Lista convingerilor tale despre educatia copilului
”Suntem produsul gandirii noastre” este una dintre maximele recunoscute si traduse si in domeniul psihologiei scolare, dar si a adultilor. Ceea ce gandim ne influenteaza modul de viata, deciziile pe care le luam, comportamentele adoptate, precum si modul in care ne simtim.
De exemplu, daca un parinte are convingerea ca un copil trebuie sa li asculte in orice situatie, va sanctiona orice abatere a copilului sau. Daca are convingerea ca un copil poate fi motivat sa invete printr-un sistem de recompense, va darui copilului jucarii sau alte obiecte daca ia note mari la scoala. Daca are convingerea ca este bine pentru copil sa nu primeasca tot ce isi doreste, ii va refuza din cand in cand cererile sau le va amana pana la un moment potrivit.
Cum realizezi lista ta de convingeri despre educatia copilului?
2. Intr-o prima faza, este bine sa scrii toate gandurile care iti vin in minte in legatura cu cresterea si educatia copilului.
3. Cand ai terminat de scris, analizeaza toate ideile din perspectiva urmarilor pe care le pot avea sau le-au avut asupra copilului: de exemplu, dorinta ta de a oferi copilului tot ce are nevoie l-a invatat sa nu accepte un refuz din partea ta? Gandeste-te si la sursa convingerilor: le-ai preluat de la alti parinti, de la proprii parinti, dintr-o experienta anterioara?
4. Imparte convingerile tale in doua categorii: cu urmari pozitive si cu urmari negative.
5. Acorda atentie celor care au avut consecinte neplacute si incearca sa gasesti modalitati de a le corecta sau de a renunta complet la ele.
Daca ai dificultati in a identifica convingerile tale legate de educatia copiilor, iata cateva puncte de pornire: gandeste-te la parerile tale despre varsta la care este bine sa ai un copil, cat de greu este sa cresti un copil, cum impaci viata de parinte cu cea profesionala, cati copii este bine sa ai, diferentele dintre fete si baieti, importanta scolii (a notelor, a temelor pentru acasa, comunicarea parinte-profesor etc), copii si prietenii lor (cati prieteni ai vrea sa aiba, cum intervii daca nu esti de acord cu ei), relatia dintre frati si modul de depasire a dificultatilor, disciplina copiilor (pedeapsa, recompsensa, negocierea regulilor etc), sanatatea copiilor (alimentatie, sport, numar de ore de somn) etc.
Care sunt cele mai puternice convingeri ale tale despre educatia copilului?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Metode de a invinge plictiseala la scoala
Cum pot cadrele didactice sa combata monotonia si lipsa de implicare a copiilor in timpul orelor? Iata cateva idei care pot fi utile.
-
Cum pot parintii sa ii sprijine pe profesori in perioada pandemiei
In prezent, avem cu atat mai multa nevoie sa fim dispusi sa cooperam si sa ii ajutam pe cei din jur. Iar cand vine vorba de profesorii copiilor nostri, aceasta nevoie este cu atat mai stringenta. Iti propunem un exercitiu de empatie: sa vedem lucrurile din perspectiva acestora, pentru a putea sa ii sprijinim cat mai bine.
-
5 lucruri despre copilul tau pe care ar trebui sa i le spui invatatoarei
Asa cum parintii vor sa stie cum se descurca copilul la clasa, un cadru didactic vrea sa stie ce aspecte din viata copilului i-ar putea influenta acestuia activitatea de la scoala
Adauga tu primul comentariu: