Mindfulness pentru copii
Exercitiile de respiratie, concentrarea atentiei asupra propriului corp sau asupra mediului inconjurator ne pot ajuta sa ne calmam, sa ne imbunatatim atentia si performantele si, in general sa fim mai echilibrati. Si copiii pot beneficia de pe urma exercitiilor de mindfulness. Iata cateva idei.
Citeste si:
Cinci motive pentru care este bine sa il inveti pe copil despre mindfulness sau meditatie
Mindfulness si meditatie pentru copii
Mindfulness pentru copii. Exercitii si activitati
1. Borcanul cu sclipici
Aceasta activitate este o metafora pentru momentele in care copiii sunt coplesiti de emotii si ganduri dificile si in care pot lua decizii mai putin benefice pentru ei.
- Ai nevoie de un borcan, apa si lipici lichid cu sclipici.
- Umple borcanul cu apa.
- Toarna lipici cu sclipici in apa si pune capacul pe borcan.
- Agita borcanul si spune-i copilului tau sa priveasca sclipiciul miscandu-se in apa.
Ii poti explica apoi ca, la fel cum sclipiciul se amesteca si se roteste in apa, facand apa neclara, la fel si gandurile si emotiile noastre devin agitate cand suntem stresati, furiosi sau tristi. De aceea, este usor sa luam decizii gresite atunci cand avem emotii dificile – pentru ca nu putem gandi clar. Cand emotiile se calmeaza, si gandirea devine mai clara, la fel ca apa din borcan.
2. Safari in parc
Mergeti la plimbare in natura sau in parc si incurajeaza-l pe copil sa observe cat mai multe vietati: insect, pasari sau animale. Cu cat acestea sunt mai mici, cu atat mai multa atentie trebuie sa le acorde. Indeamna-l pe copil sa observe cum se misca insectele sau animalele observate, cat de rapide sau precaute sunt, cum arata etc.
3. Exercitii de respiratie
Stai intins alaturi de copilul tau si spune-i sa isi aseze mainile pe abdomen. Concentrati-va apoi asupra respiratiei, fara a incerca sa o controlati in vreun fel – este nevoie doar sa va concentrati asupra felului in care aerul intra si iese din plamani. Dupa fiecare 5 respiratii, indeamna-l pe copil sa isi observe gandurile sau emotiile pe care le simte in acele momente si sa le lase sa treaca, ca si cum ar fi baloane de sapun. Continuati exercitiul pana cand copilul isi pierde concentrarea.
4. Arome
Mirositi impreuna arome placute din casa – flori, uleiuri esentiale, fructe, lumanari parfumate etc. si intreaba-l pe copil cum se simte sau de ce ii aminteste fiecare parfum in parte.
Este bine de stiut ca exercitiile de mindfulness pentru copii aduc beneficia emotionale si cognitive, dar ca, mai ales la inceput, este bine sa nu ai asteptari foarte ridicate legate de participarea si interesul copilului tau fata de acestea. Cinci minute de mindfulness pentru copii pot fi suficiente pentru a le exersa atentia si rabdarea.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
Adauga tu primul comentariu: