characters characters

VIDEO: Cand copilul ia note mici la scoala

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 februarie 2014    |   14219 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

note mici la scoala
Cum reactionezi atunci cand cel mic vine acasa cu note mai mici decat te asteptai? Ati lucrat impreuna, ati exersat si erai sigur ca va lua o nota mare la lucrarea de control si totusi nu s-a intamplat acest lucru.


Doamna invatatoare Ioana Diaconu, de la Scoala numarul 10 “Maria Rosetti” din Bucuresti, ne vorbeste despre cum este bine sa reactioneze parintii atunci cand calificativul obtinut de copil nu este unul satisfacator.





Descopera mai jos si recomandarile SuntParinte: 5 sfaturi utile pentru parintii aflati in aceasta situatie.


Ce sa faci cand copilul tau ia note mici

1. Pregateste-te sufleteste. Ia in considerare posibilitatea ca fiul sau fiica ta sa ia la un moment dat o nota mica. Chiar daca te-ai obisnuit sa spui copilului “Bravo” dupa fiecare “FB” pe care ti-l aduce acasa,  la un moment dat, este foarte probabil sa fii surprins de un calificativ nedorit. Orice copil poate avea o zi mai proasta sau se poate intalni cu lectii pe care sa nu le inteleaga cu usurinta. Este bine sa fii pregatit sufleteste pentru aceasta situatie, inca de cand copilul incepe scoala.

2. Stapaneste-ti primul impuls. Este posibil ca prima ta reactie la vederea notelor mici sa fie una negativa, de dezamagire sau furie, emotii pe care nu este bine sa le exprimi in fata copilului. Daca simti ca acesta este cazul tau, ia o pauza, spune-i copilului ca veti vorbi in 20 minute despre acest lucru si acorda-ti timp pentru a te calma.


3. Orienteaza-te catre rezolvarea problemei. Notele mici pot insemna mai multe lucruri. Poate cel mic nu a inteles materia sau lectia respectiva, a fost intr-o stare fizica sau emotionala care nu i-a permis sa se concentreze, nu a reusit sa termine la timp lucrarea, a fost distras de alti colegi etc. Exista o multime de posibile cauze care stau in spatele unui rezultat slab. Vorbeste cu copilul tau si incearca sa afli exact ce s-a intamplat. In functie de ce ai aflat, actioneaza pentru rezolvarea problemei.



4. Evita sa folosesti activitatile de invatare pe post de pedeapsa:”Pentru ca ai luat o nota mica, va trebui sa rezolvi 10 exercitii in plus.”  Este posibil ca intr-adevar, un numar mai mare de exercitii sa il ajute pe copil sa inteleaga mai bine lectiile la matematica, dar daca acestea sunt prezentate sub forma de pedeapsa pentru notele mici luate la scoala, copilul va dezvolta o atitudine de respingere fata de materia respectiva, facand si mai dificila activitatea sa de invatare.

5. Ia legatura cu invatatoarea. Daca dificultatea pe care o intampina copilul poate fi depasita cu ajutorul cadrului didactic, nu ezita sa ii ceri ajutorul.

6. Descopera beneficiile platformelor de invatare online! Iti propunem ScoalaIntuitext.ro pentru clasele I-IV si ExamenulTau.ro pentru clasele V-VIII si pentru pregatirea pentru Evaluarea Nationala. Adu un plus de interactivitate in invatarea de zi cu zi si ofera-i copilului tau mijloace moderne si, in acelasi timp, facile de invatare.

Tu cum reactionezi cand copilul tau ia note mici la scoala?

Gasesti mai multe materiale utile pentru educatia copilului tau in sectiunea Cadrele didactice recomanda.
Ai sugestii sau recomandari privind materialele video prezentate in sectiunea Cadrele didactice recomanda? Acceseaza formularul de feedback si spune-ne parerea ta.


*Sursa foto: Freepik.com

Comentează:
26 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Gabriela Vochescu
    Gabriela Vochescu    09.03.2013 - 13:12
    Cadrele didactice nu cred ca mai exista copii buni decat cei pregatiti de ei.Am un baietel in clasa a doua si cred ca este printre primii zece copii din clasa.Din pacate ,nu l-am meditat si nici nu l-am dus la after school.Si acest lucru s-a simtit atat in calificative cat si in notele de la concursurile scolare.

    Nu intotdeauna cei cu note mari sunt cei mai buni.Din pacate ,multi din acesti copii vor merge cu note mari tot gimnaziul iar parintii isi vor lauda odraslele provenite dintr-o "rasa superioara".

    Este "usor" sa obtii o nota mare."Primul 10 a fost greu sa-l iau,pe urma au curs notele de zece fluviu!"Am auzit acesta remarca.Si multi parinti ipocriti se regasesc in acasta afirmatie.Ei au fost primii in generala,in liceu au fost sefi de promotie,au luat bac-ul cu 10,au intrat primii la faculatate si,iata,ce coincidenta, si copilul lor le calca pe urma!

    Sa fim seriosi,a lua o nota mare poate fi usor.A te mentine cu adevarat printre cei buni este un sport al mintii.Trebuie sa muncesti zi de zi,cate putin,peste nivelul mediu al cunostintelor anului de studiu.Asa copilul isi dezvolta abilitatile de invatare,asa se pregateste pentru viitoarele concursuri din viata.Muncind zi de zi.

    De curand un parinte mi-a spus:'Vai cat a muncit doamna cu ei pentru concursul x!"Foarte bine.Dar daca munca nu este sustinuta si acasa copilul nu are cum sa ia calificative mari.

    Intre cinismul si ipocrizia parintilor si un sistem de invatamant bolnav,numai copilul are de pierdut.Copilul care munceste zi de zi,care poate nu este apreciat la adevarata sa valoare.
  • Utilizator Anonim
    tania florescu    09.03.2013 - 06:48
    vorbiti numai prostii
  • Utilizator Anonim
    adriana    07.02.2013 - 07:29
    tin sa dau dreptate celor care au zis ca profesori au cite 2,3. copii preferati in clasa si cu aceia merg mai departe ceilanti parca nici nau exista va spun din propria mea esperienta am un baiat de 12 ani este f. bun la invatatura dar cind este vorba de engleza de la scoala suntem cu semnul intrebari pe cind la engleza privata este cel mai bun a luat primul pe lista la pres A1 de anul trecut si am incercat sa stau de vorba cu copilul si mia spus ca nul simpatizeaza nu inteleg de ce se fac diferente intre copiii care din contra ca profesori sai indrume si sa le dea curaj ca se spune ca scoala este a doua casa pentru copiii
  • Utilizator Anonim
    EDYY    02.10.2012 - 14:49
    Eu am avut note mici in 12 ani de scoala !!! Am invatat pentru bac acum 10 ani k niciodata in cei 12 ani de scoala ... si am obtinut nota 8.86 ... Dupa care am intrat la medicina !!!! Problem ?!
  • Utilizator Anonim
    Radu    13.09.2011 - 10:10
    Il rup din bataie.Il injur si mai am unpic si il arunc de la etaj.
  • virgelitan
    virgelitan    17.03.2011 - 17:40
    Multumesc! Numai bine!
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    17.03.2011 - 07:49
    virgelitan, ma bucur sa aflu ca s-a rezolvat problema ta. am urmarit discutiile pe aceasta tema si sunt convinsa ca aceasta este solutia cea mai buna pentru tine si copilul tau. Numai bine si mult succes celui mic:)
  • virgelitan
    virgelitan    17.03.2011 - 02:45
    Revin pt. a multumii celor care m-au inteles si au fost alaturi de mine. Incepand de ieri copilul meu invata la alta scoala. ...Si simt ca l-am eliberat de o povara. Totul a revenit la normal. In incheiere mai spun doar atat: bobocii infloresc doar la caldura. Toate cele bune!
  • virgelitan
    virgelitan    05.03.2011 - 01:44
    Liliana, cam despre asta este vorba si in cazul meu. Ma ingrijoreaza faptul ca el ia aminte la tot... si eu nu doresc sa fie de partea nedreptilor. Are acum in fata lui binele si rau, dreptatea si nedreptatea... Si are doar 9 ani!
  • Utilizator Anonim
    liliana    21.02.2011 - 17:25
    eu am o parere foarte proasta despre sistemul de invatamant.Mai intai mentionez ca ma ocup foarte mult de copil , nu exista tema pe care sa nu o controlez, lectie pe care sa nu o ascult...ii dau sugestii in realizarea oricarui portofoliu si ma implic enorm...ii scot fise de lucru de la didactic.ro.....ii caut concursuri....si am un copil foarte bun.....Numai ca ea sufera mult, pentru ca orice as face si oricat m-as implica....oricat de mult ar ridica mana....uneori ridica ambele maini, mai toti profesorii au trei favoriti....si ii asculta pe aia, vorbesc doar cu aia, ii scot la tabla tot pe aia.....aceeasi copii.
    Asa a fost din clasa I...si am mutat-o la alta scoala, si acum am mutat-o iarasi...
    Cum ajunge intr-o clasa noua e intrebata unde lucreaza mama si tata....si apoi.....dupa ce se presupune ca avem bani....incepe cosmarul.....probabil ca invatatorii si profesorii nu accepta ca mai pot fi copii exceptionali si fara sa fie pregatiti de ei....
    Si in cursul anului scolar, au grija ca aceia pregatiti sa fie pe primul loc...chiar daca al meu vine cu premii de la olimpiade si concursuri.....si ai lor nu...
  • Utilizator Anonim
    ana    18.02.2011 - 20:17
    Sunt cadru didactic si parinte. Vreau sa va zic ca sunt foarte toleranta cu elevii mei ca sa-i pot determina sa invete de placere , sa nu vina cu frica la scoala ca le dau dictare, ca ii ascult, cu parintii sunt populara si le permit sa ma deranjeze ori de cate ori au nelamuriri.Ceea ce ma deranjeaza e ca deja se cam profita, se intinde coarda cam tare din partea parintilor in sensul ca pun totul in seama mea, nu ii ajuta pe copii.Eu stau zilnic la scoala dupa ore ca sa-i fac si pe Vasilica, si pe Ionica sa citeasca , sa nu intampine greutati, sa vina din placere la scoala.Nu mai sunt vremurile cand parintii veneau si iti adresau un suras in semn de multumire...acum sunt crispati, nervosi .Dragi parinti vorbiti cu invatatorul daca aveti nedumeriri !!!!In ceea ce privesc meditatiile , daca elevul vrea sa stie mai mult, si eu am fost un caz din acesta, fratele meu este, fiul meu este, nu vad de ce sa nu mearga la meditatii.Profesorul munceste in plus si trebuie sa-l platesti. Celalat aspect cu conditionarea notelor nu sunt de acord, dar mai sunt si astfel de cazuri.Nu trebuie sa generalizam pentruca nici copiii nu mai invata!!!!
  • katay claudia
    katay claudia    18.02.2011 - 13:31
    Sunt parinte si profesor in acelasi timp...din experienta,stiu ca un copil pedepsit-sub diverse forme-de cele mai multe ori nu va fi motivat sa invete mai bine,ci va avea o aversiune tot mai mare pentru orice presupune"invatare"...reiau deci,comentariul de pe facebook...amintiti-va,parinti,ca ati fost copii! Si nu intotdeauna de nota 10!
  • virgelitan
    virgelitan    18.02.2011 - 05:08
    Errin, Ioana
    Am discutat cu învăţătoarea acum o săptămână, de acolo am plecat la domnul director... Mi s-a cerut o săptămână timp pt. a reflecta şi verifica afirmaţiile mele... Dacă nu astăzi, luni sigur voi ajunge la şcoală. Voi reveni atunci.
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    17.02.2011 - 22:36
    Draga virgelitan,

    Cred ca in primul rand se impune sa discuti cu invatatoarea copilului tau si sa ii spui in mod clar si deschis nelamuririle si nemultumirile tale. Invatatoarea este cea mai in masura sa iti explice deciziile pe care le-a luat in privinta notarii, pentru ca uneori perceptia parintilor este diferita de cea a cadrelor didactice. Nu inteleg de ce anume ar vrea invatatoarea sa te "atinga" pe tine, ati avut vreun conflict anterior? Ii poti explica invatatoarei ca acasa faceti eforturi deosebite, impreuna cu cel mic, pentru a se pregati pentru scoala, si ca aceste eforturi ar trebui si ele incurajate. In cazul in care dialogul cu invatatoarea nu va multumeste, puteti face o sesizare la conducerea scolii, care poate verifica modul in care lucrarile copilului au fost notate.
  • Utilizator Anonim
    errin    17.02.2011 - 14:05
    Joi, 17 Februarie 2011 04:00 virgelitan
    Nu este permis ca un elev sa ia o nota proasta pentru motivele enumerate mai sus( caiet uitat..etc). Lucrarile, daca le aveti in dosarul personal al copilului cum ar fi firesc iar aici ma refer la cele curente dar si la cele sumative de sfarsit de semestru, puteti sa dovediti ca media copilului este stricata voit printr-o reclamatie la directorul scolii dar si la inspectoratul scolar.Problema este ca mai apoi in mod sigur copilul nu va mai avea trai cu actuala invatatoare asa ca este mai practic sa mutati copilul la o alta despre care va puteti interesa inainte pentru a evita problemele avute cu actuala.
  • Utilizator Anonim
    mar028    17.02.2011 - 12:09
    atunci cand ia o nota mica ,asta se intampla de doua ori pe an , vine acasa si imi spune pentru ca l-am invatat ca se trece mai usor peste o problema daca este spus adevarul . eu nu il cert dar ma apuca plansul pe mine din cauza neatentiei lui . atunci il fac si pe el sa isi arate interesul de asi indrepta nota si vine acasa vesel ca a reusit . am uitat sa precizez ca pe baiatul meu il cheama DANIELsi este in clasa 5
  • Utilizator Anonim
    mimi    17.02.2011 - 09:46
    Sunt mamica unui copil in clasa I ,nu am cum sa am deocamdata experinta in relatia copil-cadru didactic-parinte dar eu ma ghidez dupa citeva reguli simple 1.un profesor bun iubeste meseria si nu are cum sa aiba ceva personal cu copilul meu .2. daca ar constata copilul ca nu e asa ca la punctul 1 si mi-ar spune ca e nedreptatit atunci ori nu e un profesor bun,ori copilul a gresit,ori sunt vizata eu ca parinte. In cazul in care nu e un cadru didactic bun mut copilul la alta scoala.Si nu doar atit...Daca e un cadru didactic bun si sunt vizata eu , incerc sa remediez situatia prin orice mijloace inclusiv cele materiale. Daca copilul a gresit , deja e alta problema, pe care fiecare o poate rezolva in functie de particularitatile respective.
  • virgelitan
    virgelitan    17.02.2011 - 04:00
    Şi eu am un of! Cum să procedez cu o învăţătoare care acordă note ce nu sunt relevante nivelului de pregătire al copilului meu, un elev dealtfel foarte bun? Bunăoară la română are trei de I: unul pentru că nu s-a iscălit pe lucrare la care a avut o singură greşală, al doi-lea pt. că şi-a uitat caietul acasă, iar al trei-lea pt. că o soră mai mică i-a tras o linie pe caiet. Ştiţi ce traumă i-a lăsat experianţa asta copilului?! Am însă un copil ascultător - în continuare îşi invaţă materia ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. ...L-am încurajat spunându-i că oricât de nedrepte sunt notele din carnet, cunioştinţele lui trebuie să fie foarte bune.Cu materiile celelalte la fel - la matematica deşi are peste 15 lucrări de FB sau trecut în catalog doar acele două notate cu B. Cum să procedez eu cu această învăţătoare, care cred eu că doreşte să mă "atingă" pe mine. Mă gândesc să fac o contestare a notelor lui. Ce mă sfătuiţi să fac căci astfel s-a depăşit orice limită......
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    16.02.2011 - 20:07
    Daca nota mica e accidentala, trebuie cautata cauza si ajutat copilul sa o remedieze. Daca apare brusc, ca o permanenta, in situatia unui copil care a avut numai note mari, parintele trebuie sa analizeze mai complex situatia si cu mult calm, fiind vorba de mai multi factori implicati. Multa rabdare si intelepciune... Nu uitati ca ati fost elevi candva...
  • Utilizator Anonim
    Antonia G.    16.02.2011 - 16:45
    Buna.Vorbesc in calitate de copil.Si mama mea ma cearta cand este vorba de note mai mici...De aceea nu ii spun de anumite note pentru ca imi este frica de ea.Ma bate,ma cearta foarte tare....si prefer sa nu ii zic decta sa ma certe
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Invatarea remediala versus invatarea accelerata
    Cum pot fi ajutati copiii sa recupereze materia in acest an scolar
    14 septembrie 2021   

    Un studiu international arata ca invatarea accelerata este mai eficienta decat invatarea remediala, oferind o posibila directie de actiune cadrelor didactice si parintilor copiilor care au ramas in urma cu invatarea in anul scolar anterior.

  • Cum se poate recupera materia pierduta in timpul pandemiei
    Cum se poate recupera materia pierduta in timpul pandemiei
    09 februarie 2021   

    Nevoia de a recupera materia scolara in urma pandemiei Covid-19 este o problema cu care se confrunta scoli din intreaga lume. Iata cateva abordari prezentate de literatura de specialitate internationala.

  • Ce comportamente au copiii perseverenti
    Ce comportamente au copiii perseverenti
    13 iulie 2020   

    O combinatie de pasiune, motivatie si hotarare de a reusi sta la baza succesului in orice domeniu. Perseverenta, arata studiile, este mai importanta decat nivelul de inteligenta sau abilitati.

Mai multe