Rutinele si organizarea timpului
Cand vorbim derutina, de gandim la monotonie si plictiseala. Insa cand vine vorba de organizare, mai ales in viata de familie, rutinele ne pot salva de multa bataie de cap.
Citeste mai multe despre acest subiect:
Rutina de dimineata. Fisa printabila
Rutina de seara. Fisa printabila
Rutinele inseamna toate activitatile pe care le facem in aproximativ acelasi moment al zilei, in acelasi fel. Rolul rutinelor este de a oferi siguranta, structura si consecventa in viata copiilor, iar parintilor le poate face viata mai usoara.
Rutinele de dimineata dau tonul zilei.
Poti face o rutina de dimineata doar pentru tine, inainte de a se trezi copiii, daca simti nevoia sa incepi ziua cu putin timp doar pentru tine.
Rutina de dimineata pentru copii poate consta in pasii pe care trebuie sa ii faca pentru a se pregati de scoala sau gradinita in timp util. Atunci cand copilul stie care sunt lucrurile pe care trebuie sa le faca (si in ce ordine) in fiecare dimineata, lucrurile vor merge mai usor.
Rutinele de dupa munca/scoala.
Pentru parinti, in functie de programul intregii familii, rutina de dupa munca poate consta intr-o scurta perioada de relaxare sau odihna.
Pentru copii, rutina dupa scoala, in zilele in care nu are cursuri extrascolare, poate implica de asemenea o perioada de relaxare, urmata de teme , joaca, lectura, cina etc.
Rutinele de seara. Pregatitul patului, verificarea temelor copilului, povestea de seara, baia de seara sunt activitati pe care ar trebui sa le imparta ambii parteneri.
Beneficiile rutinelor in viata de familie
- De ce este bine sa creezi rutine in viata de familie: vei avea mai mult control asupra timpului tau, ceea ce va insemna un nivel de stres mai redus.
- Vei putea lua decizii mai rapid si mai usor
- vei realiza mai usor sarcinile casnice zilnice, avand mai mult timp pentru copil, dar si pentru tine personal.
- Unele studii arata ca rutinele in viata copilului sunt asociate cu mai putina impulsivitate si conflicte cu parintii.
Multe nemultumiri legate de viata personala sau de rolul de parinte sunt legate de faptul ca nu exista suficient timp pentru toate activitatile pe care ai nevoie sau ai vrea sa le faci. Rutinele te pot ajuta sa bifezi mai repede activitatile necesare in fiecare zi, pentru a avea mai multa energie si mai mult timp pentru celelalte lucruri frumoase pe care ai vrea sa le faci.
Daca inca nu ai o rutina, nu este tarziu sa incepi sa gandesti cateva care ar putea functiona in cazul tau. Incepand cu tine, vei putea ulterior sa gandesti rutine pentru intreaga familie care sa va ajute pe toti.
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Rutina de seara - secretul odihnei si organizarii eficiente
Cum creezi o rutina de seara eficienta pentru copii, pentru a avea dimineti usoare.
-
Principiul Pareto sau regula 80/20. Cum il poate ajuta pe adolescentul tau
Principiul Pareto sau regula 80/20 a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto si sustine ca 80% dintre rezultatele obtinute intr-un domeniu vin din 20% dintre cauze. Cum poti prelua acest principiu pentru a-l aplica in viata de zi cu zi, in organizarea timpului sau in invatare?
-
Tehnica pomodoro. Cum il ajuti pe copil sa fie mai eficient
Copilului tau ii este greu sa inceapa sa invete sau sa lucreze la proiecte pe care le are de facut? Recomanda-i o tehnica simpla care il ajuta sa isi organizeze timpul, dar ii poate creste si motivatia.
Adauga tu primul comentariu: