VIDEO: Cand copilul ia note mici la scoala
Cum reactionezi atunci cand cel mic vine acasa cu note mai mici decat te asteptai? Ati lucrat impreuna, ati exersat si erai sigur ca va lua o nota mare la lucrarea de control si totusi nu s-a intamplat acest lucru.
Doamna invatatoare Ioana Diaconu, de la Scoala numarul 10 “Maria Rosetti” din Bucuresti, ne vorbeste despre cum este bine sa reactioneze parintii atunci cand calificativul obtinut de copil nu este unul satisfacator.
Descopera mai jos si recomandarile SuntParinte: 5 sfaturi utile pentru parintii aflati in aceasta situatie.
Ce sa faci cand copilul tau ia note mici
1. Pregateste-te sufleteste. Ia in considerare posibilitatea ca fiul sau fiica ta sa ia la un moment dat o nota mica. Chiar daca te-ai obisnuit sa spui copilului “Bravo” dupa fiecare “FB” pe care ti-l aduce acasa, la un moment dat, este foarte probabil sa fii surprins de un calificativ nedorit. Orice copil poate avea o zi mai proasta sau se poate intalni cu lectii pe care sa nu le inteleaga cu usurinta. Este bine sa fii pregatit sufleteste pentru aceasta situatie, inca de cand copilul incepe scoala.
2. Stapaneste-ti primul impuls. Este posibil ca prima ta reactie la vederea notelor mici sa fie una negativa, de dezamagire sau furie, emotii pe care nu este bine sa le exprimi in fata copilului. Daca simti ca acesta este cazul tau, ia o pauza, spune-i copilului ca veti vorbi in 20 minute despre acest lucru si acorda-ti timp pentru a te calma.
3. Orienteaza-te catre rezolvarea problemei. Notele mici pot insemna mai multe lucruri. Poate cel mic nu a inteles materia sau lectia respectiva, a fost intr-o stare fizica sau emotionala care nu i-a permis sa se concentreze, nu a reusit sa termine la timp lucrarea, a fost distras de alti colegi etc. Exista o multime de posibile cauze care stau in spatele unui rezultat slab. Vorbeste cu copilul tau si incearca sa afli exact ce s-a intamplat. In functie de ce ai aflat, actioneaza pentru rezolvarea problemei.
4. Evita sa folosesti activitatile de invatare pe post de pedeapsa:”Pentru ca ai luat o nota mica, va trebui sa rezolvi 10 exercitii in plus.” Este posibil ca intr-adevar, un numar mai mare de exercitii sa il ajute pe copil sa inteleaga mai bine lectiile la matematica, dar daca acestea sunt prezentate sub forma de pedeapsa pentru notele mici luate la scoala, copilul va dezvolta o atitudine de respingere fata de materia respectiva, facand si mai dificila activitatea sa de invatare.
5. Ia legatura cu invatatoarea. Daca dificultatea pe care o intampina copilul poate fi depasita cu ajutorul cadrului didactic, nu ezita sa ii ceri ajutorul.
6. Descopera beneficiile platformelor de invatare online! Iti propunem ScoalaIntuitext.ro pentru clasele I-IV si ExamenulTau.ro pentru clasele V-VIII si pentru pregatirea pentru Evaluarea Nationala. Adu un plus de interactivitate in invatarea de zi cu zi si ofera-i copilului tau mijloace moderne si, in acelasi timp, facile de invatare.
Tu cum reactionezi cand copilul tau ia note mici la scoala?
Gasesti mai multe materiale utile pentru educatia copilului tau in sectiunea Cadrele didactice recomanda.
Ai sugestii sau recomandari privind materialele video prezentate in sectiunea Cadrele didactice recomanda? Acceseaza formularul de feedback si spune-ne parerea ta.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum pot fi ajutati copiii sa recupereze materia in acest an scolar
Un studiu international arata ca invatarea accelerata este mai eficienta decat invatarea remediala, oferind o posibila directie de actiune cadrelor didactice si parintilor copiilor care au ramas in urma cu invatarea in anul scolar anterior.
-
Cum se poate recupera materia pierduta in timpul pandemiei
Nevoia de a recupera materia scolara in urma pandemiei Covid-19 este o problema cu care se confrunta scoli din intreaga lume. Iata cateva abordari prezentate de literatura de specialitate internationala.
-
Ce comportamente au copiii perseverenti
O combinatie de pasiune, motivatie si hotarare de a reusi sta la baza succesului in orice domeniu. Perseverenta, arata studiile, este mai importanta decat nivelul de inteligenta sau abilitati.
Comentează:26 comentarii
Nu intotdeauna cei cu note mari sunt cei mai buni.Din pacate ,multi din acesti copii vor merge cu note mari tot gimnaziul iar parintii isi vor lauda odraslele provenite dintr-o "rasa superioara".
Este "usor" sa obtii o nota mare."Primul 10 a fost greu sa-l iau,pe urma au curs notele de zece fluviu!"Am auzit acesta remarca.Si multi parinti ipocriti se regasesc in acasta afirmatie.Ei au fost primii in generala,in liceu au fost sefi de promotie,au luat bac-ul cu 10,au intrat primii la faculatate si,iata,ce coincidenta, si copilul lor le calca pe urma!
Sa fim seriosi,a lua o nota mare poate fi usor.A te mentine cu adevarat printre cei buni este un sport al mintii.Trebuie sa muncesti zi de zi,cate putin,peste nivelul mediu al cunostintelor anului de studiu.Asa copilul isi dezvolta abilitatile de invatare,asa se pregateste pentru viitoarele concursuri din viata.Muncind zi de zi.
De curand un parinte mi-a spus:'Vai cat a muncit doamna cu ei pentru concursul x!"Foarte bine.Dar daca munca nu este sustinuta si acasa copilul nu are cum sa ia calificative mari.
Intre cinismul si ipocrizia parintilor si un sistem de invatamant bolnav,numai copilul are de pierdut.Copilul care munceste zi de zi,care poate nu este apreciat la adevarata sa valoare.