Vrei sa cresti un lider? Iata ce NU trebuie sa faci
Calitatile unui bun lider nu sunt innascute, ci se pot invata. Copilul tau poate invata sa fie responsabil, sa aiba initiativa, sa comunice sau sa analizeze riscuri. Expertul in leadership, dr. Tim Elmore, vorbeste despre cele mai daunatoare comportamente ale parintilor.
1) Ii indepartam pe copii de situatiile in care este nevoie sa isi asume riscuri.
Nevoia de “a-l sti in siguranta” pe copil il face pe parinte sa ii refuze copilului experiente din care poate invata.
De ce e gresit? Copiii au nevoie sa treaca prin situatii prin care isi asuma riscuri, pentru a invata sa le evalueze si sa faca fata consecintelor mai putin placute. Doar trecand prin situatii dificile si uneori esuand, copiii pot sa isi testeze limitele, sa isi consolideze increderea in sine si perseverenta si sa invete sa caute solutii noi.
2) Ne salvam copiii mult prea repede.
„Imi iubesc copilul si nu vreau sa sufere” considera parintii care aleg sa „repare” ei insisi urmarile greselilor copiilor.
De ce e gresit? Cand ne salvam prea des copilul din situatii diferite sau ii permitem sa faca ceva numai daca suntem si noi de fata, reducem de fapt, probabilitatea ca cel mic sa invete sa rezolve probleme singur. Copilul invata astfel ca “Daca gresesc, nu este nevoie sa imi asum responsabilitatea”. Aminteste-ti ca scopul tau este sa cresti un copil care va deveni un adult capabil sa se descurce singur. Daca nu ii dai ocazia sa invete acest lucru in copilarie si adolescenta, ii va fi mult mai greu la maturitate. ”
3) Ne ridicam “in slavi” copiii prea des.
Mentalitatea ca fiecare copil trebuie sa primeasca o diploma intr-un concurs ca nu cumva vreunul din ei sa se supere a devenit o practica tot mai des intalnita in situatii diverse.
De ce e gresit? Copiii nu au nevoie de laude constante si incurajari exagerate pentru a reusi sau pentru a fi fericiti. Au nevoie insa de incredere in sine, entuziasm si sprijin pentru a invata sa se descurce singuri.
Pune accentul pe faptul ca efortul si disciplina sunt esentiale pentru reusita in orice domeniu, dincolo de calitatile personale precum inteligenta sau farmec personal. Lauda efortul copilului si arata-i ca il iubesti neconditionat. Ajuta-l atunci cand intampina dificultati prin sugestii, incurajari sau povesti din experienta personala.
- Lasam vinovatia sa conduca felul in care ne educam copiii
- Nu impartasim greselile noastre din trecut cu copiii.
- Intelegem gresit conceptele de inteligenta si talent.
- Ca parinti, nu punem in practica ceea ce spunem.
*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Adolescenti care au schimbat lumea
Iata cateva exemple de adolescenti cu initiative si povesti impresionante. Asemenea povesti de viata il pot inspira pe adolescentul tau sa isi urmeze interesele si visele, iar pe tine te pot inspira sa ai incredere in potentialul copilului tau:).
-
Comportamente ale parintilor care stau in calea succesului copiilor
Care sunt cele mai frecvente comportamente ale parintilor care ii impiedica pe copii sa devina independenti si pregatiti pentru a avea succes.
-
Activitati care dezvolta abilitatea de lider a copilului
Unii copii au vizibile inclinatii catre a fi lideri: atrag usor atentia celor din jur, reusesc sa ii convinga si sa ii influenteze si au diverse initiative. Pe de alta parte, alti copii au nevoie de sprijin atunci cand sunt pusi in situatia de a decide sau de a conduce un grup de copii. Ambele categorii de copii beneficiaza de pe urma unor activitati care sa ii ajute sa isi dezvolte abilitatile de lider.
Adauga tu primul comentariu: