characters characters

Sapte obiceiuri ale familiilor puternice

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 martie 2021    |   819 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

trasaturile familiilor fericite
Este usor pentru multe familii sa ramana in armonie atunci cand lucrurile merg bine. In perioadele dificile insa, este nevoie de un efort constient pentru mentinerea armoniei in familie.

Citeste si:

10 lucruri pe care le fac familiile fericite


10 obiceiuri ale familiilor fericite


Evenimentele stresante precum pandemia sau alte tipuri de situatii de criza (pierderea locului de munca, moartea cuiva drag din familie, probleme de cuplu etc.) pot zdruncina armonia familiei, insa in acelasi timp pot face ca relatiile din interiorul familiei, sa fie mai puternice. Membrii familiei pot trece peste momentele dificile daca invata sa fie flexibili unii cu ceilalti, empatici si orientati spre „ spirit de echipa”.

Cum actioneaza familiile puternice?

Pun accentul pe aprecierea pozitiva neconditionata. Ingredientul cel mai solid al armoniei familiale pe termen lung este accesibilitatea emotionala sau disponibilitatea emotionala. Aceasta apare in diferite moduri si adesea reprezinta raspunsul la intrebarea: „Vei fi langa mine cand voi avea nevoie?”. Familiile care reusesc sa treaca impreuna peste dificultati sunt cele care au o siguranta emotionala puternica, iar datorita acesteia, fiecare membru simte ca este acceptat si inteles de ceilalti. Libertatea de a fi noi insine nu inseamna ca ceilalti trebuie sa accepte toate comportamentele noastre negative, ci ca acestia pot face diferenta dintre persoana noastra si comportamentele mai putin fericite pe care le avem uneori. Aceasta atitudine este importanta fata de copii, care au nevoie sa stie ca sunt iubiti neconditionat.

Se cunosc pe ei insisi si pe cei dragi. Modul in care reactioneaza oamenii la stres difera – unii devin iritabili, altii descurajati, altii evita sa comunice despre ce ii supara. Cand partenerii de cuplu se cunosc pe ei insisi destul de bine, pot comunica mai usor despre propriile reactii si nevoi, reducand astfel riscul conflictelor cauzate de neintelegeri. In plus, parintii care se cunosc bine pe ei insisi pot fi mai deschisi catre a-si cunoaste propriii copii si catre a le accepta propriile nevoi. De exemplu, un parinte care isi cunoaste propriile reactii la stres poate accepta ca fiul lui are nevoie de putin timp in liniste atunci cand este trist sau decurajat si abia apoi poate sa discute despre problema cu care se confrunta.

Se apreciaza reciproc in loc sa se critice. Aprecierea si afectiunea sunt in topul listei elementelor necesare pentru relatii puternice si sanatoase in familie. Important este nu doar sa il apreciezi pe cel din jur, ci si sa ii arati acest lucru. Specialistii recomanda procentul de 5 la 1, adica 5 interactiuni pozitive la fiecare 1 interactiune negativa. Pentru ca aprecierea sa aiba cu adevarat impact asupra relatiilor din familie, aceasta trebuie sa fie autentica si valida. Aprecierea este esentiala mai ales in momentele dificile, in care copiii sau partenerul de cuplu depune eforturi vizibile pentru a contribui la binele familiei.

Comunica in mod deschis si onest unii cu ceilalti. Familiile in care conflictele se rezolva au o modalitate sanatoasa de a face diferenta dintre „a fi furios” si „a actiona din furie”. Cand furia este gestionata in mod adecvat, poate duce la o apropiere mai mare intre membrii familiei. A comunica onest si deschis inseamna a da crede ca celalalt a avut intentii bune atunci cand a gresit sau a spus ceva neadecvat. In ciuda emotiilor negative, a comunica deschis inseamna a cere clarificari pentru a intelege sensul si semnificatia reala a ceea ce a spus partenerul de discutie.

Colaboreaza in momente de criza si sunt orientate spre solutii. In momentele de stres, este foarte usor sa ne lasam condusi de stres si sa reactionam agresiv si ineficient. Familiile puternice sunt cele care si-au facut un obicei de a cauta o solutie, nu un vinovat, pentru problemele cu care se confrunta. Iar solutia este deseori flexibila, fiind rezultatul unui compromis la care participa toti membrii familiei.

Au valori morale in comun. Acest lucru este important mai intai pentru partenerii de cuplu, care se vor sprijini apoi reciproc in incurajarea valorilor morale la copii.


Accepta problemele ca parte din normalitate.
Familiile echilibrate stiu ca este in regula daca lucrurile nu sunt mereu in regula. Copiii invata de la parintii lor ca in ciuda problemelor intampinate, exista solutii, ca obstacolele pot fi depasite si ca neintelegerile sau discutiile in contradictoriu nu inseamna lipsa afectiunii.


Deseori, schimbarile incep din interior. Daca ai vrea sa ai mai multa armonie in familie, incearca sa interiorizezi un principiu care sa te ajute in aceasta directie. De exemplu, incearca sa iti amintesti, in fata unei dificultati, ca momentele dificile sunt doar un aspect normal al vietii. Schimband felul in care gandim despre viata sau despre noi insine, ne putem schimba si felul in care actionam.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe