si lunile anului.
Poeziile pentru copii il pot ajuta sa invete zilele saptamanii:
De la unu-ncepi s-aduni
Prima zi se cheama LUNI
Unu si cu unu-s frati
Cea de-a doua zi e MARTI
Trei broscute salta-n cercuri
Stii c-a treia zi e MIERCURI
Patru greierasi vioi
Canta pan’ se face JOI
Cucu-nvata-a numara
Ziua-a cincea-i VINEREA
Cocostarcu-n apa sta
Ziua-a sasea-i SAMBATA
Iar furnica harnica
Gateste DUMINICA
Zilele le stiti pe toate
Dar sa-mi spuneti cate-s: SAPTE
Marcheaza fiecare eveniment sau schimbare din programul zilnic prin mentionarea orei la care au loc: ”Este 7:30, e timpul sa luam micul dejun. Este ora 8, trebuie sa plecam la gradinita.“
Realizeaza un lant “Cate zile au mai ramas?”.
Daca cel mic asteapta cu nerabdare un anumit eveniment, il poti ajuta sa inteleaga cat timp a mai ramas pana la momentul cel mare printr-o modalitate simpla: realizeaza un lant din hartie care sa contina atatea bucati de hartie cate zile mai sunt pana la evenimentul important (pana la ziua lui de nastere, pana la vacanta etc). In fiecare zi, cere-i copilului sa rupa cate o bucata de hartie. Va putea intelege mai usor trecerea timpului.
Poti afla mai multe despre cum il inveti pe copil sa gestioneze corect timpul din Ghidul Timpului. Tu cum l-ai invatat pe copil despre timp?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Rutine: beneficii si avantaje pentru copii si parinti
Copiii au nevoie, la orice varsta, de siguranta si predictibilitate. Aceste doua elemente sunt inerente rutinelor zilnice. Iata ce alte avantaje aduc rutinele zilnice in cresterea si dezvoltarea copiilor.
-
Cum iti poti organiza mai usor timpul. Avantajele rutinelor in viata de familie
Cand vine vorba de organizare, mai ales in viata de familie, rutinele ne pot salva de multa bataie de cap.
-
Planuri de weekend si revelatii
Atunci cand unul din copii e racit, planurile facute pentru zilele de weekend se duc pe apa sambetei. Numai ca asta poate fi chiar un lucru bun uneori.
Adauga tu primul comentariu: