Tehnici de grounding
Exercitii pe care le pot face copiii cand sunt coplesiti de stres
Ai un copil anxios, care este usor coplesit de emotii si tinde sa devina absent in momentele in care are nevoie sa se concentreze? Pentru asemenea momente, este important pentru cei mici sa isi poata reorienta atentia catre momentul prezent si catre situatia in care se afla. Tehnicile de grounding sau de "impamantare" au ca scop exact acest lucru. Ele sunt la fel de utile adultilor.
Citeste si:
Mindfulness pentru copii - exercitii si activitati
Depersonalizarea si derealizarea - cand pierdem contactul cu realitatea
Tehnici de grounding
Tehnica 5-4-3-2-1
Este cea mai cunoscuta si cea mai recomandata tehnica de reorientare a atentiei catre momentul prezent. O poti recomanda copilului tau atunci cand se simte coplesit de stres sau anxietate, cand nu se poate concentra pentru a-si organiza timpul sau cand simte ca este cuprins de ceață mentală. Iata ce presupune:
Gaseste 5 obiecte pe care le poti vedea in jurul tau - priveste-le cu atentie.
Gaseste 4 obiecte pe care le poti atinge in jurul tau.
Gaseste 3 sunete pe care le poti auzi in jurul tau.
Gaseste 2 mirosuri pe care le poti simti in jurul tau.
Gaseste un gust pe care il poti simti sau experimenta - iti poti orienta atentia catre gustul pe care il simti in momentul actual sau catre ceva ce poti gusta - un fruct, etc.
Descrieri detaliate
Ne putem reorienta atentia catre prezent si incercand sa descriem ce vedem in jur sau ce urmeaza sa facem, cat mai detaliat.
Mediul din jur - incurajeaza-l pe copil sa descrie in minte cat mai detaliat camera in care se afla, de exemplu: culoarea peretilor, mobila si obiectele din camera, temperatura, lumina, nivelul de ordine, texturi, culori, forme, mirosuri etc.
Activitati pe care trebuie sa le faca - mai ales pentru situatiile in care ii este greu sa inceapa o activitate pentru ca este foarte stresat, recomanda-i sa se gandeasca la cei mai mici pasi in care poate imparti activitatea respectiva. De exemplu, pentru a incepe un eseu pentru scoala, este nevoie sa se aseze mai intai la masa, sa deschida laptopul, sa deschida un document Word, sa scrie titlul eseului, sa se gandeasca la planul acestuia etc. Cu cat fiecare etapa este mai simpla, cu atat mai usor este pentru copil sa o realizeze.
Categorii
Acest exercitiu presupune sa gaseasca cat mai multe exemple de obiecte care se incadreaza intr-o categorie. De exemplu, fructe, animale, legume, sporturi, obiecte de imbracaminte, culori etc.
Alfabet sau numarat
Spune-i copilului sa numere pana la 20 sau sa spuna alfabetul foarte, foarte lent.
Un obiect special
Poate alege un obiect pe care sa il atinga si asupra caruia sa isi concentreze atentia atunci cand simte ca este coplesit de emotii dificile - o bijuterie sau un accesoriu, de exemplu.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: